Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Při výběru komínového systému vsaďte na spolehlivého výrobce i garanci technického servisu

Jak se rozhodovat při koupi komínu? Vybírejte především celý systém. Myslete také na bezpečnost. Nedílnou součástí prodeje systému by proto měl být i kvalitní bezplatný servis a technické poradenství. A kompletní dokumentace, abyste předešli překážkám pro kolaudaci.

Myslete systémově

U produktů, které nám mají sloužit ideálně několik generací, se vyplatí zhodnotit nejen funkčnost, ale také prodejní servis, jehož součástí je i následný technický servis. Byť jsou na trhu k dispozici komíny jako individuální produkty, vybírejte si výhradně produkty od výrobců, kteří dodávají komínové systémy. Jsou totiž dodávány včetně veškeré dokumentace potřebné ke kolaudaci nebo revizi komínu. Následná certifikace jednotlivých součástí komínu je složitá a schvalovací proces vám může značně zkomplikovat.

Zachovejte záruku

Komplexnost dodávky vám ulehčí práci hned několikrát. Komínové systémy jsou zárukou bezpečnosti, kvality materiálů i komponent. Originální příslušenství je stejně důležité jako samotný komín, a to pro napojení spotřebiče i zabudování do stavby – komínová redukce pro napojení kouřovodu, napojení přívodu vzduchu, řešení prostupů komína staveními konstrukcemi včetně napojení parozábran. Individuální produktová řešení kromě komplikované realizace znamenají také ztrátu záruky ze strany výrobce.

Prodloužená životnost a garance bezpečnosti

Vhodně zvolený komínový systém je zárukou jeho správné funkčnosti i životnosti. Kromě krátké životnosti některé z komponent, nejčastěji komínové vložky, se celý systém v případě poškození stává nebezpečným. Kvalitní výrobce nabízí technický servis jako nedílnou součást prodeje, včetně technického poradenství.

Poradenství se při výběru systému opírá o výpočet spalinové cesty (v případě potřeby provede servis i vlastní zaměření na stavbě), jejíž průměr je vedle materiálu jedním z hlavních kritérií.

Poradíme, na co nezapomenout

Dokumentace od výrobce slouží nejen pro záruku, ale také jako podklad pro kolaudaci stavby, jejíž součástí je posouzení komínu revizním technikem. Zpráva certifikačního orgánu by neměla být starší než rok.



  • Prohlášení o vlastnostech
  • Záruční list
  • Montážní návody
  • Návod na zabudování komínu do stavby podle EN 1443

Základní kritéria funkčnosti

  • Komínový tah
  • Rychlost proudění spalin
  • Materiál komínové vložky

Kromě základních funkcí je dnes výhodným technickým specifikem použití přívodu spalovacího vzduchu komínem, a to jak z finančního hlediska i funkčnosti, a to zejména u nízkoenergetických a pasivních domů, kde je téměř nutností.

CIKO – komínová inovace

Požadavky na úsporné bydlení s sebou v rámci vývoje spotřebičů s vysokou účinností spalování nesou také požadavek na odvod studenějších spalin. Menší teplo v komíně však způsobuje vyšší kondenzaci, což může způsobit jeho předčasné opotřebení a u cihlových komínů i fatální škody.

Výrobce CIKO v reakci na tento vývoj ve stavebnictví poctivou skladbu svých univerzálních komínů povýšil na lepší úroveň a přišel s novým systémem CIKO® TEC. Systém si zachovává možnost přívodu vzduchu i odvodu spalin z libovolného spotřebiče, zajišťuje dostatečnou izolaci komínové vložky, a to při nadstandardní bezpečnosti i kvalitě. Kromě toho se podařilo zjednodušit a tím i zrychlit montáž systému.

CIKO® TEC – váš správný tah

Výsledkem je moderní komínový stavebnicový systém u něž vás potěší nejen kvalitní parametry, špičkové materiály a pohodlná montáž, ale také dobrá cena. Jako jeden z mála systémů respektuje trendy v oboru vytápěcí techniky a výrobce se nebojí jít naproti progresivnímu přístupu – v tomto případě zajištěním přívodu spalovacího vzduchu ke spotřebiči. Důmyslná konstrukce navíc přináší absolutní svobodu i při jeho výběru.


Unikátní řešení izolace

Systém CIKO® TEC je univerzální. A to díky unikátně řešené izolaci.

  • Přívod vzduchu ke spotřebiči
  • Kvalitní izostatické šamotové vložky
  • Plášť z broušených cihlových tvarovek

Proti konkurenčním produktům své kategorie jsou totiž jeho izostatické vložky již z výroby jednotlivě opatřeny speciální vyřezávanou izolací pro snadnou montáž. Oproti klasickým vložkám jsou také odolnější proti nárazovému zatížení. Řešení zároveň přináší funkční výhody.

  • Bezproblémový zátop za všech podmínek díky rychlejšímu zahřátí spalinové cesty.
  • Lepší tah a prevence tvorby kondenzátu nebo dehtu díky menšímu ochlazování spalin po výšce komína.
  • Spolehlivý přívod vzduchu díky menším teplotním rozdílům v různých výškách komína.
  • Bezpečnost díky velmi nízkým teplotám pláště komína.
  • Prodloužení životnosti díky možnosti tepelné dilatace vložek proti plášti komína.

Univerzální a kombinovatelný systém

Výhodou komínových systémů CIKO je jejich variabilita. Lze je libovolně kombinovat a provázat do jednoho komínového tělesa přesně dle potřeb projektu stavby.

Nerezové komíny

Zcela jiné technické možnosti a jinou problematiku pak přináší nerezové komínové systémy. Nicméně pohled na systémovost řešení, životnost, garanci bezpečnosti, potřebných podkladů a záruky je i u tohoto typu řešení stejný.

Více o komínových systémech CIKO na www.ciko-kominy.cz


CIKO s.r.o.
logo CIKO s.r.o.

Výrobce a dodavatel keramických a nerezových komínových systémů CIKO, které nabízí řešení pro odkouření libovolného spotřebiče a všechny druhy paliv. Kromě vlastních komínů nabízíme rovněž parotěsné prostupy CIKO STOPER pro bezpečné zabudování komínu do ...