Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Účty za vytápění budou letos nižší díky teplé zimě

V hlavní zpravodajské relaci ČT Události se 10.10.2014 opět s blížící se topnou sezónou objevilo téma vytápění a ceny za teplo. Podle ČT1 nastávající topnou sezónu můžeme očekávat spíše teplotně nadnormální. Plyn podle ČT využívá necelých 1,5 mil. domácností.

Kalkulátor cen energií TZB-info

Komentář analytika Kalkulátoru cen energií Ing. Jana Schindlera, který ČT natočila, se nakonec v reportáži neobjevil, bylo uvedeno jen porovnání cen podle médií, které však v této univerzální podobě vytržené z kontextu má velmi problematickou vypovídací hodnotu.

Účty za předchozí topnou sezónu

Díky teplé zimě 2014 posílají teplárny v některých lokalitách účty nižší až o 15 %.
„Z našeho bleskového průzkumu v teplárnách vyplývá, že v letošním roce zatím klesla kvůli velmi teplému počasí meziročně dodávka tepla za prvních devět měsíců roku až o pětinu. Pokud bude podzim průměrný, zákazníci ušetří na vytápění průměrně kolem 2000 korun,“ uvedl ředitel Teplárenského sdružení ČR Martin Hájek.

V prvním pololetí pokračoval pokles cen elektřiny a zemního plynu.
„Přes nepříznivé zprávy, které se objevily ke konci minulého roku a které se týkaly snížení kurzu koruny ČNB, a navzdory obavám některých odborníků analyzujících důsledky ukrajinské krize, vývoj cen elektřiny i plynu směřoval ke stále nižším cenám těchto komodit“, píše Ing. Jan Schindler, analytik Kalkulátoru cen energií TZB-info.

ČT1 uvedla v reportáži i podíl druhů paliva na vytápění.


Podle ČT využívá plyn necelých 1,5 mil. domácností. Podle reakce Teplárenského sdružení České republiky je ze zdrojů mimo byt zásobováno 1,5 milionu domácností (38 %). "To je stejný podíl jako u individuálního vytápění zemním plynem. Zásobováno teplem je dokonce u bytů o něco více než ze zemního plynu, " řekl TZB-info Mgr. Pavel Kaufmann, mluvčí Teplárenského sdružení České republiky.

ERÚ oznámil, že pro následující topnou sezónu bude stejný model výpočty ceny tepla. Zde bychom rádi upozornili na omyl, který se objevil v některých médiích včetně zprávy v ČTK, kde bylo špatně uvedeno, že ERÚ oznámil stejnou cenu.

Zima 2015?

Podle informací ČT pracují meteorologové pro nadcházející zimu se sezónní předpovědí, která uvádí, že zima bude z 60 % nadnormální, 40 % podnormální nebo normální.
Podle pranostiky na srpen: Moc hub srpnových - moc vánic sněhových a na říjen: Když na podzim rostou hodně houby a veverky vybíhají až do polí, bude tuhá zima.

 
 
Reklama