Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Panasonic představuje rozhraní pro integraci svých produktových řad do systémů řízení budov (BMS)

Společnost Panasonic představuje nové řešení konektivity svých zařízení z produktových řad 2013, které zvyšuje jejich flexibilitu a umožňuje plné obousměrné monitorování a řízení komerčních aplikací pro vytápění a chlazení.

Nové rozhraní poskytuje uživateli kompletní možnost řízení a monitorování funkcí na celých sestavách řad Aquarea, Etherea, PACi, ECOi a ECOg. Hlavní výhodou je možnost využití jednoho řídicího systému pro celou budovu místo několika oddělených systémů například pro topení, ventilaci nebo osvětlení.

Klíčové vlastnosti:
  • Rozsáhlá sestava rozhraní pro integraci všech jednotek zařízení Panasonic do systému BMS (Building Management System)
  • Ideální pro rezidenční projekty s připojením k venkovní jednotce 1 na 1 nebo pro řešení velkých budov se 128 jednotkami řízenými přes stejné rozhraní
  • Snadná instalace rozhraní s automatickým rozpoznáním vnitřních jednotek (k dispozici pro rozhraní PAW-AC-KNX a PAW-AC-BAC)
  • Všechny informace jsou dostupné na dálkovém ovladači a parametry je možné nastavit také z jeho rozhraní
  • Zobrazení chybových kódů (Error code) přímo na rozhraní pro snadné uvedení zpět do provozu a monitorování

Integrování různých kontrolních systémů v budově do BMS znamená, že existuje jediný informační uzel pro celou budovu. Výhodou je, že obsluze stačí naučit se ovládat pouze jeden systém, aby dokázala pracovat se všemi servisními informacemi. Nové rozhraní propojuje komerční řadu produktů společnosti Panasonic pomocí celé škály BMS řídicích systémů včetně KNX, enocean alliance, ModBus, LonWorks a BACNet.

“Naše nové řešení konektivity umožňuje uživateli plnou kontrolu jeho komerčního systému vytápění a chlazení, poskytuje možnost monitorovat vnitřní proměnné jednotky a upozorňuje je na chybová hlášení bez ohledu na to, jaký řídicí systém užívají,” říká Jakub Šachl, Product and Key Account Manager a dodává: “Konfigurace a instalace je snadná a rychlá bez nutnosti externího napájení, což umožňuje řízení základních funkcí jako teplota za nejpokročilejší integrace všech parametrů jednotek.”

Prostřednictvím KNX připojení mohou uživatelé monitorovat a ovládat jak ECOi tak vnitřní jednotky PACi, které jsou připojeny ke komunikačnímu adaptéru Panasonic CZ-CFUN2. Do jednoho kanálu může být integrováno až 64 vnitřních a 30 venkovních jednotek. V případě použití dvou kanálů může být integrováno až 128 vnitřních jednotek a rozhraní umožňují také automatickou detekci vnitřní jednotky - to vše velmi usnadňuje integrátorům instalaci i následnou správu.

Rozhraní KNX EIB se připojuje přímo ke sběrnici EIB a je izolováno od zbytku vnitřní elektroniky. Připojení přes zařízení BACnet připojené do BACnet/IP sítě znamená, že vnitřní jednotky lze ovládat pomocí standardních objektů BACnet jako interní datové body sledované kontinuálním dotazováním prostřednictvím BACnet žádostí (COV).

Rozhraní Modbus analyzuje systém při zapnutí a zobrazuje informace přes Modbus. Systém průběžně aktualizuje informace a relevantní nastavení chlazení má práva pro čtení i zápis, zatímco ostatní informace jsou určeny pouze pro čtení.

Podrobné informace, kompatibilní jednotky, automatické aktualizace a podpůrné materiály jako videa a manuály jsou k dispozici na www.panasonicproclub.com.


Panasonic (divize tepelná čerpadla a klimatizační technika)
logo Panasonic (divize tepelná čerpadla a klimatizační technika)

Společnost Panasonic je jedním z předních světových výrobců klimatizačních systémů a tepelných čerpadel. V tomto oboru má přes 60 let zkušeností. Své produkty vyváží do více než 120 zemí a dosud vyrobila více než 200 miliónů kompresorů.