Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vitocal 200-S a Vitocal 222-S: moderní atraktivní alternativy tepelných čerpadel pro novostavby a modernizace

Tepelná čerpadla Viessmann typů Vitocal 200-S a Vitocal 222-S jsou ve splitovém provedení. Jsou tedy rozdělena na tichou vnitřní a venkovní část. U těchto typů tepelných čerpadel je i venkovní jednotka obsahující ventilátor mimořádně tichá, a proto jsou tato zařízení vhodná do malých stavebních parcel s hustou zástavbou rodinných domů.

Vitocal 200-S

Obr. Pečeť kvality EHPA slouží jako dobrovolná a nadstandardní garance topného faktoru COP (Coefficient of Performance) tepelných čerpadel Vitocal 200-S pro žádost o dotace v podpůrných programech.
Obr. Pečeť kvality EHPA slouží jako dobrovolná a nadstandardní garance topného faktoru COP (Coefficient of Performance) tepelných čerpadel Vitocal 200-S pro žádost o dotace v podpůrných programech.

Splitová tepelná čerpadla vzduch-voda Vitocal 200-S s výkony 4,0 až 12 kW jsou k dodání alternativně jako zdroj tepla pro otopnou soustavu, s přípravou teplé vody a i jako zdroj chladu pro letní chlazení obytných prostorů. Reverzibilita funkce umožňuje jedním zařízením napojeným na vhodnou soustavu předávání tepla nebo chladu do místností plnit požadované funkce pro komfortní bydlení jak v zimě, tak v létě.

Vzhledem k použití nově vyvinutých venkovních jednotek fy Viessmann s nadčasovým designem s jedním nebo dvěma ventilátory a mimořádně nízkou úrovní emitovaného hluku zaručují tato tepelná čerpadla dlouhodobý provoz bez problémů s obtěžováním sousedů hlukem. Již tak nízké hlukové emise během dne lze dále snížit v nočním režimu (35 dB(A) ve vzdálenosti pouhých 3 m) a splnit tak v současnosti nejpřísnější požadavky ležící pod hygienickým limitem.

Obzvláště tichý provoz se podařilo dosáhnout pomocí vestavěné technologie pro akustický komfort bydlení, tzv. akustický design Advanced Acoustic Design (AAD).

K uvedeným výhodám je nutné připočíst nejlepší výkonové parametry a vynikající kvalitu výroby pod značkou „Made in Germany“ – vyrobeno v Německu. To znamená například použití kompresorů Scroll s řízením výkonu otáčkami, asymetrický deskový výměník tepla a vzduchový výparník s vlnitými lamelami.

Obr. Tichý provoz umožňuje použití i v řadové zástavbě rodinných domů
Obr. Tichý provoz umožňuje použití i v řadové zástavbě rodinných domů

Obr. Tichý provoz umožňuje použití i v řadové zástavbě rodinných domů

Maximální výstupní teplota těchto tepelných čerpadel je 60 °C a 55 °C při venkovní teplotě -15 °C. Vnitřní jednotka je s vysoce účinným oběhovým čerpadlem, trojcestným přepínacím ventilem a regulací, u varianty pro vytápění a chlazení také s integrovaným průtokovým ohřívačem vody. Intuitivní regulace Vitotronic s jednoduchým ovládáním, srozumitelným textem a grafickým displejem umožňuje doplnění o modul pro ovládání přes internet pomocí bezplatné aplikace ViCare stažené do zařízení s operačním systémem iOS nebo Android.

Pro moderní úsporné domy je přínosem schopnost regulace řídit větrací systém Viessmann v provázanosti na aktuální provoz tepelného čerpadla.

Pro případ použití pro více objektů nebo jeden objekt větší je regulace těchto tepelných čerpadel připravena na řízení kaskády až 5 tepelných čerpadel.

Vitocal 222-S

Obr. Pohled na konstrukční uspořádání vnitřní jednotky Vitocal 222-S
Obr. Pohled na konstrukční uspořádání vnitřní jednotky Vitocal 222-S

Tepelná čerpadla Vitocal 222-S se od typu Vitocal 200-S liší zejména tím, že mají integrovaný zásobník teplé vody o objemu 210 litrů. Co se týká základních parametrů, tak pro Vitocal 222-S s výkony 2,6 až 11,6 kW platí tyto třídy energetické účinnosti:

  • jmenovité tepelné výkony: 3,0 do 5,6 kW: A++ / A+ *
  • jmenovité tepelné výkony: 7,7 až 11,6 kW: A++ / A++ *

*podle nařízení EU č. 811/2013 Vytápění, průměrné klimatické poměry, nízkoteplotní (35 °C) / středně teplotní aplikace (55 °C)

Tepelná čerpadla Vitocal 222-S lze volitelně použít jak pro čistě otopný systém a nebo pro vytápění a chlazení. V kombinaci s bytovým větracím přístrojem Vitovent 300-F nabízí komfortní temperování místností a současně hygienický komfort dostatečné výměny vzduchu.

Podobně, jako řada Vitocal 200-S, mají ve vnitřních jednotkách asymetricky dimenzované výměníky tepla s vysokou účinností. Znakem těchto výměníků tepla jsou výrazně větší průměry kanálů na straně vody než na straně chladiva. Tím se zvyšuje přenos tepla a snižuje spotřeba elektřiny oběhového čerpadla.

Použita je opět systémová regulace Vitotronic, která umožňuje dálkové ovládání přes internet.

Provozovatele tepelných čerpadel musí zajímat také úroveň servisu. Tu garantuje společnost Viessmann. Propojení venkovní a vnitřní jednotky do jednoho uzavřeného chladicího okruhu totiž musí provést odborník na chladicí systémy. Uvedení do provozu mohou provádět jak externí, tak servisní pracovníci firmy Viessmann.


Obr. Ovládací panel regulace
Obr. Ovládací panel regulace


VIESSMANN, spol. s r.o.
logo VIESSMANN, spol. s r.o.

Kompletní program Viessmann nabízí individuální řešení s efektivními systémy v nejvyšší kvalitě pro všechny oblasti použití a energetické zdroje - vytápění, průmyslové energetické systémy, chladicí systémy.