Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Výměna zdroje tepla ve sportovní hale Praha – Štěrboholy

Jak lze snížit spotřebu plynu a snížit tak náklady na vytápění a přípravu teplé vody? Mimo řady obecných doporučení, které se týkají většinou změny ve způsobu vytápění, tak lze znatelné úspory ve výši až 30 % dosáhnout, pokud vyměníte starý neefektivní zdroj za nový.

Jako příklad uvádíme výměnu starého plynového kotle ve sportovní hale Štěrboholy v Praze, kde novým zdrojem je kaskáda dvou plynových kondenzačních kotlů Logamax plus KB372, které díky plynulé modulaci výkonu a efektivnímu využití tepla zajistí, že majitel objektu bude mít téměř o třetinu nižší výdaje za vytápění a ohřev vody.

Popis reference

Městskou část Štěrboholy najdeme na východním okraji Prahy. V roce 2006 zde byl otevřen víceúčelový sportovní areál, jehož součástí je také sportovní hala. Původním zdrojem tepla byl jeden stacionární kotel o výkonu 400 kW. Tento kotel již nebyl vyhovující z pohledu vysokého startovacího výkonu pro letní ohřev teplé vody a vytápění v přechodových období.

Novým zdrojem tepla pro vytápění a ohřev teplé vody je nyní kaskáda dvou plynových kondenzačních kotlů Logano plus KB372-150. Plynulá modulace výkonu této sestavy je od 26 do 300 kW, což pokrývá celoroční potřeby. Projektantem bylo zvoleno zapojení bez kotlových čerpadel a termohydraulického rozdělovače, kdy bylo využito originální propojovací sady Buderus. Kaskáda kotlů je řízena regulačním systémem Logamatic 5000 ve spolupráci s nadřazeným systémem regulace.

  • Realizace: 08/2022
  • Technické vybavení: 2x kondenzační kotel Logano plus KB372-150, 1x regulační systém Logamatic 5000


Buderus Česká republika
logo Buderus Česká republika

Výrobce a dodavatel nástěnných kondenzačních a stacionárních kotlů ve výkonech 1,9 - 1 200 kW. Palivo: zemní plyn, propan, extralehký topný olej. Zásobníkové ohřívače TV, regulační přístroje, solární systémy, tepelná čerpadla, kogenerační jednotky, otopná ...