Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Výkon přesně na míru – kaskádové systémy tepelných čerpadel Panasonic

Jedním z řešení, které se nabízí jak při realizaci novostaveb, tak především revitalizaci starších systémů nebo renovaci budov je, v případě potřeby vyššího výkonu, využití systémů tepelných čerpadel zapojených do kaskády.

Kaskádové řešení tepelných čerpadel získává stále větší oblibu mezi provozovateli, realizátory díla i architekty. S kaskádovým upořádáním totiž dosáhnou nejen značných úspor při provozu, ale díky nabízené šíři jednotek s různým výkonem, které mohou pracovat společně, i systém, perfektně odpovídající potřebám libovolné budovy. Náklady, které s sebou přináší zbytečně předimenzované systémy, tak prakticky odpadají. V kaskádě totiž mohou vedle sebe stát a pracovat od 3kW jednotek až po nejvýkonnější 16kW modely. Řídicí systém Heat Pump Manager, který je běžně nabízen i pro domácnosti, poskytuje jednoduchou obsluhu pro systémy Panasonic Aquarea s celkovým výkonem od 3 do 48 kW (1 HPM modul), to v případě větších domů nebo středních usedlostí, jako jsou rodinné farmy apod.


 

Samozřejmě Panasonic nabízí i systémy řízení pro vyšší zátěž, kdy maximální výkon celého systému je teoreticky neomezený, například při použití 5 HPM modulů pro kaskádové řízení tepelných čerpadel činí až 240 kW. Tepelná čerpadla Panasonic lze také připojit k již instalovaným řídícím jednotkám. Typickým příkladem již realizovaného systému je hotel Katharein, který leží na Severní Moravě, v Opavě. Budovu tvoří 24 dvoulůžkových pokojů, 14 jednolůžkových pokojů, restaurace a wellness centrum. Při rekonstrukci budovy byl kladen značný důraz na roční úsporu provozních nákladů při vytápění a chlazení celé budovy.

Po konzultaci projektanta se zástupci Panasoniku byl navržen systém 8 tepelných čerpadel (5× 12kW T-CAP a 3× 9kW T-CAP) zapojených do kaskády. Venkovní jednotky byly umístěny na kovovou konstrukci střechy a vnitřní jednotky, včetně akumulačních a TUV nádob, do technické místnosti. Vzdálenost mezi vnitřní a venkovní jednotkou je cca 10 metrů, která je překlenuta CU potrubím. Provoz celého objektu je řízen regulací Ethaterm.




„Po půlročním provozu byly rozdíly provozních nákladů na vytápění a chlazení hotelu až o 50 % nižší, než při vytápění plynem. Celkový provoz hotelu byl zjednodušen a teploty na jednotlivých pokojích jsou řízeny z recepce. Tak vysokou úsporu energií nám dovolila až kaskáda tepelných čerpadel,“ hodnotí přínos řešení provozovatel.

„Kaskádová řešení jsou budoucností energeticky úsporných budov a v současnosti získávají skutečně velkou pozornost i v oblasti facility managementu. Není náhoda, že jsme začátkem tohoto roku představili na AHR Expo 2014 v New Yorku nový SYSTEM 5, který představuje další kousek do naší skládačky a k principu kaskády přistupuje opačně – na jednu venkovní jednotku je připojeno až pět vnitřních. Schopnost dodat zákazníkovi vyvážený systém, který odpovídá přesně jeho potřebám, včetně dostatečné, ale nikoliv předimenzované rezervy, bude stále důležitější nejenom z hlediska nutnosti co nejlépe dostát přísným normám, jako je průkaz energetické náročnosti budovy (PENB), ale i dosažení provozních úspor,“ dodává Jakub Šachl (Product and Key Account Manager Panasonic).

O společnosti Panasonic Heating and Cooling Systems

Společnost Panasonic je jedním z předních světových výrobců klimatizačních systémů. V tomto oboru má přes 30 let zkušeností, své produkty vyváží do více než 120 zemí a dosud vyrobila na 100 milionů kompresorů. V současné době firma vyrábí čtyři řady systémů pro vytápění a klimatizaci pro domácnosti, kanceláře, firmy i průmyslové využití. Zvláštní důraz klade Panasonic na kvalitu svých systémů, které se vyznačují důmyslným provedením i důrazem na kvalitu vzduchu. Přitom splňují náročné požadavky na spotřebu energie, šetrnost k životnímu prostředí i hlučnost.


Další informace jsou k dispozici na stránkách www.panasonic.eu.


Panasonic (divize tepelná čerpadla a klimatizační technika)
logo Panasonic (divize tepelná čerpadla a klimatizační technika)

Společnost Panasonic je jedním z předních světových výrobců klimatizačních systémů a tepelných čerpadel. V tomto oboru má přes 60 let zkušeností. Své produkty vyváží do více než 120 zemí a dosud vyrobila více než 200 miliónů kompresorů.