Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Developerské projekty bez zemního plynu? Řešením je LPG

Pro stavební průmysl již dávno neplatí obecně přijímané pravidlo, že tam, kam není možné zavést zemní plyn, se nedá či nevyplatí stavět. Řešení pro takovéto oblasti představuje LPG, zkapalněný ropný plyn, který je vhodný jak pro vytápění, tak na vaření či ohřev vody.

Řešení pro developerské projekty různých velikostí

Kromě rodinných domů či průmyslových a rekreačních objektů roste zájem o toto řešení i u obcí, pro něž LPG představuje rychlejší a investičně výhodnější variantu, než jakou je zavedení zemního plynu. LPG je uskladněno v kapalné formě v centrálních zásobnících, které pravidelně doplňují odborní dodavatelé. Ze zásobníků je LPG po převedení zpět do plynného skupenství odváděno potrubím přímo k jednotlivým odběrným místům. Rozvodovou síť lze takto vystavět zcela individuálně pro různé typy stavebních projektů – od dvou rodinných domů, přes satelitní obytnou čtvrť až po celé sídliště či průmyslovou zónu a jejich nejrůznější kombinace. „Zásobování LPG lze opravdu nastavit na míru konkrétního projektu, díky tomu je využíváno pro nejrůznější účely. Toto řešení bylo využito pro celou řadu průmyslových objektů, ale např. také při plynofikaci obce Srní v Národním parku Šumava. Na Slovensku je momentálně v přípravě jeho použití ve stavěném obchodním centru. Zajímavou instalací je taktéž automobilový závod Suzuki v Maďarsku, kde se pro vykrývání velkých energetických špiček kombinuje řešení se zemním plynem a LPG,“ uvádí Ľubomír Žiak, obchodní ředitel společnosti Flaga, největšího dodavatele LPG v České republice.

 

Příklady možností zásobování LPG z centrálního zásobníku Zdroj: Flaga s.r.o.

Ekonomicky výhodné zavedení plynu

Ačkoli jsou provozní náklady na LPG mírně vyšší než u zemního plynu, je zkapalněný ropný plyn pro developerské projekty po ekonomické stránce mnohem výhodnějším řešením. „Při zavádění zemního plynu je kromě tvorby rozvodů potřeba počítat také s investicí do regulační stanice a přívodového potrubí, která se může vyšplhat až do milionových výší. Při řešení pomocí LPG tato potřeba odpadá, nutné je pouze nainstalovat zásobníky pro uložení plynu. Jejich počet se liší dle potřeby konkrétního projektu a investice do nich se pohybuje v řádu desetitisíců korun. I to je důvod, proč se LPG stále více využívá i v místech, kde možnost zavedení zemního plynu existuje,“ vysvětluje Ľubomír Žiak ze společnosti Flaga.

Srovnání výše investic do zavedení zemního plynu a LPG (propanu)
Přibližný rozpočet
Zemní plynPropan
Přívodové potrubí1 km do 1 mil. Kč0 Kč
Regulační stanicestatisíce až 1 mil. Kč0 Kč
Rozvody v obcicca 1000 Kč/m včetně výkopových pracícca 1000 Kč/m včetně výkopových prací
Zásobníky0 Kčdle počtu zásobníků v desetitisících Kč
Zdroj: Flaga s.r.o.

Účinná a ekologická varianta

LPG má ve srovnání s ostatními palivy (zemní plyn, černé uhlí, dřevěné pelety) nejvyšší výhřevnost a účinnost spalování. V porovnání s některými tuhými palivy je účinnost spalování až o 60 % vyšší. Díky nízké zátěži životního prostředí při spotřebě se LPG řadí mezi tzv. ekologické energie. Jak už jeho název napovídá, vzniká kapalný ropný plyn jako druhotná surovina při těžbě plynu a ropy či její rafinaci. Při jeho spalování pak není produkován, na rozdíl od tuhých paliv, žádný pevný odpad ani saze a také množství emisí je několikanásobně nižší. Díky tomu je tento druh vytápění bezproblémový i v chráněných oblastech.

Nadzemní LPG zásobník
Nadzemní LPG zásobník
Zdroj: Flaga s.r.o.
Zásobníky pro vytápění skleníků v Ústředním kontrolním a zkušebním ústavu zemědělském v Brně
Zásobníky pro vytápění skleníků v Ústředním kont- rolním a zkušebním ústavu zemědělském v Brně
Zdroj: Flaga s.r.o
Zapuštěné zásobníky LPG pro vytápění domů v Týnci
Zapuštěné zásobníky LPG pro vytápění domů v Týnci
Zdroj: Flaga s.r.o

O společnosti

Společnost Flaga s.r.o. je největším dodavatelem paliva LPG v České republice a poskytuje široké spektrum produktů spojených se zkapalněným plynem. Nabízí kompletní řešení pro vytápění a ohřev rodinných domů a podnikatelských objektů, poskytuje snadno dostupný zdroj energie v podobě zkapalněného plynu v široké škále tlakových lahví a provozuje hustou síť 60 čerpacích stanic pro automobily s pohonem na LPG. Společnost sídlí v Hustopečích, své sklady má i v Praze, Plzni a Opatovicích. Na českém trhu působí od roku 1993, kdy vznikla jako dceřiná firma rakouské společnosti FLAGA GmbH. Jedničkou na trhu se stala po akvizici LPG divize společnosti British Petrol ČR a fúzi se společností Český Plyn k.s. v lednu 2007. Flaga je začleněna pod společnost UGI Corporation, jednu z největších společností v USA.

 
 
Reklama