Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

REHVA, Federace evropských asociací oboru TZB, podporuje veletrh Aqua-therm Praha 2014

AQUA-THERM Praha vstupuje do třetí dekády svého působení v České republice, a to se zásadními změnami. Přesun veletrhu na jarní termín a začátek dvouletého termínu pořádání veletrhu, nejenom to jsou hlavní změny historicky stěžejní akce pro obor TZB v České republice.

V roce 2012 se veletrh Aqua-therm naposledy konal v tradičním listopadovém termínu. A přesun na vystavovateli žádaný jarní termín znamená, že Aqua-therm Praha 2013 se nekoná a těšíme se na viděnou až od 4. do 7. března 2014 s řadou novinek.
Například nabídneme zajímavý nový model doprovodného programu. Ve spolupráci se Společností pro techniku prostředí, portálem TZB-info a zástupci představitelů jednotlivých oborů nomenklatury je již dnes k veletrhu Aqua-therm Praha 2014 připravována nová koncepce doprovodného programu s podtitulem: Vědecko-technický den, REHVA den, Den technologických novinek a Tematický den.

REHVA je oficiálním partnerem veletrhu Aqua-therm Praha 2014

TZB-info: Pane magistře, REHVA reprezentuje více než 100 000 inženýrů z 26 evropských zemí z oboru TZB, vydává velmi kvalitní odborné příručky a publikace. Mnoho doprovodných programů v ČR trpí problémem "stále stejné tváře", který souvisí s tím, že Česká republika je poměrně malá. Přinese partnerství REHVA v tomto ohledu novou kvalitu?

Mgr. Michal Drážďanský: Ano, přesně. Jednáme o účasti předních odborníků z řad REHVY a konkrétních zajímavých tématech, která jsou v ČR nová, případně s odborníkem ze zahraničí přichází nový pohled. Jako "ochutnávku" mohu prozradit například seminář „New HVAC technology of net zero energy building“. I naší technické veřejnosti je jasné, že problematika budov s téměř nulovou potřebou energie znamená nové technologie, ale také nové a inovativní přístupy pro jejich navrhování a uplatnění. Věřím, že i proto tento seminář zaujme.
Jako bonus vnímám skutečnost, že díky vzájemné spolupráci s touto přední evropskou odbornou asociací na doprovodném programu a při propagaci veletrhu v okolních evropských zemích, se při dvacátém ročníku Aquatherm Praha opět vrací mezi akce evropského významu v našem regionu.

TZB-info: Jsme poměrně krátce po ISH ve Frankfurtu n/M. Zcela jistě jste se byl podívat. Co Vás na veletrhu zaujalo a co inspirovalo? Účastnila se REHVA na tomto svátku TZB?

Mgr. Michal Drážďanský: Při osobním jednání s představiteli REHVA na veletrhu ISH jsme domluvili mimo jiné pravidelný mailing vybraným odborníkům z celé evropy a zařazení veletrhu do kalendáře doporučujících výstav (www.rehva.com, www.buildup.eu, …) i to jsou novinky dvacátého ročníku veletrhu Aquatherm Praha. Na těchto předních oborových zahraničních serverech budou odborníci a obchodníci téměř z celé evropy pravidelně nacházet aktuální informace jak o veletrhu samotném, tak i jednotlivých vystavovatelích.
Na veletrhu ISH ve Frankfurtu proběhl za velkého zájmu seminář na téma Větrání škol . Podle informací odborníků, je téma aktuální i pro ČR, kdy po zateplení fasád a výměně oken dochází v učebnách ve velmi krátké době k výraznému zvýšení hodnot CO2. Přitom dobrá kvalita vzduchu lidem napomáhá k lepší koncentraci a špatná kvalita naopak mentální výkonnost prudce snižuje, navíc děti jsou obzvláště citlivé na špatnou kvalitu ovzduší. Ale zda toto téma bude součástí i programu na Aqua-thermu Praha 2014, o tom ještě jednáme s odborníky. Budeme rádi i za Váš názor.

Děkuji za Vaše odpovědi a přeji hodně inspirace a sil. Ing. Dagmar Kopačková, Ph.D., redakce TZB-info