Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Tepelné čerpadlo: úspory a pohodlí při vytápění Vašeho domu

Bydlíte v rodinném domě a platíte nehorázné peníze za elektrické vytápění? Obtěžuje Vás neustálá nutnost připravovat dřevo nebo uhlí pro vytápění kotlem na tuhá paliva? Jistě znáte stav večerního přetopení, kdy nelze kvůli horku usnout a ráno se probouzíte do studeného dne. Tento článek nabízí informaci jak si zkvalitnit život.

Zákazníci společnosti AC Heating s rodinnými domy se dají téměř rovným dílem rozdělit na novostavby, a rekonstrukce. U novostaveb je snaha o pořízení tepelného čerpadla (TČ) řady Convert AW s regulačním systémem xCC dána mj. snahou minimalizovat roční náklady na bydlení, neboť rodinný rozpočet je obvykle zatížen po dostavbě hypotékou.

Stávající objekty, mající jako zdroj tepla elektrický kotel nebo přímotopy jsou vystaveny stále rostoucím cenám energií. Ve snaze ušetřit se pak někdy slevuje z teplotního komfortu. U objektů s kotlem na tuhá paliva, jsou náklady na vytápění výrazně nižší než v předchozím případě. Daní za to je časová a mnohdy také manuální náročnost přípravy paliva. Zkuste odhadnout, kolik času strávíte přípravou na topnou sezonu.

Někdo využije možnost koupě palivového dřeva nebo uhlí. To je rychlá, relativně pohodlná cesta získání paliva, která ale svými náklady překračuje náklady na vytápění tepelným čerpadlem od společnosti AC Heating. Řada lidí si proto připravuje palivové dřevo svépomocí. Pokud tuto činnost berete jako zábavu, rekreaci či pohyb na čerstvém vzduchu, je to jistě v pořádku. Ale uvědomte si, že ze zdravotních důvodů toto nemusí být vždy možné. Možná byste čas strávený v lese, v kůlně, v kotelně mohli strávit jinou, příjemnější aktivitou. Náklady obětované příležitosti jsou například výlet s vnoučaty, posezení u kávy s přáteli, nebo možnost přivydělání a získání prostředků na dovolenou u moře nebo na horách.

Tepelná čerpadla AC Heating jsou vhodná i pro starší otopné soustavy

Kotel na tuhá paliva či krbová vložka má jistě v domě své místo, je vhodné je zachovat a použít jako záložní zdroj. Teplotní komfort bude kontrolován regulačním systémem xCC.

Nebojte se rekonstrukce

Mnoho lidí je přesvědčeno, že tepelná čerpadla patří pouze do novostaveb a že do starších domů se tepelná čerpadla nehodí. Často zmiňované důvody jsou:

  1. Dům má velkou tepelnou ztrátu, tepelné čerpadlo je jen pro zateplené domy, jinak nemá smysl.
  2. Radiátory jsou litinové s velkým obsahem vody.
  3. Otopná soustava je otevřená samotížná.
  4. V domě je starý rozvod se silnými trubkami.
  5. Tepelné čerpadlo potřebuje velkou kotelnu, ta se ve stávajícím domě nedá realizovat.

Pojďme si tyto body prohlédnout jednotlivě zblízka.

Vždy jdeme cestou analýzy konkrétních požadavků a situace u zákazníka a přesně určíme, zda se tepelné čerpadlo do daného domu hodí nebo nikoliv.

Velká tepelná ztráta nepředstavuje problém, naopak: Čím víc tepla spotřebujete, tím více šetříte a tím je rychlejší návratnost Vaší investice.

Silné trubky a velké radiátory s velkým objemem vody je to nejlepší co pro tepelné čerpadlo můžete mít, otopný systém se svým chováním blíží teplotnímu spádu podlahového vytápění. Samotížka rozhodně není problém a kotelna pro tepelné čerpadlo je zpravidla srovnatelně velká nebo menší než jakákoliv jiná. Vše je jen otázkou zhodnocení konkrétní situace.

Ideální je provést nezávaznou konzultaci s našimi odborníky. Ti se Vám rádi budou bezplatně věnovat a dokáží Vám, zda moderní tepelné čerpadlo AC Heating má u Vás doma smysl nebo nikoliv.

Příklad zapojení kotelny malých rozměrů

Co je potřeba pro technicko-cenový návrh?

Je zde několik důležitých otázek, které vyžadují naši pozornost:

  1. Tepelná ztráta domu, pokud není uvedena v dokumentaci, odhadneme ji na základě velikosti objektu a typů materiálů, ze kterých je dům postaven.
  2. Typ otopné soustavy (radiátory, podlahové topení, konvektory, vzduchotechnika...).
  3. Dimenze rozvodů otopné soustavy (průměry trubek)
  4. Způsob využití objektu (rekreační objekt, trvalé bydlení, administrativní budova)
  5. Stávající způsob vytápění – zdroj tepla centrální i lokální
  6. Náklady na vytápění, množství paliva spotřebovaného za poslední 3 sezony
  7. Náklady na elektřinu pro ostatní provoz v domácnosti
  8. Možnosti rozšíření (solární ohřev, ohřev bazénu, přístavba)

Na základě výše uvedených informací jsme schopni vyhodnotit, zda k Vám tepelné čerpadlo lze namontovat nebo nelze, odhadneme, zda se Vám tato investice vyplatí nebo nikoliv a sestavíme rámcový rozpočet s příslušným dimenzováním TČ řady Convert AW a stupně regulace xCC. Jsme schopni Vám pomoci i s ekonomicko-technickou analýzou včetně zahrnutí citlivostí analýzy a eskalačních indexů pro posouzení návratnosti investice.

