Nejnavštěvovanější odborný portál pro stavebnictví a technická zařízení budov

Odborné recenzované články

Vytápění / od 23.3.2015 do 5.10.2015


zpět na aktuální články

5.10.2015
doc. Ing. Tomáš Matuška, Ph.D., UCEEB ČVUT, Buštěhrad

Nasazení tepelných čerpadel v konkrétních soustavách pro vytápění a přípravu teplé vody v budovách se hodnotí sezónním topným faktorem SPF. Pro srovnání soustavy s tepelným čerpadlem s jiným zdrojem tepla z pohledu neobnovitelné primární energie jako měřítka vlivu na životní prostředí se používá účinnost využití primární energie PER.

14.9.2015
doc. Ing. Tomáš Matuška, Ph.D., UCEEB ČVUT, Buštěhrad

Pro elektricky poháněná tepelná čerpadla se v posledním desetiletí postupně objevila a ustálila celá řada hodnoticích parametrů porovnávajících jejich energetickou kvalitu. Text se zaměřuje na dva parametry, které slouží ke srovnávání tepelných čerpadel jako výrobků – zařízení pro dodávku tepla.

31.8.2015
Ing. Jan Sedlář, ČVUT v Praze Univerzitní centrum energeticky efektivních budov

Příspěvek rozvádí problematiku štítkování a ekodesignu tepelných čerpadel určených primárně pro vytápění, na jejich dokumentaci a na jejich zkoušení a hodnocení. V textu se dozvíte základní požadavky Nařízení Komise č. 811/2013 a 813/2013 na značení těchto tepelných čerpadel.

24.8.2015
Ing. Jan Sedlář, ČVUT v Praze Univerzitní centrum energeticky efektivních budov

Text uvádí čtenáře do problematiky štítkování tepelných čerpadel na základě nových legislativních požadavků na zařízení pro vytápění a přípravu teplé vody. Na tento úvodní text, zasazující štítkování do legislativního kontextu, budou navazovat další dva texty, které se podrobněji zabývají postupem hodnocení tepelných čerpadel pro potřeby energetického štítku.

3.8.2015
doc. Ing. Tomáš Matuška, Ph.D., UCEEB ČVUT, Buštěhrad

I přes dlouhodobou praxi realizací tepelných čerpadel země-voda v České republice se stále ještě objevují realizace, ve kterých je zemní sonda výkonově podhodnocena. Již od roku 2011 mají projektanti návod v podobě českého znění evropské normy pro navrhování soustava s tepelnými čerpadly, jejíž součástí je i zjednodušený návrh nízkopotenciálních zdrojů tepla. Autor ukazuje úpravu návrhu na základě podrobnějšího výpočtu.

20.7.2015
doc. Ing. Tomáš Matuška, Ph.D., UCEEB ČVUT, Buštěhrad

Navrhování zemních podpovrchových výměníků pro tepelná čerpadla země-voda není tolik citlivé na přesnou znalost vlastností podloží. I přesto je vhodné se držet zjednodušeného návrhu podle ČSN EN 15450 a jejích návrhových hodnot. Autor ukazuje rozšíření postupu výpočtu při podrobnější znalosti roční bilance budovy zásobované teplem.

6.7.2015
Ing. Vladimíra Linhartová

Článek je zaměřen na hodnocení otopného systému s tepelným čerpadlem vzduch-voda intervalovou metodou. Hlavním cílem článku je porovnat výsledky získané hodnocením otopného systému v rodinném domě pro různé teploty otopné vody a způsoby přípravy teplé vody a zjistit spotřebu elektrické energie ze sítě. Ve výpočtu je bilancována potřeba a dodávka tepla v hodinovém časovém intervalu v lokalitě Praha Ruzyně.

29.6.2015
Ing. Jiří Horák, Ph.D., Ing. František Hopan, Ph.D., Ing. Kamil Krpec, Ph.D., Ing. Petr Kubesa, VŠB, TU Ostrava, Výzkumné energetické centrum

Se zvyšujícím se tlakem na minimalizaci emisí znečišťujících látek a maximalizaci míry využití energie paliva výrobci malých spalovacích zařízení inovují jejich produkty. V oblasti ústředního vytápění je možné sledovat trend směřující k automatickým a zplyňovacím kotlům.

