Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Trubková koupelnová otopná tělesa inspirují k laické výrobě elektrických radiátorů/sušáků

Je laická výroba elektrických koupelnových radiátorů přímo zákazníkem nebo montážníkem v souladu s platnou legislativou? Je laicky vyrobený elektrický koupelnový radiátor pro uživatele bezpečný?

Koupelnová otopná tělesa se stala nepostradatelným topným a sušícím prvkem nejen v koupelně. Pro celoroční využití k sušení ručníků se otopné těleso doplňuje el. topnou tyčí, která požadavek naplňuje v kombinovaném teplovodním a elektrickém připojení. V praxi se následně zrodila inspirace laické výroby elektrických koupelnových radiátorů a sušáků přímo u zákazníka nebo na stavbě.

Pokud se však podíváme do technických předpisů, zjistíme, že na elektrické koupelnové radiátory a sušáky se vztahují technické normy ČSN EN 60335-1 ed. 3, ČSN EN 60335-2-30 ed. 3, ČSN EN 60335-2-43 ed. 2 a další normy souvisící. Těmito a dalšími předpisy jsou dány zcela konkrétní požadavky na elektrický spotřebič, kterým je elektrický radiátor nebo sušák obvykle instalovaný v prostorách s vanou nebo sprchou v souladu s ČSN 33 2000-7-701 ed. 2.

Výrobou elektrických radiátorů/sušáků se zabývá firma ELVL, která ve spolupráci s výrobními partnery otopných těles vyrábí elektrické koupelnové radiátory a sušáky v souladu s platnými předpisy a technickými normami. V poslední době přichází ze strany zákazníků obchodů, doporučujících laickou výrobu, dotaz, jak naplnit koupelnový radiátor. K těmto dotazům lze poskytnout pouze odkaz na příslušné předpisy, kterými se zajišťuje bezpečná a spolehlivá funkce elektrických spotřebičů při jejich výrobě a při používání uživateli. Lze se také seznámit s odborným článkem objasňujícím problematiku laické a profesionální výroby elektrických koupelnových radiátorů a sušáků.

Více informací


ELVL s. r. o.
logo ELVL s. r. o.

Výroba a prodej designových otopných těles a elektrických radiátorů BITHERM, trubkových koupelnových radiátorů v teplovodním i elektrickém provedení, elektrických sušáků ručníků, vysoušečů obuvi, elektrických topných těles s regulací vytápění a sušení.

 
 
Reklama