Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Bezpečný a funkční KOMÍN v moderní stavbě

Vývoj materiálů a technologií ve stavebnictví společně s vývojem spotřebičů v posledních letech výrazně ovlivňuje požadavky na komínové těleso, jeho konstrukci a způsob začlenění do stavby. Trendem ve stavebnictví jsou nejen konstrukce z hořlavých materiálů a s tím spojené zvýšené požadavky na požární bezpečnost komína ve stavbě, ale hlavně požadavky na parotěsnost celé stavební konstrukce. Zároveň se několikanásobně zvětšila výška tepelné izolace stropů, kterými musí komín procházet. Zejména v případě spalování tuhých paliv se tak setkáváme s naprosto protichůdnými požadavky na zabudování komína do stavby v nízkoenergetickém standardu.

Co to v praxi znamená? Především požadavek na vhodnou skladbu komínového tělesa podle typu spotřebiče, vhodný způsob zabudování komína do stavby a správný průměr komína. Řešení, které by dokázalo uspokojit nároky na parotěsnost detailů stavby a zároveň odstup hořlavých materiálů od komína s důrazem na požární bezpečnost nabízí pouze firma CIKO.

Konstrukce komína

Obr. 1. POZOR, v komíně bez izolace dochází k více než dvojnásobně rychlému ochlazování spalin (proti komínu s izolací)
Obr. 1. POZOR, v komíně bez izolace dochází k více než dvojnásobně rychlému ochlazování spalin (proti komínu s izolací)
 

Z hlediska optimální funkčnosti komína je důležité provedení a umístění tepelné izolace komínové vložky. Výsledkem správného řešení je pomalejší ochlazování spalin po výšce komína a rychlejší reakce na zátop. Tlak výrobců spotřebičů na jejich co nejvyšší efektivitu zapříčiňuje velmi nízkou výstupní teplotu spalin. Tím pádem začíná být schopnost komína udržet teplotu spalin čím dál zásadnější (viz obr. 1). Z výše uvedeného vyplývá, že konstrukce komína s vynecháním izolace vnitřní vložky a jejím nahrazením masivnějším komínovým pláštěm nebo integrace izolace do komínového pláště přináší velké komplikace, jako:

  • nadměrná kondenzace a rychlé ochlazení spalin
  • špatný tah komína
 

Moderní spotřebiče

Nezanedbatelné požadavky na skladbu a funkčnost komína mají rovněž moderní spotřebiče, které produkují spaliny v širokém spektru teplot. Na jedné straně mohou při zátopu vypouštět spaliny o teplotách blížících se 600 °C, na straně druhé při stabilizovaném efektivním spalování dosahují vysoké účinnosti a teplota spalin je pak velmi nízká. Pro komín to znamená nejen požadavek na vysokou teplotní odolnost, ale zároveň možnost mokrého provozu. Při připojování moderního spotřebiče je také již zcela běžný požadavek na zajištění samostatného přívodu vzduchu pro hoření. Ve svém důsledku se jedná o souhrn až protichůdných požadavků na komínové těleso a jeho správný návrh je proto pro fungování celého systému klíčový.

Zabudování komína do stavby

Dalším výrazným aspektem z pohledu bezpečnosti je neprovětrávané, parotěsné provedení prostupů, které jsou v moderně vystavěné budově místem, kde vzniká nejvyšší teplotní zatížení okolní konstrukce. Právě zde se negativně projevují stavební trendy spočívající v navyšování tepelné izolace stavby. Platí, že čím vyšší je izolovaná konstrukce kterou komín prochází (např. strop), tím větší teplo od komínového tělesa se v jejím středu naakumuluje (viz obr. 2). Z výpočtových modelů i z reálných měření vyplývá, že teplota pláště komínu je zde několikanásobně vyšší než teplota pláště v ochlazované části.

Obr. 2. Kumulace tepla v neprovětrávaném prostupu
Obr. 2. Kumulace tepla v neprovětrávaném prostupu
Obr. 3. Nerezový komín v prostupu pohledem termokamery
Obr. 3. Nerezový komín v prostupu pohledem termokamery
Obr. 4. Realizace nerezového komínu s parotěsným prostupem
Obr. 4. Realizace nerezového komínu s parotěsným prostupem

Bezpečnost komínového tělesa se tedy v praxi odvíjí nejen od správného návrhu vlastního komínového systému, ale také od správného způsobu realizace stavebních detailů. Zcela inovativní řešení v této oblasti přináší unikátní systém prostupů CIKO® STOPER od českého výrobce komínových systémů CIKO. Tento systém řeší komplexní problematiku zabudování komínu do moderní stavby:

  • prostupy kouřovodu (pro prostup kouřovodu stěnou nebo příčkou)
  • parotěsné prostupy (určené pro všechny typy střešních i stropních konstrukcí)
  • napojení parozábrany na komín (využitelné u cihelných i nerezových komínových systémů)
  • přerušení tepelných mostů (pod komínovým tělesem i pod jeho nadstřešní částí)

Většina těchto produktů je k dostání také v atypických rozměrech, můžeme tedy zcela bez nadsázky říci, že CIKO skutečně nabízí řešení pro každý dům.

Komínové testovací centrum CIKO

Obr. 5. Součástí odborného semináře je i ukázka provozu testovacího centra
Obr. 5. Součástí odborného semináře je i ukázka provozu testovacího centra

Výrobce komínových systémů CIKO využívá pro řešení této problematiky a vývoj svých produktů poznatky získané z měření a testování provozu komínů za různých provozních podmínek. Toto testování probíhá ve vlastním komínovém testovacím centru, ve kterém jsou umístěny různé komínové systémy, a při testování je využíváno několika druhů spotřebičů na pevná paliva. Měří se zde nejen průběhy teplot uvnitř a v okolí komínu, ale také funkčnost přívodu vzduchu ke spotřebiči, vliv průměru komína na funkčnost sestavy a mnoho dalších parametrů. Výsledky měření a jejich aplikaci v praxi prezentuje CIKO v odborných seminářích, které jsou zaměřeny především na zajištění bezpečnosti stavební konstrukce kolem komína, na chování spalin nízko- i vysokoteplotních spotřebičů a na problematiku teplot dosahovaných v okolí komína. Tyto semináře jsou součástí celoživotního vzdělávání členů Společenstva kominíků ČR a Cechu kamnářů ČR.


CIKO s.r.o.
logo CIKO s.r.o.

Výrobce a dodavatel keramických a nerezových komínových systémů CIKO, které nabízí řešení pro odkouření libovolného spotřebiče a všechny druhy paliv. Kromě vlastních komínů nabízíme rovněž parotěsné prostupy CIKO STOPER pro bezpečné zabudování komínu do ...