Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nová společnost ait-česko se chce stát předním dodavatelem klimatizací a tepelných čerpadel v ČR

Na trh vstupuje ait-česko, výhradní dodavatel německých tepelných čerpadel alpha innotec a největší distributor klimatizací a tepelných čerpadel Samsung v ČR. Za vznikem společnosti stojí firmy s více než desetiletou tradicí v oboru tepelné a chladicí techniky.

Nová německo-česká společnost ait-česko má nakročeno k tomu, stát se na českém trhu předním distributorem klimatizací, vzduchotechniky a tepelných čerpadel. Partnerským firmám chce poskytnout na míru šité služby, aby mohly vše potřebné získat pod jednou střechou. Pro instalatérské firmy zajišťuje distribuci, odborné poradenství, projekci a záruční i pozáruční servis.


Na pozadí vzniku ait-česko, částečně vlastněné německou společností ait-deutschland, stojí společnosti Czechklima a Tepelná čerpadla AIT. Majitel Czechklimy, Petr Bareš, začal uvažovat o kooperaci s jinou odbornou firmou a kapitálovém propojení zhruba před jedním a půl rokem. „Až jsme se dostali k výrobci tepelných čerpadel alpha innotec, respektive ke společnosti ait-deutschland, která má dvacetiletou tradici a je pyšná na vysoký standard a efektivitu jejích produktů“ říká Petr Bareš. Ten se stal v nové společnosti ait-česko částečným vlastníkem i jednatelem.

Na ait-česko přešla spolu s Czechklimou pozice největšího distributora klimatizací a tepelných čerpadel Samsung na českém trhu. Od společnosti Tepelná čerpadla AIT, která působila 13 let na pozici výhradního distributora produktů ait-deutschland, převzalo ait-česko kompletní obchod s tepelnými čerpadly alpha innotec. V rámci společného postupu tak vznikla na českém trhu jedinečná synergie s cílem rozšířit paletu nabízených řešení, propojit stávající partnerské firmy na užší úrovni spolupráce a zajistit co nejdostupnější servis.

Výsledkem může být lepší obchod pro obě společnosti. Právě proto, že nemáme žádné společné zákazníky, má naše spojení budoucnost“, říká Milan Poláček, majitel společnosti Tepelná čerpadla AIT, který se v nové společnosti ait-česko stal členem dozorčí rady.

Sídlo mateřské firmy v Kasendorfu, Německo
Sídlo mateřské firmy v Kasendorfu, Německo
Výzkumné a vývojové centrum
Výzkumné a vývojové centrum

Nehledali jsme finančního, ale strategického partnera pro rozvoj naší společnosti“, říká Petr Bareš, jednatel ait-česko. Zrušení jeho vlastní společnosti Czechklima nelituje. Naopak vidí v novém partnerství pouze výhody. Se společností Samsung je jako platinový distributor na pomyslném vrcholu spolupráce a založení ait-česko mu nyní otevírá další možnosti. Jak sám říká: „Nyní máme přímé napojení na výrobní závod s celosvětovým jménem, prestiží a silným vývojovým týmem“.

Doplňující informace:

Pro Německo je Česká republika druhý nejdůležitější obchodní partner ve střední a východní Evropě. Naopak Spolková republika Německo je nejdůležitější zahraniční obchodní partner pro Českou republiku. Obchod s Německem činí téměř jednu třetinu veškerého českého exportu.

Česká republika byla v roce 2015 jedním z nejrychleji rostoucích národohospodářství v Evropě. Vedlejší efekt je velká domácí poptávka, která na tom má nezanedbatelný podíl. To pomáhá stavebnictví, které je pro nás jako výrobce tepelných systémů důležité“, říká Clemens Dereschkewitz, jednatel společnosti ait-deutschland. Předpokládá, že nyní nastal ten správný okamžik pro přímý vstup na český trh.

V současné době vykazují Německo a Česká republika jedny z nejnižších mír nezaměstnanosti v Evropě. To se kladně projevuje na růstu příjmů. V posledních letech se tedy finanční situace domácností výrazně zlepšila. Rostoucí příjmy a nízké zadlužení vytvářejí pozitivní konzumní prostředí především v náročném sektoru výstavby a rekonstrukce“, naznačuje Clemens Dereschkewitz, proč ait-deutschland vstupuje prostřednictvím své dceřiné společnosti ait-česko na domácí trh.

Fotografie z finálního podpisu. Zprava: Petr Bareš, Clemens Dereschkewitz, Milan Poláček
Fotografie z finálního podpisu. Zprava: Petr Bareš, Clemens Dereschkewitz, Milan Poláček

Společnost ait-deutschland sídlí v německém Kasendorfu a zaměstnává přes 500 lidí. Má vlastní dceřiné společnosti ve Švýcarsku, Rakousku, Švédsku, v USA a nyní nově i v České republice a na Slovensku. Skupina ait prodává své produkty z oblasti tepelných čerpadel a větracích jednotek pod značkami alpha innotec a NOVELAN ve 24 evropských zemích, průmyslové chlazení pod značkou KKT chillers se prodává po celém světě.

Jsme součástí této skupiny. Pro mé podnikání to znamená přímé napojení na vývoj a výrobu produktů s vysokou přidanou hodnotou“, říká Petr Bareš, spolumajitel společností ait-česko a ait-slovensko. Zároveň věří, že právě prostřednictvím ait-deutschland, kterou vlastní švédská korporace NIBE, která je spojena se zelenou energií a obecně s větráním, chlazením a vytápěním, se podaří společnosti ait-česko přiblížit zajímavým a lukrativním projektům.

Společnost Czechklima působila na trhu jako distributor klimatizačních a větracích jednotek od roku 2007. Současně zajišťovala investorům a především projektantům konzultace a odborné poradenství v oblasti systémů pro topení, chlazení a větrání. Od roku 2010 rozšířila své portfolio o klimatizační jednotky a tepelná čerpadla značky Samsung a vypracovala se na pozici největšího distributora na českém trhu.

Na základě dohody z března 2017 změnila Czechklima s.r.o. svůj název na ait-česko s.r.o. a stala se dceřinou společností ait-deutschland GmbH. Hlavní sídlo společnosti zůstává v Českých Budějovicích, pobočky má v Kuřimi u Brna a v Praze. Ke dni 3. 7. 2017 ait-česko oficiálně přebralo pozici výhradního distributora tepelných čerpadel alpha innotec a Novelan pro český a slovenský trh. Zároveň také převzalo veškeré obchodní závazky, záruční i pozáruční servis.


alpha innotec
logo alpha innotec

Alpha innotec je tradiční německý výrobce tepelných čerpadel. Široké portfolio obsahuje tepelná čerpadla vzduch/voda a země/voda do novostaveb, rekonstrukcí i velkých objektů. Jedná se o jedny z nejúčinnějších a nejtišších tepelných čerpadel na trhu. ...