Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Efektivita distribučních sítí a potrubní systémy

Díky centrální výrobě tepla, nízkoteplotní distribuci a flexibilitě představují místní sítě vytápění, které jsou vybaveny vysoce efektivním předizolovaným potrubím, efektivní přístup ke zvýšení energetické účinnosti a udržitelnosti v oblasti vytápění.

Srdcem každé distribuční sítě je potrubní systém a zdroj tepla. Výkon a izolační vlastnosti řadíme mezi rozhodujícími faktory celkové energetické účinnosti. Ve všeobecnosti volba materiálu potrubí závisí na velikosti sítě a teplotě, při které pracuje.
Pro rozsáhlé sítě dálkového vytápění, které pracují při vysokých teplotách okolo 120 °C a vyšších, je ocelové potrubí s velkým průměrem v podstatě průmyslovým standardem. Pro srovnání - místní distribuční sítě obvykle pracují při nízkých teplotách, maximálně do 80 °C, které společně s kratšími vzdálenostmi pomáhají minimalizovat tepelné ztráty.

Průmyslovým standardem pro tyto malé a střední lokální sítě je předizolované plastové potrubí PE-Xa, izolované PE-x (měkkou) nebo PUR (tvrdou) pěnou. Předizolované plastové potrubí se vyznačuje dobrými vlastnostmi v oblasti tepelných ztrát, navíc je odolné, protože nekoroduje, je flexibilní a snadno se instaluje. To z nich také dělá ideální řešení pro renovace, kde je nutné obnovit část nebo dokonce celou síť.

Další nespornou výhodou je, že nižší teploty také prodlužují očekávanou životnost plastového potrubí: při provozní teplotě okolo 80 °C se předpokládá, že potrubí vydrží více než 30 let, při 70 °C více než 50 let a při provozní teplotě pod 60 °C, očekávaná životnost podle evropských standardů dokonce přesahuje 100 let.

Více informací naleznete zde


UPONOR, s.r.o.
logo UPONOR, s.r.o.

Kdo jsme? Ve společnosti Uponor přemýšlíme o vodě pro budoucí generace. Naše nabídka, včetně bezpečné dodávky pitné vody, energeticky účinného sálavého vytápění nebo chlazení a spolehlivé infrastruktury, umožňuje udržitelnější životní prostředí.

 
 
Reklama