Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Výběr tepelného čerpadla. 2. díl: Na co se při výběru zaměřit

Rád bych dnes navázal na článek kolegy Pavla Otevřela „Výběr tepelného čerpadla“ a doplnil ho, na co se při výběru ještě zaměřit. Blíží se topná sezona a řada z Vás stojí před zásadním rozhodnutím, jaký typ a jakou značku tepelného čerpadla zvolit. Na trhu je mnoho dodavatelů. Každý říká něco jiného. To, co mi jeden vychválil, druhý pošlapal.

Doma vedete diskuse a výsledkem může být i impulzivní rozhodnutí, které už nejde vzít zpět. Pojďme proto společně nakouknout za marketingovou oponu a některé argumenty rozklíčovat. Na pomoc přizveme ještě někoho dalšího – nezávislé certifikační instituce.

Přečtěte si článek Výběr tepelného čerpadla – 1. díl

Certifikace

Základním ukazatelem kvality je certifikace tepelného čerpadla. Certifikaci je možno považovat za nejvíce objektivní kritérium. Certifikace uděluje nezávislá instituce. V Evropě je to Evropská asociace tepelných čerpadel (The European Heat Pump Association, EHPA), která sdružuje výrobce tepelných čerpadel, jejich komponentů, univerzitní a vývojová pracoviště a certifikované zkušebny v celé Evropě. V České republice je jedinou certifikovanou zkušebnou Strojírenský zkušební ústav, s.p. v Brně (www.szutest.cz).

Výstupem certifikace je Osvědčení o zkoušce a udělení značka kvality Q Label. Požadavky na Q Label se s postupem času měnili, společnost KUFI INT s.r.o. pro svou řadu tepelných čerpadel AC Heating Convert AW získala oprávnění používat Q Label podle nejnovějších požadavků. Zahrnují mj. i měření podle normy EN 14 825.

Energetický štítek

Evropská unie v rámci trvalého zlepšování životní úrovně svých občanů, někdy přichází i s rozumnými požadavky. Když si jdeme jako zákazníci koupit lednici, mrazák, pračku, všichni už podvědomě hledáme energetický štítek a hledáme tu nejlepší hodnotu. Ideálně A a mnoho + za tím. U lednice za 10 tisíc Kč toto vyžadujeme, ale jak je to u tepelného čerpadla za 250 tisíc Kč? Tam bychom ho také měli vyžadovat.

Energetický štítek pro tepelná čerpadla funguje obdobně. Vždy hledejte třídu účinnosti, požadujte A a co nejvíce + za tím. Štítek obsahuje vždy dvě hodnoty. První je pro topnou soustavu s podlahovým vytápěním (především novostavby), kde se uvažuje s teplotou topné vody 35 °C. Druhý údaj je pro topnou soustavu s radiátory (především starší domy), kde se uvažuje s teplotou topné vody 55 °C. Údaj pro podlahový okruh má obvykle má více +, protože je uvažovaná teplota topné vody nižší a čerpadlo pracuje s lepším celoročním topným faktorem (SCOP). Pozor, u každého dodavatele vyžadujte štítek pro konkrétní situaci (= mám doma radiátor, potřebuji znát třídu účinnosti pro teplotu topné vody 55 °C). Pro více informací připojuji odkaz na články uveřejněné na odborném webu TZB info:

Energetické štítky pro tepelná čerpadla od září 2015

Úvod do štítkování a ekodesignu tepelných čerpadel

Povinnost označit tepelná čerpadla energetickou třídou účinnosti vstupuje v platnost dnem 26. září 2015.

Ten kdo Vám informace o energetické třídě neumí, nechce, nemůže doložit, nemá svoje výrobky certifikovány, byť mohou být použité argumenty různě vyhýbavé i věrohodné. Pokud tepelné čerpadlo štítek má, pak jistě pro solidního dodavatele nebude problém doložit osvědčení o zkoušce/certifikaci, jak tento štítek nabyl (pokud to je problém, pak se tomu odborně říká zneužití cizí nevědomosti k vlastnímu obohacení = podvod).

Na co si dát pozor

Na stole Vám leží deset nabídek, jedna barevnější než druhá, řada od českých firem (ano, jsme také Češi, konkrétně „ze z Plzně“). Všichni se tváří jako mistři světa. Nakoukněme spolu pod pokličku. Co některé „tvrzení a argumenty“ znamenají.

„Absolutní šlágr a novinka“ expanzní ventil (evi, elektronicky řízený,…). V tepelných čerpadlech Convert AW používáme tento velmi důležitý komponent od samého počátku výroby – již od roku 2007. Pokud s tím nyní někdo přichází jako s novinkou, hůře pak „s převratnou novinkou“, pak se nabízí otázka, jak to řešil dříve… Zpoždění ve vývoji nelze dohnat za týden nákupem externího komponentu. Pro dosažení maximálních výkonů a účinnosti je třeba zkušenost podpořená velkým množstvím instalací. Toto se nedá koupit, k tomu se musíte propracovat odborností a pílí.

