Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vytápění propanem: Vyplatí se zásobník nebo stačí láhve?

Plynové láhve naplněné propanem či propan-butanem jsou snadno dostupným, univerzálním a snadno přenosným zdrojem čisté energie. Pro větší provozy nebo vytápění domů již ale vychází často levněji a pohodlněji instalace plynového zásobníku. Kdy se vám již vyplatí o něm uvažovat?

LPG (propan a propan-butan) je oblíbený zdroj energie – je nezávislý na rozvodných sítích zemního plynu, levnější a výkonnější než elektřina, levnější a dostupnější než technické plyny. Energie je k dispozici okamžitě a dodávky jsou pravidelné a spolehlivé.


Plynové láhve jsou díky své mobilitě jasnou volbou pro vaření u stánku, pro cateringové firmy nebo pro restaurace, které je používají do zahradních topidel pro své hosty. Neobejdou se bez nich také ve stavebnictví při práci na střechách, při přitápění na stavbách, pro pohon elektrocentrál nebo při tavení asfaltu. Typické je také využití kompozitních plynových láhví na pohon manipulační techniky ve skladech, ledových roleb nebo třeba golfových vozíků.

Zásobníky naopak nacházejí typicky využití u vytápění rodinných domků nebo rekreačních objektů mimo rozvody, vytápění drůbežáren nebo jiných zemědělských či průmyslových objektů a pak v technologiích jako jsou bioplynové stanice, palírny, skláři nebo sušičky obilí a dřeva. Zvláštním případem zásobníků jsou pak čerpací stanice – LPG je stále nejoblíbenějším alternativním palivem pro automobily a ve velkých logistických skladech se skvěle uplatní interní čerpací stanice pro plynové vysokozdvižné vozíky.

Existuje však ještě spousta aplikací, kde lidé váhají, protože připadají v úvahu oba dva způsoby. Je to příklad i dnes velmi populárních mobilních domků, případně menších rekreačních objektů, které umožňují minimalistický život uprostřed přírody a lze je dle potřeby vytápět plynovými láhvemi, nebo malým zásobníkem (1,2 tuny). Dilema mohou řešit i hotely, restaurace nebo kempy, které vaří na plynu, ale vytápění mají zajištěné jiným zdrojem energie – je spotřeba plynu dostatečná, aby se vyplatilo pohodlnější řešení se zásobníkem? Stejně tak drobní podnikatelé jako například menší pražírny kávy či palírny mohou pro technologii využít obě varianty. I v případě pohonu VZV pak existuje možnost, jak při vyšší spotřebě ušetřit čas i peníze na plynu – vybudování interní čerpací stanice pro VZV se může u větších flotil vysokozdvižné techniky obratem vrátit díky větší plynulosti provozu a levnějšímu plynu.




Obecně lze zmínit tři hlavní kritéria pro rozhodování (které shrnuje i naše úvodní infografika):

  • Cena – cena propanu v průběhu roku kolísá a je závislá na více proměnných (cena ropy, ceny dopravců, poptávka po propanu, kurz eura a dolaru), ale obecně se plyn v láhvích na trhu pohybuje v cenách v rozmezí 28 Kč/kg – 35 Kč/kg, tedy okolo 2,5 Kč/kWh vč. DPH, zatímco při odběru plynu do zásobníků se lze dostat až na hranici 2 Kč/kWh vč. DPH, už zde tedy vidíme úspory v případě řešení se zásobníkem, pro dodávky LPG do zásobníku lze navíc využít pravidelné letní akce, kdy cena ještě klesá. U zásobníku je pak nutno vzít v potaz vstupní investici do projektu, uzemnění a instalace, což se pohybuje v nižších desítkách tisíc korun bez otopné soustavy a kotle nebo okolo 100 tisíc včetně kotle a otopné soustavy. Zásobník zůstává majetkem dodavatele, který zajišťuje potřebné revize a účtuje si nájem. V případě Primagasu je nájem pouze velmi symbolická částka okolo 150 Kč měsíčně. Doprava láhví i plynu v zásobníku je pak zdarma.
  • Pohodlí a plynulost provozu – váš čas a pohodlí je nákladem, který nelze podceňovat, ekonomické ztráty při odstávce provozu nebo pracná a příliš častá výměna láhví vám může zkomplikovat úplně zbytečně život. V případě vyšších odběrů je tedy smysluplné uvažovat o instalaci zásobníku, který zajistí i díky telemetrickému sledování spotřeby, že vám plyn nikdy nedojde, případně o zapojení láhví do tzv. baterie přes automatický ventil, který zajistí nepřetržitý odběr energie.
  • Místo – toto kritérium naopak může nahrávat do karet řešením s LPG láhvemi. Láhve jsou skladné, nepodléhají stavebnímu povolení a nemusíte řešit žádné úpravy pozemku. Úložnou klec (splňující bezpečnostní požadavky) dodá dodavatel láhví. Pokud by se vám vyplatila ekonomicky instalace zásobníku, ale řešíte místo na zahradě nebo estetickou stránku, existuje také oblíbená varianta podzemního zásobníku, který tyto obavy pochopitelně eliminuje na úroveň nenápadného poklopu a respektování bezpečnostní zóny tří metrů v okolí.

Na základě těchto kritérií je dobré zvážit svou volbu, zkušenosti specialistů z Primagasu jsou nicméně takové, že pro topné účely je hranice, kdy je téměř jistě vhodné využít místo láhví zásobník, při spotřebě nad 800 kg propanu (nebo propan-butanu) ročně, což odpovídá energetické kapacitě 10,4 MWh, tj. ekvivalent spotřeby více než šesti 10 kg nebo dvou 33 kg láhví měsíčně. Pro domácnosti, rekreační objekty nebo kontinuální provozy se však právě kvůli kritériu pohodlí a plynulosti doporučuje instalace zásobníku již pro odběry nad 500 kg LPG ročně – tedy nad 6,5 MWh, což odpovídá více než jedné 33 kg láhvi měsíčně nebo více než jedné 10 kg láhvi týdně.

Bezplatnou odbornou konzultaci vám s potěšením poskytne tým našich energetických poradců – obchodních zástupců. O dodávky kvalitního LPG v bezpečných láhvích i zásobnících se pak postará náš zkušený technický tým a logistika s největší přepravní kapacitou na trhu.

Zaujal Vás tento článek? Přečtěte si další! Veškeré další informace o LPG pak naleznete na našem webu.

Hřeje Vás PRIMAGAS






PRIMAGAS s.r.o.
logo PRIMAGAS s.r.o.

Společnost Primagas je přední český dodavatel LPG a LNG. Primagas dodává LPG - propan butan do zásobníků, čerpacích stanic LPG a v PB láhvích ocelových a kompozitních plastových. LPG lze využít pro domácnosti i firmy k vytápění, přípravě teplé vody, ...