Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Kotel na pelety do rodinného domu

Co obnáší pořízení peletového kotle, jaké klade nároky na uživatele, nebo jak poznat kvalitní pelety? To se dozvíte v našem rozhovoru.

Z jedné strany se blíží zákaz provozu kotlů třídy 1 a 2 na pevná paliva (1.9.2022), z druhé strany Kotlíkové dotace podporují instalace kotlů na pelety, takže proč váhat? Dřevěné pelety patří k obnovitelným zdrojům energie s velmi nízkými emisemi v moderních kotlích a pro jejich provozovatele s velmi vysokým komfortem obsluhy. Přesto si lidé zvažující nový zdroje tepla kladou některé otázky. Na ně odpovídá Ing. Vladimír Stupavský, předseda klastru Česká peleta a člen redakce vytápění TZB-info.

1. Co to obnáší, když si chci pořídit kotel na pelety do nového rodinného domu?

Kotel na pelety je dnes již běžným topidlem pro domácnosti i firmy, má ho u nás v Česku přes 27000 uživatelů. Výhodou je především vysoká čistota při provozu, téměř bezobslužný provoz a ekologie. Pokud má rodinný dům místnost pro kotelnu nebo technickou místnost, je vyhráno. Potřebuje připojit na teplovodní otopnou soustavu a na komín. Je to stejné, jako u ostatních typů vytápění.

2. Kolik potřebuji prostoru na kotelnu a sklad paliva a jak se to liší ve srovnání s vytápěním dřevem, uhlím nebo plynem? Potřebuji nějaké zvláštní uspořádání prostoru a oken kvůli doplňování zásob paliva (přístup nákladního auta, doprava do skladu)?

S peletovou kotelnou si uživatel může vybrat. Buď má prostory větší, které pojmou pelety na celou topnou sezónu, nebo může pelety dokupovat průběžně a skladovat je v 15 kg sáčcích vedle kotle. U celosezónní zásoby můžeme zvolit nejkomfortnější dodávku sypaných pelet, které do skladu paliva nafouká cisterna. Velikost sila na celou topnou sezónu se orientačně počítá na každý 1 kW tepelné ztráty objektu asi 0,8 m3 prostoru pro palivo. Běžný rodinný domek si tedy vystačí se sklepním prostorem o podlahové ploše okolo 3x3 metru. Skladovat pelety je samozřejmě možné i v sáčcích, ty jsou dodávány na paletách. Můžeme je z palet sundat nebo uskladnit celé palety. Jedna paleta s peletami má 1 tunu a je na ní 66 sáčků, každý po 15 kilech.

U foukaných pelet je vhodná oddělená místnost a cisterna se napojí flexibilními hadicemi na průduchy. Ty jsou průměru 100 mm a musí procházet obvodovou stěnou vně objektu. Jedná se o klasické hasičské přípojky. Na dně takového sila je šnekový dopravník, jehož činnost si automaticky řídí kotel včetně přikládání pelet do hořáku kotle. Jiné zvláštní uspořádání prostoru není potřeba.




3. Jaký je potřeba komín?

Většinou postačuje standardní komín nejčastěji průměru 150 mm. Pokud není komín v dobrém stavu, je doporučeno jej vyvložkovat a před zprovozněním kotle bude třeba revize komínu.

4. Jakou to vyžaduje investici, kolik to bude stát? O kolik je peletový kotel dražší ve srovnání s kotlem na dřevo, uhlí, plynem, nebo elektřinou? Jsou zde dotace?

Dobré peletové kotle začínají na 60 tisících Kč. To je obdobná cena jako u plynových kondenzačních kotlů nebo moderních uhelných automatů. Elektrokotle nebo ručně plněné kotle na dřevo jsou levnější. Na peletové kotle včetně dalšího vybavení kotelen je možno získat kotlíkovou dotaci, která proplatí až 127.500 Kč.

5. Umožňují některé kotle na pelety i vytápění jinými palivy?

Na trhu jsou i kombinované kotle, které vedle dřevních pelet dovolují topit také kusovým dřevem nebo uhlím. Kombinace kotle na kusové dřevo / pelety je zajímavá v tom, že se jedná v podstatě o dva spojené kotle, které spolu umí komunikovat (kotel pozná, když dochází dřevo z ruční přikládky a pak se automaticky přepne na pelety, které nevyžadují přítomnost obsluhy). U kombinace uhlí / pelety se jedná o jedno kotlové těleso s jedním hořákem, který umí spalovat více paliv. Uživatel si však musí uvědomit, že tato obojakost sebou přináší o něco horší spalovací vlastnosti, a tedy účinnost kotle, a nižší komfort obsluhy. Zatímco v první a druhé vlně Kotlíkových dotací byly dotovány i toto kombinované kotle, tak v připravované třetí vlně s největší pravděpodobností již tento typ kotlů do dotací zahrnut nebude. Zájemci o tento typ kotlů by si proto měli pospíšit, neboť s ukončením dotací lze očekávat omezení jejich nabídky na trh.

