Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Dvacet let tepelné pohody se značkou Protherm

Společnost Protherm, která velmi sebevědomě vstoupila v roce 1991 na český trh se svým elektrokotlem, patří v současné době mezi přední značky tepelné techniky. Obliba elektrických, plynových a kondenzačních kotlů je umocněna i jejich názvy zvířecích predátorů např. Tiger, Panther, Leopard, Lev. V sortimentu firmy však nalezneme také průtokové ohřívače, nepřímoohřívané zásobníky pro přípravu TV a solární techniku.

Díky zapojení do koncernu Vaillant Group exportuje Protherm své výrobky do mnoha zemí Evropy, Asie a Afriky a jeho výroba dosahuje 200 tisíc kotlů za rok.

Historie firmy

Za dvacet let svého trvání dosáhla společnost Protherm pozoruhodných výsledků. Po úspěšném nástupu eletrokotlů začala v roce 1992 ve Skalici jejich sériová výroba, nechybělo však ani budování široké sítě prodejců a servisních firem v ČR a na Slovensku. V roce 1994 začíná výroba první generace závěsných plynových kotlů Protherm a veškeré zisky jsou investovány do rozvoje výroby těchto kotlů.

Důležitým okamžikem v životě společnosti byl vstup strategického partnera v roce 1996. Novým vlastníkem se stal francouzský koncern Hepworth - Saunier Duval, který je druhým největším výrobcem kotlů v Evropě. Spojení přineslo Prothermu levnější přístup ke komponentům pro kotle, možnost využívání technického know-how v rámci koncernu a především západní odbytiště. O rok později začíná velký rozvoj spolupráce s velkoobchody v ČR a SR, firma získává certifikát ISO pro výrobu.

Konec století je spojen se zásadními inovacemi a nástupem kotlů řady Tiger, Medvěd, Panther a Leopard, získáním certifikace CE a zahájením exportu do Velké Británie.

Rok 2000 přinesl velkou modernizaci výrobního závodu, byly postaveny tři výrobní linky a moderní vývojová laboratoř, v dalším roce pokračuje vývoj nových kotlů Panther a Leopard, a je představen nový kondenzační kotel Lev. Již o rok později převyšuje výroba a prodej kotlů 100 tisíc kusů ročně, z toho je 83 % určeno na export.

Dalším důležitým okamžikem v historii firmy byl rok 2004, ve kterém došlo k úspěšnému začlenění firmy Protherm do skupiny Vaillant Group. To bylo spojeno s rozšířením výrobního závodu na sedm linek, zavedením dvojsměnného provozu a rozšířením servisní sítě. Vývoj pokračuje zavedením nového výrobního procesu „one piece flow“, otevřením nového expresního skladu ve výrobním závodě ve Skalici, fúzí firem Protherm a Vaillant v rámci České republiky, výrobou nového stacionárního kotle Medvěd, novou řadou závěsných kondenzačních kotlů Lev a zásadní inovací závěsných kotlů řady Panther.

Rok 2009 a roky následující znamenají další upevnění vedoucí pozice firmy v prodeji plynových kotlů ve střední a východní Evropě, rozšíření exportu do Asie, zavedení nového firemního designu, výroby nového elektrokotle Ray, kondenzačního plynového kotle Panther Condens a představení solárních systémů HelioSet.

Elektrické kotle

Jak již bylo uvedeno dříve, společnost Protherm začínala výrobou elektrokotlů a také v dnešní době má ve své nabídce řadu závěsných elektrických kotlů pro vytápění a přípravu teplé vody.

Závěsný elektrický kotel RAY (uprostřed) a závěsný kondenzační plynový kotel (vpravo)
Závěsný elektrický kotel RAY (uprostřed) a závěsný kondenzační plynový kotel (vpravo)
Technické parametry elektrických kotlů řady RAY 6K až 28K
Výkon6, 9, 12, 14, 18, 21, 24, 28 kW
Elektr. napětí/frekvence3 × 230 V/400 V, 50 Hz
Účinnost99,50 %
Min. – max. provozní teplota OV25–85 °C
Max. výkon oběhového čerpadla50 kPa
Objem expanzní nádoby7 litrů
Min. – max. provozní tlak OV0,8–3 bar
Rozměry (v × š × h)740 × 410 × 310 mm
Hmotnost (bez vody)34 kg
 

Mezi novinky patří závěsné elektrokotle RAY, které dovolují moderní vytápění bytů a rodinných domů. Provoz kotlů je prakticky bezobslužný a téměř bezhlučný. Kotle jsou již z výroby kompletně vybaveny všemi provozními a bezpečnostními prvky včetně základní regulace. Oproti starším verzím elektrokotlů mají nové kotle RAY plynulou modulaci výkonu a vestavěnou ekvitermní regulaci s možností připojení externího zásobníku teplé vody. Kotle jsou vybaveny systémem spínání pomocí hromadného dálkového ovládání (HDO), který umožňuje provoz vždy za sazbu nízkého tarifu a tím výrazně snižuje náklady za elektřinu. U kotlů o výkonu 24 a 28 kW je možné připojit další zdroj do kaskády.

