Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Efektivní vytápění s moderní regulací

S rostoucí inflací a cenami energií stále více investorů řeší, jak se připravit na zimu a pro jaký způsob topení se rozhodnout. Náklady na vytápění, které dosud tvořily přibližně 52 % celkových nákladů průměrné domácnosti, lze snadno optimalizovat s pomocí systémů plošného topení. Při kombinaci s moderním inteligentním systémem řízení vytápění mohou úspory dosáhnout až na 40 %.

Poslechněte si audio verzi článku:
Více zajímavých podcastů na estav.tvOn-line televize pro architekturu, stavbu a bydlení

Nový koncept plošného vytápění a chlazení nedávno představil výrobce Wavin. Jedná se o sálavé systémy Tempower, které se instalují do konstrukce stěny nebo stropu a díky tomu nabízí maximální tepelný komfort. Sálavé systémy totiž na rozdíl od těch konvekčních, které zahřívají především vzduch v prostoru, ohřívají stěny a předměty okolo stěn, a ty pak sálají teplo dále do místnosti, a to rovnoměrně a bez víření vzduchu. V případě montáže do stropu navíc využívá jediný povrch v místnostech, který je téměř celý volný. Stěnová verze zase odstraňuje problém s vrstvením vzduchu a pokrývá největší plochu lidského těla (viz obrázky). V obou případech je pak zaručen tichý chod a omezen je i pohyb vzduchu a prachu. Panely totiž nevyužívají žádné ventilátory ani vyústky, takže při topení či chlazení nevzniká nežádoucí proudění vzduchu ani hluk.




Teplota teplonosné kapaliny je v případě systémů Wavin Tempower jen mírně vyšší, anebo v případě chlazení nižší než teplota místnosti, což podporuje využívání obnovitelných zdrojů energie, například geotermální energie pomocí tepelného čerpadla, které lze použít jak pro topení, tak i chlazení. Jako zdroj tepla lze využít i běžný kondenzační plynový kotel či elektrokotel. Ideálním zdrojem je pak tepelné čerpadlo, které ve většině případů umí topit i chladit, a tak pro vytápění a chlazení postačí pouze jeden zdroj. Pokud jako zdroj tepla používáme např. kondenzační plynový kotel, pro chlazení je potřeba připojení na další zařízení – např. klimatizační jednotku. Právě relativně nízká teplota teplonosné kapaliny může za to, že provoz je energeticky mnohem úspornější než v případě běžných radiátorů.

Snadná montáž díky předmontovaným panelům


Systém Tempower aktuálně zahrnuje celkem pět variant: CW-90 a CM-70 pro montáž do stropní konstrukce a CD-4, WW-10 a WD-75 pro využití na strop i stěnu. Jednou z nejpoužívanějších variant je systém CD-4 určený pro sádrokartonové konstrukce. Na stavbu se dodává v podobě předmontovaných panelů, které jsou k dispozici ve více rozměrových variantách – šířka činí 333 mm a délka v rozmezí 800–5 000 mm. Jednotlivé panely se pak zabudovávají přímo do stropní konstrukce a montáž je tak velmi rychlá a jednoduchá. Instalovat se dají nejen do novostaveb, ale i při rekonstrukci. Panely se skládají z pětivrstvých PE-RT trubek, které jsou serpentinovitě navlečeny do teplonosných kovových desek. Rozměr trubek, které jsou dle normy DIN 1726 vybaveny kyslíkovou bariérou, je 10×1,3 mm. Každý panel se skládá ze 4 teplonosných profilůumístěných vedle sebe. Jednotlivé teplonosné kovové pláty jsou spojeny speciálními nosnými profily, které zajišťují tuhost panelu a možnost jeho zavěšení do nosného rámu podhledu.

Ještě větší úspory díky zónové regulaci

Stropní a stěnové sálavé systémy Tempower lze stejně jako standardní radiátory či podlahové topení propojit s regulačním systémem Wavin Sentio, který díky vyspělé technologii umí jednotlivá zařízení zapínat ve chvíli, kdy je to skutečně potřeba, a zajistit tak požadovanou teplotu a tepelný komfort v průběhu celého dne. Právě přesné řízení tepelného komfortu v jednotlivých zónách domu umožní dosáhnout ještě větších úspor než samotný úsporný systém vytápění.

Srdcem systému Sentio je Centrální řídicí jednotka, kterou lze použít až s 24 drátovými nebo bezdrátovými termostaty nebo senzory, a která může ovládat až 16 termoelektrických pohonů pro řízení až osmi různých zón. Navíc jednotka disponuje pěti teplotními vstupy a dvěma výstupy. K Centrální jednotce jsou připojeny příslušné periferie pro získávání potřebných dat – termostaty a sensory. Na základě těchto dat je pak řízena teplota v místnostech. Požadovanou pokojovou teplotu lze nastavit přímo na termostatu, nebo pokud je Centrální jednotka připojena na internet, tak i přes aplikaci pomocí PC nebo mobilního telefonu. Softwarové prostředí regulačního systému má integrovanou umělou inteligenci. Systém díky tomu dokáže sám reagovat na aktuální situaci v určitém předstihu. Požadovanou teplotu lze nastavit i vzdáleně. Aplikace lze jednoduše stáhnout z obchodu Google Play nebo iOS App Store.

Moderní regulační systém Sentio je neustále vylepšován a jsou mu přidávány nové funkcionality, jako je například mechanická ventilace a hlídání koncentrace CO2. Pořízení systému zónové regulace sice předpokládá jistou investici, podle dosavadních zkušeností investorů se ale náklady obvykle vrátí již během dvou topných sezón.





Wavin Czechia s.r.o.
logo Wavin Czechia s.r.o.

Společnost Wavin je přední světový výrobce a dodavatel plastových potrubních systémů pro rozvody vody, topení a plynu. Specializuje se i na systémy pro hospodaření s dešťovou vodou a realizaci či sanaci inženýrských sítí. V České republice působí od roku ...