Až do této chvíle jsme schopni vše řešit „na dálku“ a šetřit tak oboustranně čas i peníze. V případě, že projevíte zájem o detailní konkretizaci a precizování rozpočtu, navštíví Vás osobně náš technik, ověří správnost navrženého technického řešení a zpracuje v rámci zakázky zdarma projekt pro rekonstrukci.

Je jen na Vás zda preferujete dodávku „na klíč“ nebo si chcete zajistit Vámi vybrané části svépomocí, tak abyste maximálně ušetřili.


Prostorový přístroj pro snadné ovládání

Na následujících řádcích můžete najít tak trochu Váš vlastní příběh.

Máte elektrokotel?

Elektrokotel patří k nejdražším způsobům vytápění. Cena jedné kWh tepla vyrobené tepelným čerpadlem je v celoročním průměru třetinová, a to je velký rozdíl. Váš elektrokotel nicméně do šrotu posílat nemusíme, můžeme jej s výhodou použít jako záložní zdroj tepla. Kromě finanční situace si často zákazníci pomohou i k hřejivé atmosféře domova a to obrazně i doslova. Nemusejí se tolik bát rychle se točícího elektroměru, manželka je spokojena, neboť v obývacím pokoji už nemusí být 19°C, ale může si dopřát komfortních 22°C.

Máte kotel na tuhá paliva nebo krbovou vložku?

Topit v kotli na tuhá paliva nebo v krbové vložce je poměrně obtížné. To ví každý, kdo takto své obydlí vytápí a nejsou to jen majitelé starších domů. Topit v obýváku v krbové vložce není zábavné, čisté ani příliš romantické. Tedy možná je, ale jen po několik večerů v roce. Roste riziko vzniku alergií či astmatů u dětí. Topení v kotli na tuhá paliva nebo krbové vložce je pracné, přináší s sebou mnoho nepořádku, nutnost prostoru pro skladování paliva, práce s přípravou dřeva a samozřejmě čištění kotle a komína. Sousedé jistě ocení, pokud ve vaší ulici nebo vesnici budou večer vidět hvězdy na nebi a děti i dospělí nebudou trpět obtěžujícím zápachem a smogem.

Majitelé otopných soustav, kde fungoval kotel na tuhá paliva, mohou předpokládat, že tepelné čerpadlo půjde namontovat do jejich otopné soustavy zcela bez problémů. To proto, že se obvykle starší otopné soustavy s kotlem na tuhá paliva dimenzovaly na 8 hodin provozu, tedy jsou výrazně předimenzované, konkrétně trojnásobně.

Platí totiž přibližné pravidlo: Radiátor plochy 1 m2 vydá při tepelném spádu 90/70oC stejně tepla jako radiátor s teplosměnnou plochou žebrování 3 m2 při teplotním spádu 55/45 oC. Protože se tepelným čerpadlem netopí pouze 8 hodin ale 22 hodin (tedy přibližně 3x více), jsou obvykle radiátory v těchto případech dimenzovány pro tepelné čerpadlo zcela správně.


Uživatelské prostředí tepelného čerpadla na počítači je velmi přehledné

Jistě znáte stav večerního přetopení, kdy nelze kvůli horku usnout a ráno se probouzíte do studeného dne. Tepelné čerpadlo se chová jako kontinuální zdroj, pokles teploty je v rámci regulace naprosto minimální.

Spolehněte se na odborníky

Máme za sebou stovky úspěšných instalací tepelných čerpadel do rodinných domů v ČR, Rakousku, na Slovensku a v Irsku. Specializujeme se na instalace tepelných čerpadel, měření a regulaci topných systémů. Jsme přesvědčeni, že i Vám dokážeme pomoci získat chytré řešení vytápění Vašeho domu, které bude pro Vás znamenat zásadní snížení nákladů na vytápění nebo možnost užívat si volný čas, který jinak trávíte přípravami na zimu již v létě.





Za tým AC Heating,
Ing. Václav Ježek, Ph.D.
736 124 299
www.ac-heating.cz
info@ac-heating.cz


AC Heating - tepelná čerpadla s invertorem
logo AC Heating - tepelná čerpadla s invertorem

Společnost KUFI INT je česká firma, která vyrábí a instaluje tepelná čerpadla AC Heating Convert AW. Naše tepelná čerpadla vytápí rodinné domy, bytové domy, školy, školky, administrativní budovy a průmyslové haly. Máme za sebou stovky instalací tepelných ...