Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Obliba propanu mezi provozovateli rekreačních zařízení v Česku roste

Zájem o propan, zkapalněný ropný plyn, jako finančně i ekologicky výhodné palivo v poslední době stále roste. Popularitu si získal nejen u majitelů rodinných domů a průmyslových firem, ale také u provozovatelů rekreačních zařízení. Pro vytápění, ohřev vody a vaření ho u nás používá celá řada hotelů, restaurací, wellness center či sportovních hal.

„Propan, jinak také nazývaný LPG, je oblíbený zejména v místech, kam není možné zavést zemní plyn. Pro finanční výhodnost ho v zahraničí využívá stále více rekreačních zařízení a tento trend se přenáší i do Česka,“ popisuje stávající situaci Ľubomír Žiak ze společnosti Flaga, předního dodavatele LPG v České republice. Díky vysoké výhřevnosti a nízké počáteční investici, která zahrnuje instalaci zásobníku a kotle a která se pohybuje v rozmezí 60 až 90 tisíc korun, ušetří provozovatelé oproti topení na elektřinu v průměru zhruba třetinu celkových nákladů, což představuje tisíce korun ročně. Vytápění na LPG je v mnoha případech dokonce výhodnější než tepelné čerpadlo – především v situacích, kdy je potřeba brát velký ohled na výši počáteční investice, a u objektů s nižší spotřebou energie.

Propan využívají například v golfovém areálu Golf Resort Karlovy Vary. „Pro vytápění budov a na vaření ho používáme již 16 let a jsme s ním velmi spokojeni,“ popisuje Karel Mařík z Golf Resort Karlovy Vary. Na propanu vaří také v hotelové kuchyni Hotelu Termal Mušov na jižní Moravě. „Rozvody zemního plynu jsou pro nás nedosažitelné, na LPG proto vaříme už 12 let. Pro velkokapacitní kuchyni, jako je ta naše, je to levnější, komfortnější a rychlejší než vaření na elektřině, která je jedinou možnou alternativou v naší oblasti,“ uvádí Radka Loydová z Hotelu Termal Mušov.

Golf Resort Karlovy Vary používá propan na vytápění a vaření  Zdroj: Golf Resort Karlovy Bary
Golf Resort Karlovy Vary používá propan na vytápění a vaření
Zdroj: Golf Resort Karlovy Bary

Instalace propanu je oproti zavedení zemnímu plynu velmi rychlá a jednoduchá. Zkapalněný plyn je uložen v zásobníku umístěném v blízkosti daného objektu. Při odběru je převeden zpět do plynného skupenství a potrubím veden do budovy, kde je pak využíván na vytápění, ohřev vody nebo při vaření. Stále větší oblibě se pak těší podzemní zásobník, který nijak nenarušuje vzhled okolního prostředí. „Většina provozovatelů dává přednost možnosti si u nás tento zásobník spíše pronajmout, než si koupit vlastní,“ dodává Ľubomír Žiak. Množství plynu v zásobníku si každý může snadno kontrolovat sám, jeho doplnění provádí profesionální firmy.

Problémem není ani vytápění více objektů. Tuto situaci řeší tzv. centrální zásobníky, ze kterých je propan odváděn potrubím přímo k jednotlivým odběrným místům. Rozvodovou síť lze vystavět zcela individuálně pro různé typy projektů – od dvou budov až po celý komplex sportovních a wellness areálů. „Zásobování LPG lze opravdu nastavit na míru konkrétního projektu, díky tomu je využíváno pro nejrůznější účely,“ vysvětluje Žiak.

Zkapalněný plyn navíc nezatěžuje životní prostředí. Vzniká totiž jako druhotná surovina při těžbě plynu, ropy nebo při její rafinaci. „LPG hoří čistě, množství škodlivých emisí, uvolňované při jeho spalování, je několikanásobně nižší než při využití pevných paliv,“ popisuje Žiak. Díky tomu je propan na rozdíl od jiných možno využívat i v chráněných krajinných oblastech.

V Hotel Termal Mušov využívají propan na vaření již 12 let  Zdroj: Hotel Termal Mušov
V Hotel Termal Mušov využívají propan na vaření již 12 let
Zdroj: Hotel Termal Mušov
LPG zásobník Flaga  Zdroj: Flaga s.r.o.
LPG zásobník Flaga
Zdroj: Flaga s.r.o.

Společnost Flaga s.r.o. je předním dodavatelem paliva LPG v České republice a poskytuje široké spektrum produktů spojených se zkapalněným plynem. Nabízí kompletní řešení pro vytápění a ohřev rodinných domů a podnikatelských objektů, poskytuje snadno dostupný zdroj energie v podobě zkapalněného plynu v široké škále tlakových lahví a provozuje hustou síť 60 čerpacích stanic pro automobily s pohonem na LPG. Společnost sídlí v Hustopečích, své plnírny má i v Praze, Plzni a Opatovicích nad Labem. Na českém trhu působí od roku 1993, kdy vznikla jako dceřiná firma rakouské společnosti FLAGA GmbH. Jedničkou se stala po akvizici LPG divize společnosti British Petrol ČR a fúzi se společností Český Plyn k.s. v lednu 2007. Flaga je začleněna pod společnost UGI Corporation, jednu z největších společností v USA.

Kontakt

Václav Baženov
Account Manager
BÍLÝ MEDVĚD PUBLIC RELATIONS, s.r.o.
člen Asociace Public Relations Agentur (APRA)
E-mail: vaclav.bazenov@bmpr.cz
Telefon: +420 603 215 386
www.bmpr.cz

 
 
Reklama