Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

"Znovuobjevení" teplé vody

Nejen solární panely mohou vyrábět elektrickou energii, ale i jednoduchý rybník může být zdrojem trvale udržitelné energie. Zeptejte se na to ve firmě SolarPro. Rychle rostoucí podnik z Turnhoutu se vedle solárních panelů, tepelných čerpadel, bojlerů pro solární ohřev vody a kotlů na pelety začal nedávno také zaměřovat na získávání energie z rybníka ve valonském městě Aat.

Na snímku zleva: pan Wouter De Meyer a jednatel společnosti Joris Van Mechgelen z Belgie a z turnhoutského podniku SolarPro s kolegou Nickem Salinim z Walesu. Foto: Martin Samek
Na snímku zleva: pan Wouter De Meyer a jednatel společnosti Joris Van Mechgelen z Belgie a z turnhoutského podniku SolarPro s kolegou Nickem Salinim z Walesu. Foto: Martin Samek

Již dvanáct let podniká SolarPro v oblasti obnovitelných zdrojů energie. Jednatel společnosti Joris Van Mechgelen začal s podnikáním u sebe doma. „Na začátku roku 2012 se pak společnost SolarPro přestěhovala do nového sídla se showroomem v Turnhoutu. Náš tým zaměstnanců, který se mezitím rozrostl na 14 lidí, denně instaluje solární panely, tepelná čerpadla a geotermální zařízení. Díky tomu, že jsme schopni nabídnout tuto kombinaci technického vybavení, můžeme našim klientům vypracovat kompletní projekt. Tepelná čerpadla v kombinaci se solárními panely jsou však nejžádanější.

Záhadná fotka na Facebooku

Trochu tajuplná fotka na Facebooku dala vše do pohybu, počet návštěvníků na internetových stránkách firmy SolarPro narostl nezvyklým způsobem a postaral se o nevídaný příliv reakcí na adresu podniku. „Na fotce bylo vidět poněkud podivně vyhlížející zařízení, které bylo připravené na ponoření do vody,“ řekl Van Mechgelen. „Na fotce je zachycen výměník tepla. Ten jsme namontovali pod plováky, které pak spustíme na vodu. Není to žádná nová technika, jen naše aplikace. Je to ve skutečnosti získávání energie z rybníka. Jako bychom znovu objevili teplou vodu,“ řekl Van Mechgelen. „Funguje to v podstatě následovně: v rybníce vyvěrá pramen a řeka z něho pramenící byla již před několika desetiletími vysušena. Tím pádem máme k dispozici kontinuální přísun nové a bezplatné energie. Je to jen otázka toho, jak tuto energii zachytit a následně ji účelně využít. Výměník tepla zajišťuje, že můžeme získat energii z rybníka. I když to nefunguje jen tak jednoduše: výměník tepla je naplněn glykolem. Ten přejímá teplotu vody a přenáší ji do připojeného tepelného čerpadla, které kumuluje tepelný výkon vody přiváděné pomocí glykolu až na úroveň teploty mezi padesáti a šedesáti stupni (srovnatelné s teplotou radiátorů, při které funguje klasické topení za účelem vytopení bytu; redakce) nebo mezi dvaceti pěti a třiceti stupni (viz například podlahové vytápění; redakce). Kromě toho může tento systém také zajišťovat chlazení v létě.

Díky tomu, že rybník za posledních padesát let nezamrzl, víme, že nikdy nezamrzne,“ doplnil Wouter De Meyer, který rovněž pracuje pro SolarPro. „Tím dosahujeme neustále příznivých teplot, takže tepelné čerpadlo dokáže pracovat s vysokou efektivitou.

Joris Van Mechgelen, Jednatel společnosti SolarPro: V Amsterdamu se tímto systémem vytápějí obytné lodě.
Joris Van Mechgelen - jednatel SolarPro: Tímto systémem se v Amsterdamu vytápějí obytné lodě.“
Tato tajuplná fotka s výměníky tepla zavěšenými na plovácích vzbudila hodně pozornosti.
Tato tajuplná fotka s výměníky tepla zavěšenými na plovácích vzbudila hodně pozornosti.

Získávání energie z jeskyní

Systém sám o sobě není úplně nový, ale aplikace SolarPro, která na to navazuje, ano. „Například v Amsterdamu se tímto systémem vytápějí obytné lodě,“ říká jednatel společnosti Van Mechgelen. „Také se využívá při intenzivním chovu dobytka. Nebo při získávání energie z jeskyní. Dodáváme řešení šité na míru – od počáteční koncepce až po dodávku a následné monitorování. Jedinou podmínkou pro velké projekty je, aby byl v okolí dostatek vody.

Přesto je využití povrchových vod největším trumfem pro podnik. „Nespotřebujeme ani kapku vody. Náš systém je uzavřený. Rybník nebo jiná vodní nádrž představuje často jen polovinu toho, co stojí vertikální vrt. Když k tomu navíc náš zákazník sám vyrábí elektrickou energii pomocí solárních panelů nebo nějakou jinou alternativní metodou, je pak prakticky nezávislý, co se týče vytápění a chlazení,“ uvedl ředitel Van Mechgelen.

Ostatně tomu, kdo nedisponuje dostatkem vody, můžeme nabídnout i klasický hlubinný vrt. V SolarPro máme pro tento účel k dispozici geotermální vrtací soupravu, která nám umožňuje získávat zdarma energii z hlubin země přibližně 100 až 150 metrů pod povrchem, i když to samozřejmě z velké části také závisí na geologických podmínkách.









Poznámka výrobce tepelného čerpadla Master Therm

Součástí zmíněné instalace je tepelné čerpadlo typu země/voda model AquaMaster českého výrobce firmy Master Therm tepelná čerpadla s.r.o, který je na trhu již čtvrt století. Tepelná čerpadla jsou z Česka dodávána do Belgie a sousedního Holandska dlouhá léta. Díky zkušenostem s tamními specifickými požadavky a přísným dohledem na kvalitu práce při výrobě, je možné si udržet důvěru náročných západoevropských partnerů a následně i investorů.

Více na www.mastertherm.cz

Společnost SolarPro:

Jednatel společnosti: Joris Van Mechgelen
Počet zaměstnanců: 14 lidí
Rok založení: 2006
Adresa: Koeybleuken 24, Turnhout
Internetové stránky: www.solarproducts.be
Důležitá událost: Na začátku října 2018 přivítala společnost SolarPro ve svém sídle během dne otevřených dveří přibližně šest set návštěvníků.

Den otevřených dveří
Den otevřených dveří

Na začátku října 2018 přivítala společnost SolarPro ve svém sídle během Dne otevřených dveří přibližně šest set návštěvníků.

Master Therm tepelná čerpadla s.r.o.
logo Master Therm tepelná čerpadla s.r.o.

Master Therm je český výrobce tepelných čerpadel vzduch-voda, země-voda, voda-voda s certifikací EHPA a registrací pro dotace. Tepelná čerpadla s tradicí od roku 1994 pro rodinné i bytové domy a průmyslové objekty všech velikostí. Výroba, projekt, ...