Přestože poslední roky byla mírná zima, ještě bychom neměli ze svého slovníku slovo zima škrtat. Dimenzování tepelného čerpadla na konkrétní objekt zůstává klíčovým atributem úspěšné investice. Správným dimenzováním si totiž kupujete v budoucnu nízké provozní náklady a dlouhou životnost. Výkony udávané výrobci podle EN 14511 jsou při venkovní teplotě A +2 °C a teplotě topné vody W 35 °C (A2/W35). Pokud někdo udává jen při parametru A7/W35 nebavte se s ním, záměrně Vás mate. Tepelné ztráty se ale počítají při mínusových teplotách podle lokality (−12 °C až −21 °C), kdy tepelným čerpadlům vzduch-voda klesá výkon. Pokud poddimenzuji výkon v návrhu, pak ušetřím v počáteční investici např. 20 tisíc Kč. Dodavatel prodal, hurá, ale co já na domě budu dělat s provozními náklady za 5/10/15 let už ho bohužel nezajímá.

Jak dlouhou dostanete záruku? Společnost KUFI INT s.r.o. u svých tepelných čerpadel AC Heating Convert AW nabízí standardně záruku 7 let, bez dalších „a“, „ale“. Prostě to tak je. U mnoha jiných tepelných čerpadel najdete, mnohdy drobným písmem, podmínky záruky, kde se například dočte, že záruka je jen na kompresor, nebo že podmínkou delší záruky je placený servis…

Cena bez navýšení. Pokud by mně na stole „přistála“ nabídka se závazkem dodavatele, že cena je již konečná, velmi bych zpozorněl. Oni u mě ještě nebyli, neviděli dům, ale už říkají konečnou cenu. Co to může znamenat? Jejich technologie je poměrně univerzální, mají prostě jeden model instalace a tak cenu znají. No jo, ale co když ten model nebude sedět na můj dům, moje potřeby? Nebo jinak, mají tam schovaný polštář, do kterého se vždy vejdou. Ale co když já budu mít jednoduchou montáž? Pak přeci nechci platit paušálně polštář… A ještě jednou jinak. Proč mně nabízí ohřev užitkové vody, když jej nepožaduji, mám malou spotřebu a bojler v koupelně v horním patře přes celý dům?

Jak to řešíme my

Možnosti instalace tepelného čerpadla je vždy nutno posoudit osobně na místě. Pokud jsme něco neviděli, nemůžeme tomu stanovit cenu. Vyvarujeme se tím nepříjemností, že při instalaci se zjistí, že je nutné ještě toto, toto a toto a to stojí tolik… Dalším krokem je zpracování podrobného popisu stavební připravenosti pro jednotlivé profese, podle kterého je možné udělat přípravné práce v požadované kvalitě.

Nenechte se opít velkou slevou na začátku jednání. Zde si ironii neodpustím – opravdu se domníváte, že firma, která Vám v prvním kole jednání poskytuje slevu ve výši 50–90 tisíc Kč to s Vámi myslí dobře? Obecně vzato, jak se vyrábí moment radostného výkřiku zákazníka? Dám vysokou cenu a současně velkou slevu. To je v ČR populární model… Ergo, pokud byste to koupil za plno, měli by ke stávající marži +50–90 tisíc?!?

AC Heating


Naše tepelná čerpadla vybavená frekvenčním měničem (a ano, jsou to tepelná čerpadla, budiž pro všechny Tomáše důkazem certifikace s výsledkem SCOP A+++) si můžete prohlédnout v sídle naší společnosti. Konzultace konkrétního řešení pro Vás je samozřejmostí. Níže připojuji pár fotografií jako pozvánku. Toto je náš showroom.





Přijďte nejen nás navštívit i na odborný veletrh ForArch, který se koná 15.–19. 9. 2015 v Praze Letňanech. Ptejte se, porovnávejte, hledejte to nejlepší řešení pro Vás. Pokud Vám někdo nebude chtít informace podat, věci doložit, vysvětlit, pak utíkejte. Vy jste zákazník. Výmluvy typu že toto není potřeba dokládat a že na tom nezáleží, nejsou projevem punkerské rebelie proti EU. Jsou důkazem nekompetentnosti, nesolidnosti, neznalosti a snahy něco utajit…

Za tým AC Heating
Ing. Václav Ježek, Ph.D.


AC Heating - tepelná čerpadla s invertorem
logo AC Heating - tepelná čerpadla s invertorem

Společnost KUFI INT je česká firma, která vyrábí a instaluje tepelná čerpadla AC Heating Convert AW. Naše tepelná čerpadla vytápí rodinné domy, bytové domy, školy, školky, administrativní budovy a průmyslové haly. Máme za sebou stovky instalací tepelných ...