Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zajímavosti z ISH 2019 – díl 1.

Od veletrhu ISH 2019 ve Frankfurtu n/M uplynul měsíc, ale jeho dozvuky budou znít ještě dlouho. V tomto článku jsou shrnuty některé postřehy a zajímavosti z prohlídky veletrhu.

Kratší a výkonnější lis


Pro řemeslníky zhotovující lisované spoje je důležitý lehký, a přitom silný lis, se kterým se dobře manipuluj e a s velkou výdrží. Prakticky již zapomenuty začínají být lisy napojené na elektrickou zásuvku, které mohly být lehčí, protože neměly baterii. Ale jejich použití na stavbě vždy znamenalo tahat za sebou prodlužovačku napojenou na zásuvku a ta mohla být i desítky metrů daleko. Na současném vrcholu nabídky tak stojí například novinka od REMS, a to akumulátorový lis pro lisované spoje REMS Akku press 22V ACC. Má velmi krátkou délkou jen 35,5 cm s kleštěmi V 15. Pro dlouhodobou práci a zdraví řemeslníka je důležité, že má antivibrační systém a jeho hmotnost je pouze 3,2 kg včetně akumulátoru. Akumulátor s vyšším napětím 22 V má i větší kapacitu. Pro délku trvání montáže potrubí je důležitý čas zalisování spoje, který je u tohoto lisu cca 4 sekundy. Prezentace lisu v rukou mladé ženy začíná být realitou. V Německu údajně chybí okolo půl miliónu řemeslníků, a tak připomínka, že instalatérské řemeslo mohou zvládat i ženy, může být pro mnohé z nich inspirací. Tedy nejen pro ženy německé, když si za svou práci nyní mohou říci o větší odměnu i v Česku.

Oceněný lis v červené

I ruční lis na lisování fitinků může získat ocenění Design Plus podporované veletrhem ISH. Dokazuje to lis Romax Compact TT od Rothenberger v tradiční červené barvě.

Kratší a výkonnější lis
Kratší a výkonnější lis
Oceněný lis v červené
Oceněný lis v červené

Budoucnost řemesla

Cesta k této vizi představené v rámci expozice BDR Thermea Group zřejmě nebude delší než několik let. Řemeslnická, nářadím a základními díly plně vybavená dodávka, s pohonem na elektřinu, zásobovaná od velkoobchodu vzduchem pomocí dronu. Speciálně pro servis, při kterém znalosti technika budou podpořeny software a virtuální realitou s datovou základnou nikoliv již jen desítek výrobků, které technik nosí v hlavě, ale v podstatě celou historií výrobního sortimentu všech zastupovaných výrobců. Virtuální realita ukáže postup, a pokud to bude výhodné či z časových důvodů rychlosti opravy nutné, tak dronem přiletí speciální díl.

Je to sci-fi? Pokud bude ubývat zájemců o práci v terénu, pak se tato sci-fi stane nutností.

Bezdrátový komorník wibutler

Wifi komorník, aneb wibutler ukazuje, jak daleko je v současnosti možné dojít při „pochytřování“ TZB. Tento pomocník prostřednictvím aplikace do smartphone nebo i hlasu umožňuje komunikaci a úpravu požadovaných parametrů. Na bezdrátovém principu využívajícím více standardů, jako EnOcean, Z-Wave, ZigBee, WLAN, lze prostřednictvím srdce systému, centrály wibutler, ovládat a propojovat výrobky TZB předních výrobců. Například zdroje tepla Viessmann, programovatelné termostaty Oventrop, servopohony k termostatickým ventilům Oventrop, čerpadla Wilo a mnohé další.

Pro Čechy to je zatím asi jazykový problém, ale s pomocnicí Alexa (Amazon) lze přes wibutler ovládat velké množství funkcí TZB v domě. Nebo z různých senzorů získávat informace, například havarijní stav při úniku vody typicky z flexibilních připojovacích hadiček, nebo při nadměrné koncentraci CO2 ve vzduchu atd. Množství výrobků, které jsou pro bezdrátové systémy komunikací připraveny, roste doslova geometrickou řadou.

Budoucnost řemesla
Budoucnost řemesla
Bezdrátový komorník wibutler
Bezdrátový komorník wibutler

Prach z kanceláří musí pryč

V kancelářích s kopírkami a laserovými tiskárnami může znečištění vzduchu částicemi prachu přesáhnout povolený hygienický limit. Zvláště v oblasti u centrální síťové tiskárny, která bývá téměř nepřetržitě v provozu. Pak může dodatečné pořízení výkonné mobilní čističky vzduchu řady UCOH2 zajistit nápravu. Její vícestupňový filtrační systém zachytí 99,9 % všech částic o průměru 0,3 μm a více. V závislosti na stupni znečištění okolního vzduchu se nastavuje průtok vzduchu 50 až 500 m3/hodina. Jako doplňkové příslušenství se nabízí i odlučovač zápachu. Vystavovatel Rentschler REVEN GmbH je členem skupiny Schako Group.

