Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ukázka vrtu pro tepelné čerpadlo

V minulém týdnu společnosti CARMINA, REHAU a Atlas Copco uspořádaly den otevřených dveří, kde se zájemci mohli seznámit s technologií vrtu pro tepelné čerpadlo a s technologiemi geotermálních sond.

Na stavbě byl k vidění stroj pro vrtání tepelných čerpadel a vrtání studní. Hloubka předváděného vrtu byla 100 m. Na záběrech je zachyceno nasazování nové vrtací tyče délky 3 m do vrtací soupravy.

ukázka vrtu pro tepelné čerpadlo
představení technologie vrtání

Do předváděného vrtu bude použita geotermální sonda RAUGEO PE-Xa. Jde o sondu tvořenou dvěma jednoduchými díly ve tvaru U, vzájemně spojenými do kříže. Zvláštností této sondy je, že není svařována. Trubky PE-Xa jsou ohnuty výrobcem a tvoří tudíž spojité vedení v zemi bez jakýchkoliv svařovaných spojů. Ohnutá pata sondy je navíc chráněna speciální polyesterovou pryskyřicí, zesílenou skelným vláknem.

představení geotermálních sond REHAU

Trubky na médium mají podle DIN 16892/93 očekávanou dobu životnosti sto let při teplotě 20 °C a maximálním provozním tlaku 15 barů. Kromě sond RAUGEO PE-Xa byly na stavbě k vidění i sondy RAUGEO PE 100. Jedná se opět o dvoudílnou sondu z jednotlivých částí tvaru U, které jsou v patě výrobcem svařeny pomocí spojovacího kusu tvaru V.

Vrt pro tepelné čerpadlo se sondami REHAU RAUGEO PE-XaVrt pro tepelné čerpadlo se sondami REHAU RAUGEO PE-Xa
Vrt pro tepelné čerpadlo se sondami REHAU RAUGEO PE-Xa
 
 
Reklama