Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál
Vytápíme kapalnými palivy

Topný olej EL ve vytápění, část 2/6 – návrh úložišť, druhy nádrží, umístění

Moderní způsob skladování topných olejů EL je díky dvouplášťové konstrukci nádrží bezpečný, spolehlivý, bez úniku zápachu. Nádrže pro vnitřní použití jsou prostorově opravdu nenáročné. Připojen je záznam přednášky ze semináře.

Více zajímavých videí na estav.tvOn-line televize pro architekturu, stavbu a bydlení

Moderní plastové dvouplášťové nádrže na topný olej EL (TOEL) jsou ideálním řešením pro úložiště od nejmenších objemů 750 litrů až po sestavy s objemem 25 000 litrů. Každá nádrž, případně celá sestava je vybavena všemi potřebnými prvky. To je velkou výhodou pro projekt i instalaci.

Rozměry nádrží s objemy 750 nebo 1 000 litrů jsou přizpůsobeny dveřním zárubním šíře 80 cm, speciální typ i pro 70 cm. Vnější plášť nádrže může být jak plastový, tak z pozinkované oceli s vyšší mechanickou a povětrnostní odolností.

Pro výpočet objemu nádrží se vychází z toho, že 1 litr TOEL obsahuje 10 kWh energie. Pro dům s roční potřebou tepla 20 MWh na rok postačí objem 2 000 litrů, tedy 2 nádrže. Obvykle se však objem volí větší pro možnost optimalizace závozů a nejsou výjimky, když zásoba, vzhledem k trvanlivosti TOEL až cca 5 let, postačuje na 2 až 3 roky. Pro hořák o výkonu 500 kW se uvažuje potřeba cca 4 200 litrů na týden, tedy s 20% rezervou s úložištěm o objemu 5 000 litrů. Tedy se sestavou 5 nádrží po 1 000 litrech.

Zajímá Vás využití extra lehkých topných olejů a chcete pomoci při řešení Vašeho projektu?
Obraťte se na odborníky.
Přečtěte si také Vytápíme kapalnými palivy Více k tématu
 
 
Reklama