Nový membránový ventil pro teplou vodu

Jako rozšíření svého sortimentu představila firma SISTO Armaturen S.A., dcera společnosti KSB, nový přírůstek do série ventilů SISTO-16TWA s nově řešeným vnitřním povrchem, který je ve styku s pitnou a teplou vodou. Aby ventil odolal vysokým teplotám vody potřebným pro boj proti legionelám po delší dobu bez poškození, je vnitřní pouzdro z vysoce kvalitní nerezové oceli.

Elastomerové membrány nové armatury mají schválení typu KTW-W270 a pocházejí z vlastního vývoje. Jsou určeny pro trvalou provozní teplotu 90 °C a splňují požadavky elastomeru Spolkového úřadu pro životní prostředí, které vstoupí v platnost v roce 2022.

Nová hydraulicky optimalizovaná řada ventilů je navržena pro maximální přípustný pracovní tlak 16 barů. Je k dispozici v nominálních velikostech od DN15 do DN200. Pro rozměry DN125,

Prach z kanceláří musí pryč
Prach z kanceláří musí pryč
Nový membránový ventil pro teplou vodu
Nový membránový ventil pro teplou vodu

Spolehlivý trojcestný ventil

Když už jsme u ventilů, tak tato novinka na stánku Belimo rovněž stojí za pozornost. Jde o trojcestný ventil složený ze dvou motýlových klapek ovládaných servopohony. Údajně již existuje referenční akce, dokonce v České republice, kde toto konstrukční řešení bylo použito. A tak, doufejme, se o něm dozvíme brzo více.

Trh se zdroji tepla v Německu

Veletrh ISH přinesl i spoustu informací o vývoji trhu. V rámci prezentace německého svazu tepelné techniky BDH (Bundesverband der Deutschen Heizungsindustrie) bylo poukázáno na velmi silné zastoupení plynových kondenzačních kotlů na prodejích. V rámci desetiletí 2008 až 2018 se jejich podíl zvýšil z cca 50 % na 67 %, a to především na úkor kotlů olejových a plynových kotlů nekondenzačních. V roce 2018 se tepelná čerpadla podílela 11,5 % a kotle na biomasu 3,3 %.

Spolehlivý trojcestný ventil od společnosti Belimo
Spolehlivý trojcestný ventil od společnosti Belimo
Trh se zdroji tepla v Německu
Trh se zdroji tepla v Německu

Zónový pokojový termostat RTL-Box 324 Vario

Zónový pokojový termostat RTL-Box 324 Vario, zdroj: AFRISO
Zónový pokojový termostat RTL-Box 324 Vario, zdroj: AFRISO

Zónový pokojový termostat značky AFRISO s omezovačem zpětné teploty otopné vody byl navržen pro individuální regulaci vytápění místností, kde je instalováno jedno otopné těleso, ke kterému se má nově připojit systém podlahového či stěnového vytápění.

RTL-Box kombinuje topný okruh, čidlo pokojové teploty a manuální ovládání v jedné jednotce. Pokojový regulátor nevyžaduje elektrické připojení pro servopohony či podobná zařízení. Ovládání je založené pouze na mechanickém principu. Vzhledem ke svým kompaktním rozměrům a estetickému designu se ideálně hodí pro instalaci v úrovni světelných spínačů či na jiných podobně viditelných místech. Díky tomu má optimální regulační vlastnosti a výborně se ovládá.

AFRISOhome multifunkční gateway

AFRISOhome
AFRISOhome

Pro „smart home“, česky chytrou domácnost, společnost AFRISO vyvinula jednotku AFRISOhome, která dokáže komunikovat s výrobky různých výrobců. Jejím základem je schopnost komunikovat několika různými bezdrátovými standardy EnOcean, ZigBee, Z-Wave nebo Wi-Fi. V praxi to znamená, že jednotka AFRISOhome dokáže řídit osvětlení, zásuvky, kamery, meteostanice, bezpečnostní prvky jako senzory úniku vody, detektory kouře atd. Kromě toho dokáže komunikovat i se zdroji tepla, chlazení a větracími rekuperačními jednotkami od výrobce Wolf. Požadavku doby odpovídá i možnost implementovat systém kontroly solárních systémů vyrábějících energii. Software jednotky je dále vyvíjen a zdokonalován, bezplatně se aktualizuje a rozšiřuje tak možnosti a funkce.

 
 
Reklama