22.6.2015
Ing. Jan Blažíček, redakce

Tak jako každoročně touto dobou i letos přinášíme informaci o prodejích otopných těles na území ČR. Data poskytnutá Asociací podniků topenářské techniky (APTT) dávají čtenářům obrázek o tom, jaké druhy otopných těles se v uplynulém roce těšily největší oblibě a jak se jejich oblíbenost v průběhu posledních deseti let vyvíjela.

15.6.2015
Ing. Jan Blažíček, redakce

Co přinesl rok 2014 v oblasti prodeje tepelných zdrojů v České republice? Bohužel nemalé zklamání pro výrobce sdružené v APTT. Zatímco výsledky roku 2013 naznačovaly obrat v podobě výrazného oživení poptávky, následující rok tento trend nepotvrdil. Data použitá ve vyhodnocení pocházejí od Asociace podniků topenářské techniky (APTT) a Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO).

1.6.2015
Jiří V. Ráž, DiS.

Moderní matematický aparát poskytuje výstupní data, kterými lze popsat jakékoliv fyzikální procesy v současných otopných soustavách. Projektanti získali mocný nástroj pro optimální řešení energetické účinnosti, nejvyšších úspor tepla, i pro zábavné výpočty.

25.5.2015
Ing. Roman Vavřička, Ph.D., ČVUT v Praze, Fakulta strojní, Ústav techniky prostředí

Článek se zabývá měřením vysokých povrchových teplot termografickou metodou. Autor ověřuje teoretické předpoklady použitelnosti bezkontaktního měření vysokých teplot na několika experimentálních měření. Experimentální ověření je zaměřeno na rozsah spektrální citlivosti bezkontaktních přístrojů a použití speciálního nástřiku měřeného povrchu. Závěr článku je věnován vlivu okrajových podmínek na přesnost měření.

11.5.2015
Ing. Jan Sedlář, ČVUT v Praze Univerzitní centrum energeticky efektivních budov, Ing. Michal Broum, doc. Ing. Tomáš Matuška, Ph.D., Ing. Bořivoj Šourek, Ph.D., Univerzitní centrum energeticky efektivních budov, ČVUT v Praze

Článek je věnovaný modelování a experimentálnímu ověření modelu tepelného čerpadla s chladičem par a dochlazovačem. V první části je popsán model jednotlivých komponent a celkového oběhu včetně okrajových podmínek. Dále je popsán vyrobený prototyp a měřicí okruhy pro jeho zkoušení včetně umístění jednotlivých čidel.

4.5.2015
Ing. Robert Krainer, Ph.D., Ing. Jiří Duda

V článku je uveden přehled v současnosti používaných chladiv a termíny ukončení požívání zakázaných chladiv. Jsou zmíněny důležité zákony a vyhlášky, které uvádějí požadavky na užívání chladiv.

6.4.2015
doc. Ing. Vladimír Jelínek, CSc., Ing. Vladimíra Linhartová, Jiří Drašnar

Při výrobě plastových výlisků lisostřikem vzniká odpadní energie, která bývá likvidována. Energeticky a ekologicky výhodnější je odpadní teplo využívat například jako ve firmě IMS Drašnar s.r.o. z České Třebové, jejichž systém využití odpadního tepla a související problematika je dále popsána.

30.3.2015
Ing. Vladimír Galád

Jakékoliv indikátory (tedy ani individuální), které by změřily spotřebu tepla, neexistují, a ty, které jsou různými lobbisty a některými úředníky ministerstev deklarovány pod pojmem „přístroje registrující dodávku tepelné energie“, registrují výhradně a jen obyčejnou teplotu, podle které není nikdo schopen ani přibližně určit individuální spotřebu tepla!

23.3.2015
Ing. Robert Krainer, Ph.D.

V článku je uveden základní přehled tepelných čerpadel instalovaných v rodinných domech. U tepelných čerpadel typu vzduch/voda je při výběru třeba dbát na rozsah teplot při kterých je schopno toto zařízení pracovat a na parametry hluku. Pro tepelná čerpadla země/voda jsou uvedeny potřebné hloubky vrtu a plocha plošného kolektoru. Cena za kompletní instalaci zdroje tepla s tepelným čerpadlem se pohybuje od 150 000 do 500 000 Kč.


zpět na aktuální články