Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Elektrické podlahové topení Raychem aneb originál je jen jeden

Spletité klubko samých výhod

To, co bývalo ekonomickým postrachem, se stává synonymem pro užitečnost, ekonomičnost a komfort. A nejen to.

Neocenitelná zkušenost

Dlouho nás strašily ceny elektřiny, a tak jsme nakupovali ekologické spotřebiče na dřevo či tuhá paliva, než jsme zjistili, že dřevo a uhlí také zdražují. Zvolili jsme tedy plyn, už jenom proto, že na trhu jsou kondenzační plynové kotle, jejichž výkon se pohybuje v první desítce nad magickou linií 100 %. Ale i plyn dlouhou dobu podléhal/podléhá strmému zdražování. Jak jsme se dozvídali z veřejných informačních zdrojů, zdražování nafty za sebou táhlo plyn, plyn elektřinu a ti všichni za sebou táhli tuhá paliva. Mnozí z nás se tak dostali do začarovaného kruhu – kam jsme se s topením vrtli, tam se zdražilo. Nevychází ani taktika, kterou mnozí zvolili pod tlakem soudobých dějin zdražování: mít od všeho něco. Když jim slíbili levnou elektřinu, pořídili elektrické přímotopy nebo kotel. Když elektřinu zdražili, vyhodili přímotopy a vrátili se zpátky k hnědému uhlí či dřevu. Když do vesnice dorazil plyn, přešli ve vidině nových výhod na plyn. Když pak zjistili, že to s plynem také není tak úplně, jak se zdálo, a „protopili na baráku majlant“, vrátili se ke svým kotlům na tuhá paliva s 55% účinností. Popřípadě zakoupili pomocí dotací kotle nové. Dnes mají dobrý pocit, že mohou topit podle toho, co je zrovna na trhu s palivy nejlevnější. Tato praxe má ale jednu nevýhodu – lidově řečeno: „Levně už bylo“.

Co prolétlo komínem

Pokud tedy přistupujeme k trhu, jak se říká „na první signální“, pak trh vždy zvítězí nad námi a z hlediska například vytápění rodinného domu budeme vždy ztrátoví. K rostoucí ceně paliv musíme připočítat také cenu každé ze zakoupených technologií, náklady na uvedení systému do provozu a to, na co se často zapomíná – provozní náklady. K nim patří všelijaké revize a nově si připočítejte i péči a náklady spojené s odpovídajícím stavem komínu. Možná si řeknete, že asi není nutné věci tak hrotit a že v běžném životě se leckterá revize kotlu či komína dá jistě obejít. To nevíme, ale co víme s určitostí, je, že už dnes mají pojišťovací společnosti na podobný přístup velmi jasný názor. Pokud nebudete mít vše podle zákona a něco se stane, máte smůlu, vaše peníze prolétnou komínem.

Mohlo by vás zajímat:
Elektrické podlahové topení Raychem - druhá signální pro rok 2020

Levně už bylo

Elektrické podlahové vytápění Raychem zajistí rovnoměrné rozložení teplot po celé ploše místnosti
Elektrické podlahové vytápění Raychem zajistí rovnoměrné rozložení teplot po celé ploše místnosti

Současné trendy ve vytápění nesměřují k tomu, jakým typem paliva topit, ale především k využití moderních a efektivních technologií. I v tomto bodě ovšem existuje velké „ale“. Když vyměníte technologicky zastaralý kotel na pevná paliva za nový, s účinností mezi 88–92 %, získáte cca 30 % účinku navíc oproti kotli původnímu včetně určitých uživatelských výhod v oblasti například ovládání a programování. Ale stále budete závislí na nevypočitatelném trhu s uhlím či dřevem, který navíc u nás existuje pouze v lokálních měřítkách. Stále budete potřebovat oddělené technologické místnosti, prostor pro skladování a eventuální úpravu paliva a – to je zajímavá novinka – doklady o revizi komínů. Přitom komín, který tak dobře sloužil vaší babičce, je pro nové vysoko efektivní kotle nevhodný. Změnilo se totiž chemické složení plynů a snížila se jejich teplota. Takže je nutné vložkování či řešení v podobě nového komínu.

20 let Total Care je záruka výrobce, který ručí za plnou funkčnost topného systému a zahrnuje i podlahu
20 let Total Care je záruka výrobce, který ručí za plnou funkčnost topného systému a zahrnuje i podlahu
 

Ale nejde jen o majitele kotlů či topenišť. I v případě tak moderních technologií, jakými jsou tepelná čerpadla, je návratnost investice občas udávaná „laboratorně“. Jde o to, že je návratnost počítaná pouze přes úsporu energie a nejsou do ní zakalkulované už vzpomínané revize a výměna součástek, čímž se doba návratnosti relativně prodlužuje. A mezitím přichází nové výměny a nové revize atd.

Elektrické podlahové topení – ostatně jako každé jiné, vyžaduje vstupní investici, kterou tvoří materiál a práce. Získáte tím bezúdržbový systém, k tomu výhodnější tarif na elektřinu pro všechny spotřebiče, nebudete muset provádět žádnou údržbu, kontroly či výměny součástek a navíc získáte unikátní 20letou záruku Total Care. A komín klidně nechte ten po babičce, nebudete totiž potřebovat žádný.

