Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Topné rohože a topné kabely termoKABEL

Zima se blíží a vy zase myslíte na zamrzlé okapy, potrubí, chodníky nebo příjezdové cesty? V článku najdete přehled řešení pro odtávání sněhu a ledu: temperování s pomocí topných rohoží a topných kabelů termoKABEL.

Zima se blíží a spolu s ní také neblaze známé zamrzlé okapy, prasklá potrubí a padající rampouchy, zrovna tak jako chodníky a příjezdové cesty pokryté sněhem nebo ledem. V mnoha případech je řešení velice rychlé a snadné prostřednictvím elektrických topných kabelů nebo rohoží. Stačí jen vědět, jakou variantu zvolit a správně si vybrat. Vzhledem k rozsahu a způsobu řešení můžete zvládnout instalaci sami, nebo ji svěřit odborné firmě.

Samoregulační nebo klasické?

Značka termoKABEL Vám nabízí kvalitní a cenově příznivé topné rohože i topné kabely v mnoha provedeních a výkonech. Novinkou v sortimentu jsou samoregulační kabely, charakteristické tím, že automaticky regulují svůj výkon v závislosti na okolní teplotě. Díky tomu zajišťují, oproti klasickým kabelům s konstantním výkonem, efektivnější provoz.

Nejjednodušší řešení pro ochranu okapů nebo potrubí – topné kabely s integrovaným termostatem

Nejjednodušší a rychlý způsob, především pro menší instalace (např. rodinné domy), spočívá v použití topných kabelů s integrovaným termostatem, čidlem a zástrčkou do zásuvky. Výhodou je opravdu jednoduchá instalace metodou „zapoj a top“. Kabel pouze upevníte na požadované místo, připojíte zástrčku do zásuvky a problém se sněhem a ledem je vyřešen.


Ukázka montáže kabelu na potrubí. Pro upevnění topného kabelu (2) je vhodná hliníková lepicí páska (4). Potrubí (3) společně s kabelem je nutno izolovat tepelnou izolací (5). Integrovaný termostat (1) spíná temperování. Pro upevnění kabelů do okapů a svodů dodává termoKABEL speciálně navržené plastové příchytky.

Samoregulační KS-D: délky od 5 do 25 m; výkon v ledové vodě 28 W/m, při 0 °C 18 W/m, při 10 °C 15 W/m

defrostKABEL: délky od 2 do 49 m, výkon 17 W/m

Variabilní řešení pro ochranu okapů a potrubí - samostatné topné kabely

Mnohem flexibilnější a univerzálnější jsou samostatné topné kabely, které je nutné kombinovat s vhodným regulátorem a čidlem. Toto řešení je kromě malých instalací vhodné také pro velké, komplexní projekty. Umožňuje značně promyšlenější regulaci a instalaci přímo „na míru“ konkrétní situaci. Kombinace s externím regulátorem je vhodná také u samoregulačních kabelů. Přestože se jejich výkon automaticky reguluje, nikdy se zcela „nevypnou“.


Samoregulační FB-A / DB-A: maximální délky podle varianty až 246 m, výkony 10 až 36 W

uniKABEL: délky od 10 do 150 m; výkony 10, 17 a 30 W



Snadná a rychlá instalace topných kabelů se spojkou DuoClip

Představujeme DuoClip, inovativní spojku pro samoregulační kabely. Jediným otočením samotné spojky rychle a spolehlivě propojíte až 2 topné kabely najednou. Vzniklé propojení je jištěno zdvojenými kontakty uvnitř spojky, odpovídá normě VDE a je vodotěsné podle IP68. Podívejte se na DuoClip do online katalogu.

Temperování cest a dalších venkovních ploch - topné rohože nebo topné kabely

Pro odtávání ledu a sněhu z volných ploch, vozovek, vjezdů, chodníků, ramp nebo schodů je nejjednodušší využít topnou rohož, případně topný kabel s vhodným výkonem. Oba způsoby jsou vhodné jak pro privátní, tak i komerční oblast použití.

Všechny topné rohože termoKABEL jsou konstruovány jako meandrovitě upevněný topný vodič v textilní nosné síti, což Vám usnadní pokládání a díky pevně daným rozestupům topného vodiče zajistí konstantní výkon v ploše. Na druhou stranu samostatné topné kabely se vyznačují vysokou variabilitou použití, protože je lze položit v téměř libovolných křivkách.


Topná rohož defrostMAT se šířkou 0,3 m a výkonem 300 W/ m2, dodávaná v délkách od 5 do 12 m. Topná rohož je ve dvoužilovém provedení (má jeden napájecí konec), což umožňuje ve většině situací snadnější instalaci.

uniKABEL: délky od 10 do 150 m; výkony 10, 17 a 30 W


Popis instalace (viz obrázek - schéma)

Potřebný výkon topných kabelů nebo rohoží je ovlivňuje skladba temperované plochy, hloubka uložení topných prvků (1), míra ochlazování dané plochy a také lokální podmínky (možnost zavátí sněhem, oslunění). Při stanovení výkonu je také vhodné promyslet nároky na rychlost odtávání sněhu a ledu.

V našich klimatických podmínkách se dostatečný výkon pohybuje mezi 250 až 350 W/m2. V případě ploch ochlazovaných shora i zdola by výkon neměl klesnout pod 300 W/m2. Regulace probíhá např. pomocí termostatu Tekmar 1773 (2), který snímá teplotu a vlhkost na povrchu vytápěné plochy prostřednictvím čidla (3) a spíná topný systém.

Chcete se dozvědět více o topných rohožích a kabelech termoKABEL?

Neváhejte se na nás obrátit s Vašimi představami, rádi Vám poradíme nebo zpracujeme nezávaznou kalkulaci zcela zdarma. Produkty termoKABEL zakoupíte ve vybraných internetových i kamenných obchodech. Pokud byste rádi řešení „na klíč“, spolupracujeme se širokou sítí instalačních partnerů, kteří spolu s Vámi vhodné systémy vyberou a odborně nainstalují.

Podrobné informace najdete na webu www.topeni-chlazeni.cz.

Můžete nám napsat na info@alphatec.cz, nebo rovnou zavolat na 724 551 223, rádi se Vám budeme věnovat. Váš tým termoKABEL.


ALPHATEC comfort systems s.r.o.
logo ALPHATEC comfort systems s.r.o.

Nabízíme řešení teplovodního vytápění a chlazení pomocí podlahových i stropních systémů. Elektrické topné kabely a rohože pro temperování i vytápění. Elektrická přímotopná i sálavá topidla. Tepelná čerpadla pro ohřev vody. Zónovou a centrální komfortní ...