Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nástěnný kondenzační kotel s integrovaným zásobníkem teplé vody – Logamax plus GB172i – 24 T50

V závěru roku 2021 byla uvedena do prodeje velice zajímavá novinka, která doplňuje kompletní nabídku nástěnných kondenzačních kotlů značky Buderus. Zbrusu nový kotel Logamax plus GB172i-24 T50 je nástupce úspěšného kotle Logamax plus GB172-24 T50.

Obr. 1: Kotel Logamax plus GB172i – 24 T50
Obr. 1: Kotel Logamax plus GB172i – 24 T50

Oproti předchozímu modelu došlo samozřejmě k mnoha vylepšením, ale stále zůstává jedna obrovská výhoda. Jedná se totiž o plnohodnotně vybavený kotel – co to znamená? Kotel pod svým opláštěním skrývá potřebné prvky pro vytápění i ohřev TV: nízkoenergetické modulační oběhové čerpadlo, expanzní nádoba 12 litrů na vytápění, expanzní nádoba 2 l k zásobníku TV, pojistný ventil 3 bary na vytápění a pojistný ventil 7 bar k zásobníku TV. Zásobník TV je v kotli integrován o objemu 48 l a je vyroben z nerezové oceli. Nabíjení zásobníku je přes klasickou teplosměnnou plochu v zásobníku. Díky tomu je možné kotel instalovat i do míst s tvrdší vodou (doporučení do 21 °dH). Toto všechno vybavení se vešlo do kompaktních rozměrů 600×509×900 mm (š×h×v).

Velký posun nastal v rozsahu modulace výkonu. Kotel má rozsah modulace výkonu pro vytápění 3,4 až 23,5 kW (tedy modulace 1:8) při spádu 50/30 °C. Pro ohřev teplé vody nabízí kotel zvýšený výkon až 30 kW. Modulace výkonu pro ohřev TV je tedy 1:10 (3,4 až 30 kW). Díky tomuto zvýšenému výkonu je kotel schopen kotel zajistit specifický průtok TV až 16,8 l/min (dle EN 13203-1 při ΔT = 30 K).

Obr. 2: Pohled pod přední kryt kotle
Obr. 2: Pohled pod přední kryt kotle

Nový ventilátor s řízenými otáčkami nabízí dispoziční tlak 150 Pa. Díky němu kotel GB172i-24 T50 zvládne v koncentrickém provedení DN80/125 délku odvodu spalin a sání vzduchu až 24 m. To pokryje většinu uvažovaných instalací a kominíci si nemusí lámat hlavu jaký kotel zvolit. Někdo by se mohl bát, že navýšením tlaku ventilátoru došlo i k navýšení hlučnosti zařízení. Není tomu tak. Bylo zapracováno na odhlučnění, takže max. hladina akustického tlaku je 46 dB(A) (pro porovnání předchůdce kotle měl hladinu akustického tlaku 48 dB(A) a dispoziční tlak pouze 80 Pa).

Stejně jako všechny nástěnné kondenzační kotle Buderus je i tento typ vybaven regulačním systémem Logamatic EMS plus, zajišťujícím efektivní a optimální souhru všech komponent otopného systému. Jako regulátor se nejčastěji využívá Logamatic RC310 s venkovním čidlem, který je možné rozšířit pro ovládání až 4 otopných okruhů či ovládání přes aplikaci v telefonu MyBuderus.

Servisní technici ocení, že nově má kotel odnímatelné také boční plechy, které usnadňují přístup do kotle v případě složitějšího servisního zásahu. Výměník je velmi dobře čistitelný pomocí čistící sady, která se upevňuje na akumulátorový šroubovák. Provozní bezpečnost je zvýšena díky novému typu sifonu na odvodu kondenzátu.

Obr. 3: Pohled do části, kde je umístěn výměník, ventilátor a další komponenty
Obr. 3: Pohled do části, kde je umístěn výměník, ventilátor a další komponenty

Pokud si tedy shrneme hlavní benefity kotle Logamax plus GB172i-24 T50:

  • kompaktní rozměry
  • velký rozsah modulace výkonu až 1:10
  • dlouhé trasy odvodu spalin a sání vzduchu
  • integrovaný nerezový zásobník TV
  • integrovaná expanzní nádoba 12 l na vytápění a 2 l na TV
  • odnímatelné boční panely

tak je vidět, že tento kotel je předurčen pro instalace do stísněných prostor v bytech či rodinných domech. Běžná bývá jeho instalace nad pračku v koupelně či technické místnosti. Kompaktní kotel umožňuje montážní firmě snadnou a rychlou montáž. Ta je zajištěna tím, že všechny komponenty pro správný chod celého zařízení jsou již z výroby předmontovány a odzkoušeny. Více informací o této novince a kompletním sortimentu značky Buderus naleznete na www.buderus.cz



Buderus Česká republika
logo Buderus Česká republika

Výrobce a dodavatel nástěnných kondenzačních a stacionárních kotlů ve výkonech 1,9 - 1 200 kW. Palivo: zemní plyn, propan, extralehký topný olej. Zásobníkové ohřívače TV, regulační přístroje, solární systémy, tepelná čerpadla, kogenerační jednotky, otopná ...