Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Tepelné čerpadlo ARCTIC – konec legendy

Když jsme na jaře 1994 testovali naše první tepelné čerpadlo země-voda s pístovým kompresorem, tak jsme si nikdo z nás nedovedl představit, jak překotný vývoj nás čeká. Pak přišel Copeland s kompresorem SCROLL. Ing. Luděk Klazar zhodnotil potenciál tohoto kompresoru a věci nabraly rychlý spád. Na svět přišla první tepelná čerpadla vzduch-voda s kompresorem SCROLL vyrobená v České republice.

Tehdejší koncepce tepelných čerpadel byla striktně v děleném provedení - tepelné čerpadlo uvnitř objektu a ventilátor(y) s výparníkem vně objektu. Ovšem stejně jako se zmenšují počítače, notebooky a v minulosti mobilní telefony, tak nastal požadavek na kompaktní tepelné čerpadlo. Tepelné čerpalo, které zabere minimum prostoru a bude jednoduché na instalaci. Naší odpovědí bylo celonerezové tepelné čerpadlo ARCTIC, jehož název nebyl zvolen náhodně, ale dokresloval jeho vlastnosti a to vysokou odolnost, pracovní rozsah až do -25 °C a vysokou výstupní teplotu.

Co naplat, člověk míní a evropská unie mění. Byl to rum, bylo to pomazánkové máslo, byly to klasické žárovky a teď je na odstřel náš ARCTIC. Bylo rozhodnuto, že ARCTIC můžeme vyrábět do roku 2020. Ptáte se na důvod? ARCTIC si to odskákal, kvůli stále hojně používanému chladivu R404A, které ecolegislativci vyhodnotili jako nežádoucí. Nepotěšilo nás to, ale nebylo od nás prozíravé čekat na poslední možný termín, a tak jsme na vzniklou situaci reagovali. Na tomto místě bychom chtěli zmínit, že majitelé tepelných čerpadel s tímto chladivem nemusí mít žádné obavy z dostupnosti servisu. Chladivo R404A je možné pro servisní účely nadále používat až do roku 31. 12. 2030 a po tomto datu budou zařízení servisována některou z náhrad.

Pro novostavby s nízkoteplotními systémy máme model ECONOMIC, který se stal naprostým bestsellerem. Za jeho úspěchem stojí precizní práce, výběr kvalitních komponentů a atraktivní design.

ARCTIC
ARCTIC
ECONOMIC
ECONOMIC
DYNAMIC
DYNAMIC

Pro ty, co hledají špičkové parametry nebo jejich topná soustava vyžaduje vyšší teploty, je tu model DYNAMIC invertor, který si umí sáhnout jak na reálný topný faktor 5,06 tak na výstupní teplotu 55 °C do venkovní teploty -15 °C. Co chtít víc?

Model ARCTIC bude k dodání do vydání nového ceníku (03/2018) nebo do vyprodání zásob, a tak zájemci o klasické nerezové tepelné čerpadlo s vysokou výstupní teplotou mají ještě několik měsíců na to, aby učinili své rozhodnutí.


PZP HEATING a. s.
logo PZP HEATING a. s.

Největší výrobce tepelných čerpadel v České republice již 30 let. Nabízí kompletní sortiment tepelných čerpadel, tzn. systémy vzduch-voda, země-voda a voda-voda. Zařízení jsou postavena na bázi nejvyšší kvality a z tohoto důvodu je na ně poskytována plná ...