Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

V programu Nová zelená úsporám lze žádat o dotace na tepelná čerpadla

Program Nová zelená úsporám otevřel letošní ročník a od 15. května začal v elektronické podobě přijímat žádosti o dotace. Zájemci o příspěvky na podporu energeticky úsporného bydlení z řad majitelů rodinných domů v Česku a nově i stávajících bytových domů v Praze mohou žádat až do doby vyčerpání vyčleněných finančních prostředků, nebo nejpozději do 31. října. Program Ministerstva životního prostředí a Státního fondu životního prostředí poskytuje nově dotační podporu také na dílčí úpravy včetně výměny elektrického topení za úsporné a ekologické tepelné čerpadlo.

Ministerstvo životního prostředí a Státní fond životního prostředí představily v dubnu program Nová Zelená úsporám v pozměněné podobě. Kromě příspěvků na celkové snížení energetické náročnosti stavby mohou zájemci nově žádat také o podporu na dílčí úpravy. V předchozích ročnících bylo možné získat dotace pouze na výměnu kotlů na tuhá a kapalná fosilní paliva. Do letošního programu však byla nově zahrnuta podpora výměny elektrického topení za tepelné čerpadlo všech typů. „Díky novým úpravám bude letošní ročník pro žadatele dostupnější a měl by rychleji probíhat celý administrativní proces. Velmi pozitivním signálem také je, že se změny zaměřily i na oblast efektivního využití zdrojů energie a do programu byla zařazena tepelná čerpadla. Lidé si tak budou moci domů místo drahého elektrického topení pořídit ekologický systém vytápění, který výrazně snižují energetickou náročnost nemovitosti a navíc je velmi šetrný k životnímu prostředí,“ uvádí Karel Pacourek generální ředitel společnosti Družstevní závody Dražice, která je také výhradním dodavatelem tepelných čerpadel značky NIBE pro Česko a Slovensko. Zákazníkům tak při koupi tepelného čerpadla nabízí kompletní řešení od projektu přes dodání výrobku až po následný servis.


Tepelné čerpadlo švédské značky NIBE se hodí do interiéru každé domácnosti

Na tepelné čerpadlo dotace až 100 000 Kč

V programu je pro letošní rok připraveno celkem 1,1 mld. korun, přičemž 600 mil. bude rozdáno majitelům rodinných domů na novou výstavbu a rekonstrukce a 500 mil. je vyčleněno pro žadatele z řad majitelů stávajících bytových domů v Praze. Výše podpory se bude pohybovat v závislosti na rozsahu provedených opatření (např. zateplení fasády, střechy, výměna oken apod.) a dosažené minimální úspory potřeby tepla na vytápění. V oblasti instalace zdrojů vytápění, solárních systémů a nuceného větrání s rekuperací (kategorie C) půjde o fixní příspěvky. „Majitelé rodinných domů získají na tepelné čerpadlo dotaci až 100 000 korun, a to v případě, že bude současně provedeno i zateplení objektu. Bez zateplení pak dosáhnou až na 80 000 korun. V případě bytových domů je podle typu tepelného čerpadla maximální podpora 15 000 až 25 000 korun na bytovou jednotku. Například tepelné čerpadlo NIBE F1145-6 systému země-voda (příp. voda-voda) zajišťuje vysoký topný faktor při tichém provozu. Jeho instalace, stejně jako obsluha, je srozumitelná a jednoduchá a díky snadnému ovládání, dálkové správě přes internet a časovači pro změny teplot a pro řízení ohřevu teplé vody se hodí do každé domácnosti,“ upřesňuje Karel Pacourek.

Příspěvky budou i na solární systémy a nucené větrání s rekuperací

Majitelé rodinných i bytových domů mohou žádat také o příspěvky na instalaci solárních termických systémů pro přípravu teplé vody (případně i pro přitápění) a na instalaci systému nuceného větrání se zpětným získáváním tepla (rekuperace). Pro centrální řízené větrání v rodinných domech poskytuje program podporu až ve výši 100 000 korun, pro decentrální systém větrání pak až 75 000 korun. V případě bytových domů může žadatel získat i 40 000, resp. 30 000 korun na bytovou jednotku

Majitelé rodinných domů mohou žádat o dotaci pro solární systém na přípravu teplé vody do výše 35 000 korun. Pokud chtějí systémem také přitápět, mohou získat až 50 000 korun. Bytové domy budou na solární termický systém čerpat 15 000 korun na byt.
Pro napojení do fotovoltaického systému je určen například ohřívač vody LX ACDC/M+K 200 o objemu 200 l, který dosahuje velmi nízké spotřeby a přitom dokáže zajistit ohřev vody i přitápění objektu. Výrobce: DZ Dražice

„Nové energeticky šetrné zdroje znamenají výrazné snížení pravidelných nákladů vynaložených na vytápění a současně jsou ohleduplné k životnímu prostředí. Státní dotace na jejich výměnu tak představují krok ke spokojenějšímu a zdravějšímu bydlení, které si díky nim mohou lidé pořídit. Počáteční investice se majitelům vrátí v podobě nižší pravidelných plateb za energie. Například výměna starého kotle na tuhá paliva či elektrického vytápění za tepelné čerpadlo NIBE přinese do domácnosti úsporu až 80 %,“ vypočítává Karel Pacourek.


Výňatek ze základních pravidel programu Nová zelená úsporám v roce 2015
NIBE ENERGY SYSTEMS CZ
Družstevní závody Dražice - strojírna s.r.o.
logo NIBE ENERGY SYSTEMS CZ Družstevní závody Dražice - strojírna s.r.o.

Divize NIBE ENERGY SYSTEMS zastoupená společností DZ Dražice. V nabídce NIBE jsou tepelná čerpadla všech typů. Venkovní jednotky vzduch-voda využívající venkovní vzduch a jsou vyrobené z kvalitní nerezové oceli a efektivně pracují až do teploty -25 °C. ...