Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Tepelná čerpadla pro nezateplené domy

Rodinný dům Zabrušany
Rodinný dům Zabrušany

V minulém článku jsme se zabývali správným dimenzováním výkonu tepelných čerpadel. V dnešním příspěvku bychom se chtěli věnovat dalšímu, v poslední době rozšířenému tématu. Díky kotlíkové dotaci se na nás obrací spousta zájemců o tepelné čerpadlo, ale mají obavy, zda je tepelné čerpadlo vhodné, pokud nemají zateplený dům. Odpověď zní ANO. Tepelné čerpadlo pro nezateplený dům má z hlediska úspory nákladů na vytápění a ohřev teplé vody mnohem větší přínos, než v případě nízkoenergetických dobře izolovaných domů.

Pokud také zvažujete instalaci tepelného čerpadla a váháte proto, že nemáte zateplený dům, tak věnujte pozornost následujícím řádkům a dozvíte se, jak podobnou situaci řešil a vyřešil jeden z našich zákazníků.

Před rokem a půl se rozhodl zmodernizovat systém vytápění, snížit náklady a zvýšit svůj komfort. S rodinou obývá podsklepený dvoupodlažní rodinný dům s celkovou vytápěnou plochou 130 m2. Na domě v minulosti proběhla výměna oken a zateplení střechy. Vypočtená tepelná ztráta domu je přibližně 11 kW při venkovní teplotě -15°C.

Investor na začátku zvažoval zateplení polystyrenem s tloušťkou 10 cm, čímž by snížil tepelnou ztrátu objektu na 7,5 kW. Toto přibližně třicetiprocentní snížení tepelné ztráty domu by se v rodinném rozpočtu projevilo úsporou cca 5 000 korun. S přihlédnutím k nízkému přínosu a relativně vysokým nákladům na zateplení a v neposlední řadě také nutností nadále provozovat kotel na tuhá paliva, se investor rozhodl zvážit i možnost pořízení tepelného čerpadla. Po dalších kalkulacích se rozhodl, již dále nezateplovat a instalovat pouze tepelné čerpadlo vzduch-voda, které zároveň zajistí ohřev teplé vody pro pětičlennou domácnost. Po konzultaci s naším obchodně-technickým specialistou se rozhodl pro tepelné čerpadlo AWX 10 ECONOMIC.

Původní stav - nová okna a izolace střechy, nezatepleno
Tepelná ztráta10,85 kW
Ohřev teplé vody - elektricky5 osob
Distribuční sazbaD25d
Vytápění60 qm ořech 216 800 CZK
Elektřina (ohřev teplé vody, vaření, svícení, atd.)6,29 MWh23 150 CZK
Celkem včetně DPH39 950 CZK
Předpokládaný stav, pokud by došlo k zateplení objektu
Tepelná ztráta7,46 kW
Ohřev teplé vody - elektricky5 osob
Distribuční sazbaD25d
Vytápění41 qm ořech 211 480 CZK
Elektřina (ohřev teplé vody, vaření, svícení, atd.)6,29 MWh23 150 CZK
Celkem včetně DPH34 630 CZK
Situace po instalaci tepelného čerpadla AWX-10 ECONOMIC
Tepelná ztráta10,85 kW
Ohřev teplé vody tepelným čerpadlem5 osob
Distribuční sazbaD57d
Elektřina (vytápění, ohřev TV, vaření, svícení, atd.)11,37 MWh31 650 CZK
Celkem včetně DPH31 650 CZK

Po roce provozu při vyúčtování elektřiny se praxí potvrdila správnost našeho doporučení, protože celkové roční provozní náklady domu klesly na 31 650 CZK.


Výše uvedeným příkladem rozhodně nechceme tvrdit, že jediné správné řešení pro snížení nákladů na energie je tepelné čerpadlo. Vždy je nutné vzít v úvahu výchozí stav, výši investice a požadovaný výsledek. V tomto případu zákazník snížil provozní náklady, ale hlavně také zvýšil svůj komfort při vytápění domu.

Pokud máte před sebou podobné rozhodnutí, tak se bez obav obraťte na tým našich odborníků v PZP HEATING a.s., kde Vám doporučíme vhodné řešení pro Vaše potřeby.


PZP HEATING a. s.
logo PZP HEATING a. s.

Největší výrobce tepelných čerpadel v České republice již 30 let. Nabízí kompletní sortiment tepelných čerpadel, tzn. systémy vzduch-voda, země-voda a voda-voda. Zařízení jsou postavena na bázi nejvyšší kvality a z tohoto důvodu je na ně poskytována plná ...