Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Kapilární rohože na zámku: spojení historie a moderních technologií

Spojení moderních technologií s historickými objekty v některých případech budí vášně. V některých případech je ale využití moderních technologií tak přirozené, že je lidé berou za naprosto běžné. Takovým řešením je i systém velkoplošného chlazení a vytápění pomocí kapilárních rohoží použitý na zámcích. „Mnoho z nás si pamatuje návštěvy středověkých zámků, kde ze zdí čouhají silné trubky a pod okny jsou radiátory. Ne příliš vábné a efektivní řešení využívané v minulosti na mnoha historických objektech. V dnešní době je však mnohem víc možností, jak objekty zachovat a přitom dostát nárokům 21. století,“ vysvětluje Tomáš Černý, product manager pro kapilární rohože společnosti G-TERM.

Kapiláry zachovají vzhled

Právě kapilární rohože jsou příkladem, kdy je spojení moderní technologie a historické budovy naprosto přirozené. Na německém zámku Solms v Butzbachu řešili při rekonstrukci otázku, jak co nejcitlivěji začlenit do objektu systém vytápění a chlazení. Jako zajímavé a v té době ne zcela obvyklé řešení zvolili systém s kapilárními rohožemi. „Kapiláry nenarušují historický charakter budovy a nedegradují vzhled. Zároveň dopomáhají k zachování historické památky i pro budoucí generace díky zachování rovnoměrné teploty v objektu,“ popisuje Tomáš Černý.

Zámek Solms-Butzbach
Zámek Solms-Butzbach
Zámek Solms-Butzbach
Zámek Solms-Butzbach

Kapilární rohože jsou na zámku instalovány na ploše 750 metrů čtverečních. Jsou instalovány do omítky či pod sádrokartony. Nacházejí se přitom ve stěnách, stropech i podlahách. „Zcela nové, moderní řešení tak umožnilo zachování původního charakteru budovy a zároveň významně budovu zmodernizovalo a zlevnilo její provoz,“ doplnil Tomáš Černý.

 

Zámek na Slovensku

Podobné řešení jako v německém Butzbachu bylo použito také na Slovensku na soukromém zámku v Tonkovcích. Zde firma G-TERM instalovala velkoplošné vytápění a chlazení do podkroví zámku nad sádrokartonové podhledy a do omítky. „Celkově byly kapilární rohože instalovány na ploše 350 metrů čtverečních,“ uvedl Tomáš Černý. Instalovaný tepelný výkon byl téměř 30 kW, chladící výkon je zhruba 20 kW.

Zámek Tonkovce, Slovensko
Zámek Tonkovce, Slovensko
Zámek Tonkovce, Slovensko
Zámek Tonkovce, Slovensko


HENNLICH s.r.o.
logo HENNLICH s.r.o.

Systémy vytápění a chlazení s tepelnými čerpadly Waterkotte - tepelná čerpadla voda/voda, země/voda a vzduch/voda. Aplikace od rodinných domů až po profesionální řešení velkých výkonů v průmyslových objektech, administrativních budovách, hotelích, školách, ...