Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ovládej svůj dům

Tepelná čerpadla AC Heating s regulací xCC jsou již dlouho symbolem spolehlivosti a účinnosti. Splňují podmínky nejvyšší energetické třídy A+++, která bude zavedena v roce 2019. Díky kvalitnímu řízení a správnému dimenzování všech prvků systému dosahují vyšších parametrů než celá řada systémů země-voda.

Nová regulace xCC2 rozšiřuje možnosti optimálního nastavení provozních parametrů a umožňuje snadné ovládání. Standardem je dálková správa, monitoring i řízení celé řady dalších prvků technického zařízení domu.

Vývoj, inovace, certifikace, aplikace, zpětná vazba

V roce 2014 jsme provedli měření ve státní zkušebně SZÚ Brno dle norem EN-14825:2014 a EN-14511:2014. Následně jsme získali certifikaci MCS pro anglický trh, registrovali jsme se v rámci německého systému BAFA, naše tepelná čerpadla byla zapsána do seznamů výrobků a technologií pro dotační programy v Česku i na Slovensku, obdrželi jsme evropskou značku kvality Q.

Na vavřínech jsme ale neusnuli. Naše tepelná čerpadla neustále vyvíjíme a zdokonalujeme. Jako výrobce, který zároveň garantuje projekční část návrhu zapojení tepelného čerpadla a odborné spuštění každého tepelného čerpadla, které vyrobíme, máme intenzivní zpětnou vazbu přímo z instalací. To vede k dvěma efektům:

  1. optimalizujeme naše návrhy a technická řešení v oblasti projekce topných zdrojů
  2. máme relevantní podněty od mechaniků, projektantů i zákazníků pro další vývoj a zdokonalování.

Oba dva body jsou nevyčerpatelné. Stejně jako projektant se i po desítkách let své činnosti může (musí) neustále vzdělávat, tak i konstruktéři a programátoři mají vždy aktuální témata k řešení, která permanentně posouvají vývoj jakéhokoliv zařízení dopředu.

Proč to děláme?

Bylo možné nepřetržitě vyrábět ten samý výrobek, který je plně funkční spolehlivý a úspěšný. Ostatně plzeňská dvanáctka se také vyrábí s minimálními změnami po velmi dlouhou dobu. ☺ Je to ale celkem jednoduché, děláme to proto, že nás to baví a naplňuje.


Co je tentokrát nového? Budete ještě více šetřit!

Regulační systém xCC2 je vybaven zcela novým uživatelským rozhraním, které se vyznačuje větší přehledností a variabilitou. Uživatel si může například sestavit jednotlivé obrazovky dle svých představ a pojmenovat některé funkce. Například – pokoj Anička.

Základní rozhraní má více stran, mezi kterými je možné snadno přecházet, u dotykové obrazovky přetažením. Nastavení jednotlivých funkcí, například teplot v jednotlivých místnostech nebo okruzích, lze provádět pomocí centrálního ovladače.

Podstatnou změnou prošla, na základě dlouhodobého testování, reakce nastavení systému na předpověď počasí. Vazba na krátkodobou předpověď počasí, která je v zimě poměrně spolehlivá, umožňuje například utlumit topení již nad ránem, pokud je z předpovědi patrné, že se za několik hodin oteplí. Tím se samozřejmě ušetří energie potřebná na výrobu tepla. Nebo naopak reakce na předpověď umožňuje zvýšit topnou křivku pro případ rychlého ochlazení ještě dříve, než k ochlazení dojde, a tím omezit podstatným způsobem nebo i plně eliminovat drahý provoz záložního zdroje.

Kombinace s dalšími prvky domu = více úspor

Propojení s alarmem. Pokud odejdete z domu a zabezpečovací zařízení aktivujete, regulace xCC2 přepne zvolené části topné soustavy do útlumu, vypne cirkulaci teplé užitkové vody, stáhne rolety atd. Po deaktivování dojde k nastavení původních parametrů.

Další významnou inovací prošlo propojení regulace xCC2 s fotovoltaickou elektrárnou (FVE). Je tak možné více využít elektřinu vyrobenou FVE (přebytky). Příkladem je možnost předtápět dům, nebo jeho zóny, ohřívat užitkovou vodu na vyšší teplotu, nebo naopak v létě chladit.

Nově regulace xCC2 umožňuje nezávisle ohřívat dva bazény a ovládat čerpadla filtrace (resp. bazén a vířivka). Zdokonalené bylo řízení teploty v bazénové hale v závislosti na teplotě bazénové vody. Časově řízené výstupy lze využít například pro zahradní osvětlení, ovládání vjezdové brány…

Významným rozšířením funkcí regulace xCC2 je ovládání rolet nebo žaluzií, včetně součinnosti s meteostanicí.

Standardem zůstává možnost propojení s VZT jednotkami.

Rádi Vám vše ukážeme „naživo“

Výčet a popis nových funkcí a zdokonalení regulace xCC by byl ještě dlouhý. Budeme velmi rádi, pokud se přijdete na regulaci xCC2 podívat.

Kontaktujte nás telefonicky, mailem nebo prostřednictvím formuláře.

Za tým AC Heating

Ing. Lubomír Kuchynka


AC Heating - tepelná čerpadla s invertorem
logo AC Heating - tepelná čerpadla s invertorem

Společnost KUFI INT je česká firma, která vyrábí a instaluje tepelná čerpadla AC Heating Convert AW. Naše tepelná čerpadla vytápí rodinné domy, bytové domy, školy, školky, administrativní budovy a průmyslové haly. Máme za sebou stovky instalací tepelných ...