Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Tepelné čerpadlo Buderus se zvýšenou protihlukovou ochranou Logatherm WLW196i AR S+

V současné době je kladen stále větší tlak a důraz na minimální hlučnost tepelných čerpadel vzduch/voda. Výrobci tepelných čerpadel jsou si ve výkonové nabídce tepelných čerpadel víceméně rovni, topné faktory dosahují podobných hodnot. U hlukových parametrů však rozhoduje každá desetina.

Obr. 1 Logatherm WLW196i AR S+
Obr. 1 Logatherm WLW196i AR S+

Je to hlavně z důvodu hlukových limitů, které musí být splněny v chráněném venkovním prostoru. Proto Buderus do svého sortimentu zařadil novinku – tepelné čerpadlo se zvýšenou protihlukovou ochranou Logatherm WLW196i AR S+, díky technologii Silent plus (S+).

Technologie SILENT plus (S+)

Technologie Silent plus (S+) představuje celou řadu opatření, které snižují hluk tepelného čerpadla.

  • Antivibrační deska, na které je umístěn chladivový okruh. Zamezuje tak přenosu vibrací do celé jednotky a následně i do vytápěného objektu.
  • Optimalizace chladivového okruhu a jeho pracovního rozsahu – snížení vibrací a hluku kompresoru.
  • Přepracovaná geometrie ventilátoru snižující hlučnost – nový výstup vzduchu zajišťuje, že se zvuk nešíří přímo dopředu, ale je tlumen do strany.
Obr. 2 Technologie Silent plus S+
Obr. 2 Technologie Silent plus S+

Snížení hlučnosti

Nejviditelnější novinkou je difuzor, který nejen přispívá ke snížení hluku, ale je také vizuálně obzvláště atraktivní díky šedě lakovaným částem obložení.

Nové tepelné čerpadlo Logatherm WLW196i AR S+ (výkonová varianta 4 kW) je omezeno na maximální hladinu akustického výkonu až 55 dB(A) ve dne a 49 dB(A) v noci. Požadavky na splnění hlukových limitů jsme schopni splnit ve 3 m od venkovní jednotky. To znamená, že dokážeme splnit zákonné požadavky na ochranu proti hluku i v hustě zastavěných obytných oblastech a toto tepelné čerpadlo může být první volbou jak pro novostavby, tak pro rekonstrukce rodinných domů.

Varianty provedení

Kompaktní tepelné čerpadlo WLW196i AR S+ je nabízeno ve dvou výkonových variantách 4 a 6 kW. Tak, jak je u tepelných čerpadel Buderus zvykem, je i zde možné vybírat 3 různá provedení vnitřní jednotky.

Nástěnné jednotky jsou v provedení Comfort a Light. Verze Comfort nabízí monoenergetický provoz, protože její součástí je integrovaný záložní zdroj ve formě elektrického kotle. Tento kotel moduluje od 2 do 9 kW. Provedení „Light“ nabízí řešení v případech, že je v objektu již stávající plynový kotel, nebo je třeba vytvořit zálohu tepelnému čerpadlu větší, než 9 kW a to pomocí externího elektrokotle. Toto provedení má totiž integrovanou směšovací armaturu, která umožňuje napojení na externí kotel o výkonu až 25 kW. Zároveň je toto řešení vhodné pro domy s větší tepelnou ztrátou (do 25 kW).

Stacionární provedení „T190“ má integrovaný nerezový zásobník teplé vody o objemu 190 l, vč. přepínacího trojcestného ventilu. Výhodou této kompaktní varianty je úspora místa a rychlá montáž. Většina přípojek je již hotová z výroby a tak jednotku stačí napojit na rozvody otopné soustavy a přípravy teplé vody.

Výhody a vlastnosti nového tepelného čerpadla WLW196i AR S+

  • Dvě výkonové varianty 4 a 6 kW, vhodné pro vytápění i chlazení
  • Výrazně snížená hlučnost díky technologii Silent plus (S+)
  • Topný faktor COP až 4,25 (při A2/W35 EN 14825)
  • Možnost provedení vnitřní jednotky ve třech různých provedení
    • Comfort s integrovaných elektrickým kotlem s modulací 2–9 kW
    • T190 s integrovaným elektrickým kotlem s modulací 2–9 kW a nerezovým zásobníkem teplé vody o objemu 190 l, vč. přepínacího ventilu
    • Light se směšovací armaturou pro připojení externího kotle s max. výkonem 25 kW
  • Integrovaná ekvitermní regulace HMC310, integrované internetové rozhraní a možnost ovládání přes aplikaci MyBuderus

Více informací nejen o našich novinkách najdete na stránkách www.buderus.cz a našich sociálních sítích.


Buderus Česká republika
logo Buderus Česká republika

Výrobce a dodavatel nástěnných kondenzačních a stacionárních kotlů ve výkonech 1,9 - 1 200 kW. Palivo: zemní plyn, propan, extralehký topný olej. Zásobníkové ohřívače TV, regulační přístroje, solární systémy, tepelná čerpadla, kogenerační jednotky, otopná ...