6. Co obnáší pořízení kotle na pelety do staršího domu, jako výměna za jiný typ vytápění? Jakou mohu získat dotaci?

Při pořízení kotle na pelety do staršího domu se jedná o běžný topenářský úkon, kdy se starý kotel mění za modernější. Tedy rozvody vody i odtah do komínu jsou stávající, vymění se pouze kotel a s ním často i regulace, protože ta bývá u starých domů rozbitá nebo neúčinná. Pokud byla v objektu přítomna uhelna nebo sklad dřeva, tento prostor lze vyčlenit pro sklad pelet, a ještě zbude volné místo.

Pro tyto výměny jsou přímo určené kotlíkové dotace, ty mohou zaplatit nový kotel, rozvody, komín, topná tělesa, regulaci, topenářské práce apod. ... Prostě všechno, co s výměnou starého kotle a s vybudováním moderní ekologické kotelny souvisí. Horní limit dotace je pro peletové kotelny stanoven na 127.500 Kč.

7. Jak funguje vytápění kotlem na pelety, co to obnáší pro uživatele?Jaké je srovnání s vytápěním dřevem, uhlím, plynem a elektřinou (komfort, přikládání, vynášení popela, doplňování paliva, servis kotle)?

Kotel na pelety je automatický zdroj vytápění. Sám se zapaluje, sám si přikládá, sám se vypíná a dokonce se umí i sám vyčistit. Ze všech typů kotlů na pevná paliva se jedná o nejkomfortnější a nejčistší způsob vytápění, který se svou skoro bezobslužností přibližuje plynovým nebo elektrickým kotlům.


Nejjednodušší peletový kotel má vedle sebe zásobník paliva zhruba na týden provozu, tedy musíme do něj každý týden dosypat pelety ze sáčků. Kdo má ve sklepě prostor, vybuduje si celosezónní peletové silo, které pojme např. 5 tun pelet a s těmi vydrží kotel topit běžný rodinný dům celou zimu. Pak se nemusí chodit přikládat vůbec. Jednou za rok stačí objednat závoz pelet cisternou.

Peletové kotle se umí i samy čistit. Pelety obsahují jen okolo 0,5 % popele (u uhlí to je běžně přes 10 %). Do malého kontejneru se během provozu shromažďuje popel, který stačí jednou, max. dvakrát za rok vynést. Je však škoda ho vyhazovat, neboť popel z dřevních pelet vzhledem k jeho chemickému složení je výhodné využívat pro hnojení trávníku nebo jej zkompostovat.

8. Jak se používají krby a kamna na pelety ve srovnání s kamny na dřevo? Pro jaké využití jsou nejvhodnější, kolik stojí a jaký je o ně zájem? Je zde nějaký vzrůstající trend?


U krbů a kamen pozorujeme rostoucí trend všude, nejen u kusového dřeva, ale i pelet. Souvisí to se stále se zvyšujícími se tepelně izolačními schopnostmi objektů a tedy potřebou nižších výkonů vytápění. Velkou roli hraje estetické vnímání a design těchto topidel. Výhodou peletových krbů nebo kamen je vyšší čistota okolo spotřebiče a vynikající regulovatelnost, která je u některých krbů a kamen obtížně dosažitelná. S peletami nemůže docházet k přetápění místnosti, kde taková kamna stojí. Ale možná nejlepší vychytávkou je to, že peletová kamna si můžete před příjezdem na chalupu na dálku zapálit mobilem. Pokud jste nezapomněli před odjezdem doplnit palivo, stačí poslat SMS a přijíždíte do vyhřáté chalupy. Na to uživatelé hodně slyší. Pěkná teplovzdušná peletová kamna se dají pořídit zhruba od 25 tisíc korun. Existuje i dražší varianta peletových kamen s výměníkem, to je v podstatě kotel do interiéru, se kterým lze vytápět menší dům nebo byt.

5. Jaké existují typy pelet, které jsou vhodné pro použití v domácnosti, kde je koupit a jak poznat ty kvalitní?

Pro domácí použití jsou vhodné pouze dřevní pelety. U nich je dobré vědět, z čeho se skládají, to uživatelům prozradí pouze certifikace, která se jmenuje ENplus. Nejkvalitnější pelety bez příměsi kůry a s minimem popele jsou v nejvyšší kvalitě A1. Je tedy dobré, aby uživatel kupoval pelety s označením ENplus A1. To je ostatně nejrozšířenější forma všech pelet, které se u nás vyrábějí. V roce 2017 u nás bylo vyrobeno 365 tisíc tun pelet, z toho 348 tisíc pod označením Enplus A1.

Dodejme, že těchto 365 000 tun pelet by pohodlně nasytilo více jak 70 000 domácích kotlů. Pelet je u nás tedy nadbytek, 2/3 domácí produkce pelet proto vyvážíme na západ.

Koupit pelety můžeme u desítek výrobců i prodejců po celé ČR, pro snazší dohledání existuje národní vyhledávač pelet www.koupitpelety.cz.

Provozním nebezpečím mohou být pelety z neznámých zdrojů, podvodně uvedené na český trh. Ty mohou obsahovat nežádoucí chemikálie, jejichž důsledkem je nejen ničení životního prostředí, ale zrychlené zanášení hořáku, tvorba napečených inkrustů na hořáku, zanášení komína aj. Toto s kvalitními peletami nikdy nehrozí.

 
 
Reklama