Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Tipy na stavbu venkovní kuchyně

Když se léto přehoupne do své nejhezčí fáze a slunce zalévá váš dvorek, začínáte přemýšlet, jak byste mohli posunout svou zahradní oázu na další úroveň. A co by mohlo být lepšího než venkovní kuchyně, která vám umožní trávit čas venku i při přípravě jídla?

Zdroj fotografií: pixabay.com
Zdroj fotografií: pixabay.com

Prostor a plánování: Kde začít?

Než začnete kopat základy nebo vybírat dlaždice, je důležité si vyjasnit, jaký prostor máte k dispozici. Venkovní kuchyně může být rozlehlá jako kuchyně v interiéru, nebo jen útulný koutek s grilem a několika skříňkami. Zkuste si představit, jak bude kuchyně sloužit vám i vaší rodině.

Umístění je klíčové. Přemýšlejte, kde nejvíc svítí slunce, kam fouká vítr a jak se budete v prostoru pohybovat. Máte blízko přístup k vodě a elektřině? Tyto zdánlivé detaily mohou výrazně ovlivnit váš komfort při používání kuchyně. Zkuste také najít místo, které bude chráněno před nečekanou dešťovou přeháňkou, nebo tam můžete nainstalovat zastřešení, které vás ochrání nejen před deštěm, ale i před sluncem, které je v poledne nemilosrdné.

Design: Elegance, nebo funkčnost?

Jakmile máte jasno v tom, kde a jak velkou kuchyni postavíte, přichází na řadu design. Tady se můžete vyřádit a nechat vyniknout svou kreativitu. Moderní, rustikální, středomořský styl? Možností je nespočet. Pokud milujete přírodní materiály, dřevo a kámen budou skvělou volbou. Pokud naopak preferujete čisté linie a minimalismus, beton a nerezová ocel dodají kuchyni moderní vzhled.

Nezapomeňte na barvy, které budou ladit s vaším domem a zahradou. A pokud se vám líbí středověká atmosféra, představte si třeba kamennou pec na pizzu jako středobod vaší kuchyně. Pec na pizzu je nejen skvělým způsobem, jak okouzlit hosty, ale také ji využijete při přípravě křupavých domácích pizz nebo chleba.

Výběr spotřebičů: Co nesmí chybět?

Venkovní kuchyně není jen o grilu. Je to prostor, kde můžete vyjádřit svou lásku k jídlu a hostům. Gril je samozřejmě srdcem každé venkovní kuchyně, ale proč to skončit jen u něj? Přidáním dalších prvků, jako je udírna, sporák, nebo dokonce lednice, se vaše venkovní kuchyně stane skutečným gastronomickým rájem.

Zvažte také umístění pracovní plochy. Ideální je, aby byla dostatečně velká na přípravu jídla, ale zároveň blízko grilu nebo pece na pizzu, abyste nemuseli přebíhat sem a tam s mísou marinovaného masa. A co dřez? Možnost umýt si ruce nebo opláchnout nádobí přímo venku výrazně zjednoduší váš kuchařský zážitek.

Materiály a údržba: Odolné a krásné

Venkovní kuchyně je vystavena všem možným povětrnostním vlivům, a proto by měla být postavena z odolných materiálů. Dlažba, která je mrazuvzdorná, odolný kámen nebo dřevo ošetřené proti vlhkosti a UV záření jsou nezbytné pro dlouhou životnost vaší kuchyně. Nerezová ocel je skvělou volbou pro spotřebiče, protože odolá nejen dešti, ale i slanému vzduchu, pokud bydlíte blízko moře.

Nezapomeňte také na údržbu. I ta nejkrásnější kuchyně ztratí své kouzlo, pokud se o ni nebudete starat. Pravidelné čištění grilu, impregnace dřeva nebo ochrana kamene jsou základními úkony, které byste neměli podcenit. A pokud budete mít pec na pizzu, nezapomeňte ji pravidelně vymetat a čistit, aby vám sloužila co nejdéle.

Osvětlení a atmosféra: Dokonalý zážitek

Venkovní kuchyně je nejen o vaření, ale i o atmosféře. Přemýšlejte o osvětlení, které nejen že vám umožní připravit jídlo i po setmění, ale také vytvoří příjemnou atmosféru. Bodová světla, svíčky nebo lucerny mohou udělat z obyčejné večeře nezapomenutelný zážitek.

Pokud chcete, aby vaše venkovní kuchyně byla centrem zábavy, zkuste přidat nějaké pohodlné posezení, třeba ve formě lavice s měkkými polštáři, a nezapomeňte na přenosný reproduktor pro oblíbenou hudbu. A co takhle zabudovaný bar? Nic neříká „užívejme si léto“ víc než chladné nápoje servírované přímo u grilu.