Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Cirkulační čerpadlo Grundfos COMFORT BDT s digitálním časovačem nabízí pohodlí i úspory

Typická tříčlenná rodina žijící v domě vybaveném běžnou sanitární technikou může ročně vyplýtvat až 16 000 litrů čisté vody. Cirkulační čerpadlo COMFORT BDT PM dodává horkou vodu okamžitě, jakmile je potřeba, a eliminuje nepříjemné čekání, než z kohoutku poteče horká voda.

Na instalatérských portálech a fórech se často diskutuje o vhodnosti instalace systémů cirkulace teplé vody v obytných a veřejných budovách. Každý majitel rozestavěného nebo modernizovaného domu by měl před rozhodnutím, zda instalovat cirkulační systém, či nikoli, odhadnout náklady na jeho zřízení a údržbu a zvážit, zda je ochoten je akceptovat, aby za to získal komfort teplé vody bez čekání na ni.

Tyto odhady by měly usnadnit individuální rozhodování. Rostoucí náklady na spotřebu vody a likvidaci odpadních vod, stejně jako snaha o racionální využívání omezených vodních zdrojů, jsou také stále důležitějšími faktory při rozhodování. Pozitivním trendem je, že systémy cirkulace teplé vody jsou dnes standardem ve většině stavěných rodinných domů.

S ohledem na potřebu snížit tepelné ztráty během období bez odběru teplé vody a šetřit elektrickou energii pro pohon cirkulačního čerpadla navrhují výrobci čerpadel řadu řešení, která se omezují na spuštění čerpadla pouze v případě potřeby, aby bylo zajištěno, že voda v kohoutku bude dostatečně teplá, jakmile se kohoutek otevře.




Grundfos nabízí několik řešení, která tento požadavek splňují.

První z nich je cirkulační čerpadlo COMFORT AUTOADAPT PM, které je vybavené režimem AUTOADAPT. V tomto režimu se čerpadlo učí zvyklostem uživatelů při používání teplé vody a automaticky přizpůsobuje svůj provoz, přičemž se zapíná těsně před předpokládaným obdobím potřeby teplé vody.

Mnozí uživatelé by však rádi rozhodovali o intervalech provozu cirkulačního čerpadla sami. Právě pro tuto cílovou skupinu je určeno čerpadlo COMFORT s integrovaným digitálním časovačem (COMFORT BDT PM).

Zkratka PM v názvu čerpadla Grundfos BDT PM znamená, že čerpadlo je vybaveno vysoce výkonným motorem s permanentními magnety (PM). Díky tomu čerpadlo pracuje velmi tiše, s hladinou hluku (akustického tlaku) nižší než 43 dB(A) a spotřebou energie mezi 5–7 W. Dvanáctipólový jednofázový motor splňuje požadavky směrnice o elektromagnetické kompatibilitě (EMC). To znamená, že provoz čerpadla nebude rušit ostatní spotřebiče v bytě.

Pro instalatéra je důležitá vnitřní ochrana čerpadla proti zkratu a jeho dvojitá elektrická izolace, která umožňuje elektrické připojení bez ochranného vodiče. Čerpadlo je napájeno z 1fázové elektrické sítě pomocí 1,5metrového kabelu zakončeného standardní zástrčkou Schuko. Čerpadlo má zabudovanou ochranu proti chodu nasucho, která zabraňuje nutnosti opravy nebo výměny vadného čerpadla v případě dočasného nedostatku vody v systému.

Pro uživatele je naopak nejdůležitější snadné ovládání, které spočívá v nastavení digitálních hodin na přehledném ovládacím panelu. Díky tomu je zajištěn komfort teplé vody při výrazném snížení nákladů na teplo a spotřebu elektrické energie, a to až o 60 % ve srovnání se spotřebou energie v nepřetržitém provozu.

Součástí standardní výbavy jsou tepelně izolační vložky, které zabraňují tepelným ztrátám čerpadla.

Některé technické údaje:

Maximální tlak v systému 10 bar
Maximální výkon 0,7 m3/hod.
Maximální výtlačná výška 1,2 m
Maximální hladina zvuku 43 db(A)
Spotřeba energie 5–7 W
Teplotní rozsah kapaliny 2–95 °C
Rozsah okolní teploty 0–40 °C

Hlavní vlastnosti a výhody:

  • Programovatelný provoz podle požadavků uživatele
  • Snadné ovládání – jednoduchý způsob změny nastavení
  • Nízké tepelné ztráty – tepelně izolační obklady
  • Odolnost proti korozi – mosazné tělo
  • Snadná instalace – malý potřebný instalační prostor, 1,5 m dlouhý elektrický kabel trvale připojený k čerpadlu, snadná demontáž hlavice

Společnost Grundfos nabízí dvě verze čerpadla COMFORT BDT: se zpětnými a uzavíracími ventily v portech čerpadla (označení BXDT) a verzi bez těchto ventilů (BDT). Vestavná délka verze BXDT je 140 mm a verze BDT 80 mm.

Cirkulační čerpadla COMFORT PM, včetně verze s digitálním časovačem, splňují všechny hygienické požadavky a mají hygienický atest pro pitnou vodu. Na verze COMFORT AUTOADAPT a BDT poskytuje Grundfos prodlouženou 5ti letou záruku.


Více o řešeních pro vodu v domácnosti na www.grundfos.com/CZ


Grundfos Sales Czechia and Slovakia s.r.o.
logo Grundfos Sales Czechia and Slovakia s.r.o.

Roční produkce více než 16 milionů kusů čerpadel činí ze společnosti Grundfos jednoho z předních výrobců čerpací techniky. Grundfos se dlouhodobě zaměřuje na vývoj energeticky úsporných a účinných čerpadel. Součástí výrobního sortimentu jsou čerpadla ...