Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nízkoteplotní místní topné sítě: cesta k energetické účinnosti

Díky optimalizované výrobě tepla, distribuci při nízkých teplotách a flexibilitě použitého energetického zdroje se systém centrálního zásobování teplem stává účinnějším a udržitelnějším řešením.

Vysoce výkonné potrubní systémy, jako je Ecoflex VIP s vynikajícími tepelně-izolačními vlastnostmi, mohou významně a pozitivně přispět k dosažení uhlíkové neutrality v celé Evropské unii. Celkově vzato - nízkoteplotní místní vytápěcí sítě vykazují velký potenciál stát se standardním udržitelným řešením vytápění v městských oblastech.

Reference: schéma dálkového vytápění, Scunthorpe (Anglie)

Sídliště Market Hill ve Scunthorpe, původně postavené v 60. letech, se skládá z deseti mezonetových bloků, z nichž každý má 8 bytů, a 3 výškové budovy, z nichž každý má 76 bytů. Vytápění a voda je do všech nemovitostí dodávána systémem dálkového vytápění, avšak kvůli nadměrné korozi a netěsnostem bylo nutné potrubí nejprve vyměnit. Kompletní rekonstrukce musela být provedena s minimálním dopadem na více než 350 obyvatel a bez jejich relokace do dočasného ubytování. I z tohoto důvodu se pro Market Hill perfektně hodil systém Uponor Ecoflex. Díky své prodloužené životnosti a potenciálu pro dlouhé vzdálenosti bez spojů byla instalace výrazně rychlejší a snazší. Dalším důvodem pro výběr předizolovaného potrubí Uponor před ocelovou alternativou byl fakt, že systém Ecoflex lze provozovat souběžně se stávající sítí, která v Market Hill byla stále aktivní. Tato flexibilita znamenala, že narušení obyvatel bylo omezeno na minimum a mohli tak zůstat ve svých nemovitostech. Celkově bylo instalováno 1 500 metrů potrubí a obyvatelé Scunthorpe nyní těží z efektivní distribuční sítě s vysoce výkonným potrubím, které pracuje při teplotě 80 °C na výstupu.

Více informací naleznete zde


UPONOR, s.r.o.
logo UPONOR, s.r.o.

Kdo jsme? Ve společnosti Uponor přemýšlíme o vodě pro budoucí generace. Naše nabídka, včetně bezpečné dodávky pitné vody, energeticky účinného sálavého vytápění nebo chlazení a spolehlivé infrastruktury, umožňuje udržitelnější životní prostředí.

 
 
Reklama