Milionáři a ti ostatní

Teplovodní či elektrické podlahové topení? Spor dvou podpodlahových technologií, který se rozhoří vždy s novou silou, jakmile se na trhu objeví nějaký nový technologický výdobytek v tomto oboru. Takový „spor“ se určitě netýká těch, kteří nemají jinou možnost než topit elektřinou. Pokud to nejsou rozhazovační milionáři, pak je to volba jasná. Zvolí elektrické podlahové topení, protože každá jiná volba je nákladná a provozně drahá, ale – a to je to podstatné – je méně účinná. Nemusí to řešit ani ti, kteří nemají z hlediska konstrukčního řešení podlahy jiné východisko. Například v panelových domech je podlahové teplovodní topení vyloučené – potřebuje výšku 7–12 cm podle toho, zda se jedná o poloakumulační nebo akumulační pokládku. Na rozdíl od toho je systémy Raychem možné namontovat například přímo na existující podlahu. Rohož T2QuickNet má tloušťku pouhé 3 mm, takže navýšení konstrukční výšky podlahy nepředstavuje žádný problém. Dokonce i samoregulační systém T2Red a T2Red s T2Reflecta má pouze 13 mm tloušťky, což umožňuje prakticky konstrukčně neomezené využití. Řešit by to tedy měli ti, kteří se zajímají o úsporné, moderní, komfortní, ekologické a provozně nenáročné bezúdržbové topení a mají možnost výběru. To vše totiž dokáže splnit elektrické podlahové topení Raychem v případě novostavby i rekonstrukce.

Systémová deska T2Reflecta a samoregulační kabel T2Red zajistí hlavní topení pouze v tloušťce 13 mm
Systémová deska T2Reflecta a samoregulační kabel T2Red zajistí hlavní topení pouze v tloušťce 13 mm
Dvoužilová topná rohož Raychem T2 Quicknet je ideálním řešením pro rekonstrukce – navýšení podlahy cca 6–8 mm včetně stavebního lepidla
Dvoužilová topná rohož Raychem T2 Quicknet je ideálním řešením pro rekonstrukce – navýšení podlahy cca 6–8 mm včetně stavebního lepidla

Teplá voda versus suchá elektřina

Vzorová skladba podlahy pro podlahové topení Raychem – důraz je kladen především na tepelnou izolaci s ohledem na nízké provozní náklady topného systému
Vzorová skladba podlahy pro podlahové topení Raychem – důraz je kladen především na tepelnou izolaci s ohledem na nízké provozní náklady topného systému

Ještě zajímavěji vychází technologické srovnání. Pro teplovodní a elektrické podlahové systémy je charakteristický způsob předávání tepla velkoplošným sáláním, neboli plochou podlahy. To je pro oba systémy jediné shodné, jinak ale mezi nimi panuje řada zásadních rozdílů. Teplovodní podlahové vytápění má mnoho shodných znaků s konvenčním teplovodním vytápěním. Jde především o zdroj tepla, kterým může být plynový kotel nebo elektrokotel, tepelné čerpadlo či solární panely. Výjimkou není ani kombinace několika zdrojů. Další podobností s konvenčními teplovodními systémy je přenosové medium – voda, distribuovaná pomocí potrubí. Rozdíl naleznete v teplotě vody: mezitím co u klasického vytápění radiátory tvořil teplotní spad topné a vratné vody 90/70 °C, u moderních nízkoteplotních soustav je to 75/50 °C, u podlahového teplovodního systému to může být jen 38/35 °C. Tento údaj se může měnit podle požadavků na momentální teplotu, ale rozdíl stále zůstává markantní ve srovnání s konvenčními typy topidel. Důležité ale je, že se jedná o teplo zprostředkované – přenos energie do vody, dále do trubky a následně do malé plochy podlahy je silně ztrátový. Vodní podlahové vytápění je omezeno pomalým náběhem, nuceným dlouhým oběhem a neschopností okamžité reakce na váš požadavek. V akumulační vrstvě jsou vlivem malé topné plochy značné teplotní rozdíly a chladnější část podlahy konstantně odebírá energii z teplejší části. Dále je pak nutné počítat s větší hlučností zdroje, jeho poruchovostí a relativně omezenou životností. Elektrické podlahové topení využívá jako zdroj energie elektřinu přenášenou topnými kabely (rohožemi atd.), kterou přímo, bez potřeby přenosového média, přetváří na teplo. Nejste tedy závislí na různých palivech, komínech, revizích či jiných potřebných technologiích – pouze je třeba mít dostatečně dimenzovanou elektrickou přípojku a rozvody. Reakce na váš požadavek (pokud nezvolíte akumulační instalaci) je v řádu minut. Účinnost elektrického podlahového vytápění je pak zcela úžasná – 99 %.

Samoregulační topný kabel Raychem T2Red – ideální řešení pro úsporný a efektivní provoz podlahového topení
Samoregulační topný kabel Raychem T2Red – ideální řešení pro úsporný a efektivní provoz podlahového topení

T2Red

T2Red je samoregulační podlahový topný kabel pro sníženou instalační výšku, který je možné instalovat pod všechny typy podlahových krytin bez nebezpečí přehřátí. Inteligentní topný kabel je ideální při zvyšování komfortu bydlení v celém domě od koupelny až po dětský pokoj. Další výhody:

  • Snadný návrh: jeden topný kabel pro všechny místnosti.
  • Flexibilní: zaříznutí na délku, nejsou zapotřebí žádné studené konce kabelů.
  • Ideální pro renovaci: snížená výška – max. 8 mm.

Raychem topné systémy
logo Raychem topné systémy

Elektrické topné systémy. Vynálezce samoregulační technologie. Úsporné elektrické podlahové topení, ochrana okapů a svodů, venkovních ploch a potrubí. Detekce úniku kapalin s mimořádnou přesností. HWAT - Energeticky a ekonomicky úsporný systém pro ...