Kondenzační plynové kotle

Základní technické údaje
Typ kotleTiger Condens
Technické údaje25 KKZ 2125 KKZ 42
Nastavitelný tepelný výkon pro topení4,9–19,6 kW
Tepelný výkon pro TV25,5 kW
Objem vrstveného zásobníku21 litrů42 litrů
Průtočné množství TV při ΔT = 30 K dle
ČSN EN 13203-1
15,0 l/min.18,5 l/min.
Osvědčená konstrukce kondenzačního kotle Protherm Panther Condens
Osvědčená konstrukce kondenzačního kotle Protherm Panther Condens

Dalším typem jsou závěsné plynové kotle. Z širokého sortimentu se v poslední době těší stále větší oblibě kondenzační plynové kotle Lev, Panther Condens a Tiger Condens, které mají vysoký stupeň účinnosti až 108 %, pracují s technologií nerezové spalovací komory, obsahují vestavěný nerezový zásobník teplé vody s vrstveným ukládáním a vestavěnou ekvitermní regulací s venkovním čidlem teploty.

Při jejich vývoji byl kladen důraz zejména na šetrnost k životnímu prostředí a intuitivní obsluhu. Kotle nabízí široký výkonový rozsah, nízkou spotřebu plynu a moderní design, který zapadá do každého interiéru.

Podrobnější informace o novince – závěsném kondenzačním kotli Tiger Condens najdete v časopise Stavebnictví a interiér č.  4/2011 v článku Ing. Libora Hrabačky: Závěsné kondenzační kotle Tiger Condens s vestavěným zásobníkem.

Solární sestava HelioSet

Solární kolektor HelioPlan SRD 2.3
Rozměry (d × v × h)2033 × 1233 × 80 mm
Hmotnost37 kg
Povrstvení absorbéruvysoce selektivní pokovení
Objem solární kapaliny1,35 litru
Plocha brutto/aperturní2,51/2,35 m2
Typ sklastrukturované bezpečnostní sklo
Optická účinnost η80,10 %

Zásobník S-FE250/3 SC
Objem zásobníku252 litrů
Maximální teplota teplé vody75 °C
Teplotní ztráta2,1 kWh/24h
Elektrické napájení230/50 VAC/Hz
Elektrická ochranaIP20
Vnější průměr zásobníku600 mm
Rozměry (š × h × v)608 × 768 × 1696 mm
Hmotnost prázdný/plný145/395 kg
Solární výměník
Teplosměnná plocha2,13 m2
Objem výměníku8,5 litrů
Maximální teplota110 °C
Solární sestava HelioSet Protherm
Solární sestava HelioSet Protherm

Stále větší důraz na výrobu energie z obnovitelných zdrojů vedl společnost Protherm k doplnění sortimentu o solární systém nazvaný HelioSet. Jedná se o bez tlakovou solární sestavu pro přípravu teplé vody s možným dodatečným ohřevem externím kotlem. V praxi to znamená, že po dosažení požadované teploty teplé vody steče solární kapalina samospádem zpět do zásobníku, kde se shromažďuje v topné spirále s velkým objemem. Bivalentní zásobník je se solárními panely propojen pružnou měděnou trubkou. Součástí zásobníku je solární regulátor, čerpadlová solární skupina a pojistný ventil. Jeho další výhodou je, že je již z výroby naplněn solární kapalinou a tak při montáži odpadá komplikované plnění celého systému včetně tlakové zkoušky. HelioSet může být kombinován se všemi typy systémových kotlů Protherm pro dohřev teplé vody.

Sestava HelioSet 2.250 SC HT obsahuje: bivalentní zásobník TV o objemu 250 l s integrovanou čerpadlovou skupinou a solárním regulátorem, 2× solární plochý kolektor a základní příslušenství pro montáž na šikmou střechu.

K výhodám sestavy patří jednoduchá a rychlá montáž zásobníku a kolektorů včetně jejich propojení a elektroinstalace a nenáročnost na prostor, neboť systém nevyžaduje další komponenty, jako např. expanzní nádobu nebo odvzdušňovací prvky atd.


Protherm (Vaillant Group Czech s.r.o.)
logo Protherm (Vaillant Group Czech s.r.o.)

Společnost Protherm, která velmi sebevědomě vstoupila v roce 1992 na český trh se svým elektrokotlem, patří v současné době mezi přední české značky tepelné techniky. Díky zapojení do koncernu Vaillant Group exportuje Protherm své výrobky do mnoha zemí ...