Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Plynárníci chtějí zvyšovat stavy, šanci nabízejí i instalatérům

Mezigenerační výměna a zájem do budoucna zvýšit počty mladých plynařů otevírají současným středoškolákům řadu nových příležitostí. Firmy, které staví, opravují a provozují plynovody v České republice aktuálně rozšiřují možnosti, jak získat kvalifikaci v tomto specifickém odvětví. Dosud to bylo možné jen studiem ve školách v Brně a Pardubicích, nyní se rekvalifikace nabízejí všem instalatérům. Český plynárenský svaz (ČPS) s nabídkou studijních stáží již oslovil studenty z více než dvou desítek technických středních škol po celé ČR.

  • ČPS počítá s navýšením počtu mladých plynařů
  • Rekvalifikační kurzy uhradí budoucí zaměstnavatel

„Plynárenství se v poslední dekádě změnilo více než za celou druhou polovinu 20. století. Dnes již nestačí být jen šikovný instalatér nebo montér. Mezi profesní nároky na zaměstnance aktuálně patří například zkušenosti s elektrotechnikou, schopnost práce s moderními měřicími a regulačními přístroji nebo znalosti nových materiálů a konstrukcí,“ uvedl Jan Ruml, výkonný ředitel ČPS.

Odborná učiliště zabývající se přípravou budoucích plynařů existují v ČR jen dvě. Konkrétně jde o Střední odborné učiliště plynárenské (SOUP) Pardubice a Střední škola stavebních řemesel Brno-Bosonohy. Otevírat obor mechanik plynových zařízení na dalších středních školách je sice možné, ale administrativně, technicky, a především personálně poměrně složité. Za úspěch lze proto považovat nové začlenění učebního oboru mechanik plynových zařízení do učebního plánu SŠ stavební a dřevozpracující, Ostrava – Zábřeh a Střední školy řemesel ve Frýdku-Místku pro školní rok 2018/2019.

„Plynárenské společnosti chtějí doplnit technické pozice nejen v příhraničních oblastech republiky, ale třeba i v Praze. Nyní se proto zaměřujeme zejména na podporu vzdělávání mladách plynařů. Pro studenty technických středních škol jsme připravili dva typy rekvalifikačních kurzů, ze kterých si mohou aktuálně vybrat,“ dodal J. Ruml.

Budoucí plynaře chce ČPS hledat mezi absolventy příbuzných oborů, jako jsou např. instalatér nebo mechanik instalatérských a elektrotechnických zařízení (MIEZ), které se vyučují na většině stavebních středních škol v rámci celé ČR. ČPS proto pro jejich čerstvé absolventy inicioval vznik tzv. plynárenských praktik v podobě studijních stáží na odborné škole SOUP Pardubice. Účast na těchto kurzech hradí budoucí zaměstnavatel.

 
 
Reklama