Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak zvolit správný výkon tepelného čerpadla vzduch-voda pro rodinný dům?

V České republice je instalováno ročně několik tisíc tepelných čerpadel, což znamená několik tisíc domácností každý rok, které si tuto otázku již zodpověděli. Někteří lépe, někteří hůře. Tak už to holt v životě chodí. Mohlo by se tedy toto téma zdát zbytečné. My v PZP na základě desítek dotazů víme, že tomu tak není.

Díky kotlíkové dotaci se tepelné čerpadlo stalo přístupnější širšímu okruhu zájemců, kteří se v záplavě různých značek, modelů a názorů prodejců úplně neorientují. Proto bychom zde nyní rádi zopakovali několik důležitých zásad a pravidel, která obecně platí, pokud chcete vybrat to nejvýhodnější řešení pro Váš dům.

Topná sezóna nejsou jen dva týdny v lednu, kdy teploty atakují hranici -25 °C. Ač si to běžně neuvědomujeme, tak topit začínáme v říjnu a končíme na přelomu dubna a května. Z dlouhodobých statistik také vyplývá, že část topné sezóny, kdy je průměrná denní teplota nižší než -5 °C představuje necelých 10 % topné sezóny, kdy potom tepelnému čerpadlu pomáhá záložní bivalentní zdroj.

Tepelná ztráta domu není konstanta, ale hodnota, která se mění dle venkovní teploty. Například dům s tepelnou ztrátou 10 kW při venkovní teplotě -15 °C bude mít při teplotě -5 °C tepelnou ztrátu přibližně 7 kW.

Z klimatických poměrů vyplývá, že objekt využívá maximálního výkonu tepelného zdroje jen několik dní v roce. Z tohoto důvodu se tepelné čerpadlo dimenzuje na 70 - 80 % výkonu k tepelné ztrátě objektu a zbytek energie dodá přídavný zdroj tepla. Tím klesnou pořizovací náklady jak na tepelné čerpadlo, tak i na jeho vlastní provoz.


Potřebný výkon tepelného čerpadla už nyní známe, ale jaké tepelné čerpadlo vybrat? Jeden prodejce nabízí pětadvacítku za sto padesát, druhý osmičku za dvě stě. Na první pohled je volba jasná, ale doporučujeme věnovat výběru trochu času. Každý výrobce má povinnost parametry svých výrobků ověřit a certifikovat v nezávislých laboratořích. Spolu s certifikátem výrobku si nechte také předložit osvědčení o provedené zkoušce, kde jsou uvedeny výsledky provedených testů včetně hladiny akustického výkonu při daných podmínkách.

Úspory

Pro názornost jsme pro Vás připravili jednoduchý ukázkový příklad. Jedná se o standardní rodinný dům, ve kterém žijí 4 lidé, s tepelnou ztrátou 9 kW, denním ohřevem 250 litrů teplé vody a celkovou roční potřebou tepla 25 700 kWh. Porovnáváme provozní náklady kvalitního tepelného čerpadla PZP vzduch-voda AWX ECONOMIC.

Energetické parametryHP3AWX 08 ECO
venkovní výpočtová teplota - te[°C]-15
délka otopné sezóny (od 15°C)[dny]318
tepelná ztráta - Q[kW]9
teplotní spád otopné soustavy při te[°C]40 / 32
množství TeV[l/den]250
Potřeba tepla
- pro vytápění (VYT)[kWh/rok]19 400
- pro ohřev teplé vody (TeV)[kWh/rok]6 300
Celková potřeba tepla[kWh/rok]25 700
Tepelné čerpadlo
systém tepelného čerpadla[-]vzduch-voda
spotřeba energie pro TČ[kWh/rok]6 925
spotřeba energie pro bivalentní zdroj[kWh/rok]832
spotřeba energie pro vytápění[kWh/rok]5 215
spotřeba energie pro přípravu TeV[kWh/rok]2 542
průměrné COP pro vytápění[-]3,72
průměrné COP pro přípravu TeV[-]2,48
teplota bivalence[°C]-11,1
Ekonomické parametryHP3AWX 08 ECO
sazba dodávky elektrické energie[-]D 57d
velikost hl. jističe pro zdroj tepla[A]C 3x20
velikost hl. domovního jističe[A]C 3x25
roční spotřeba el. energie (tepelné čerpadlo + elektrokotel)[kWh/rok]7 757
měsíční paušální platba za odběr el. energie[Kč/měsíc]366,51
platba za kWh v NT[Kč/kWh]2,10
platba za kWh v VT[Kč/kWh]2,32
Náklady za energii celkem[Kč/rok]20 942

Tepelné čerpadlo je počítáno při použití aktuální sazby D 57d pro tepelná čerpadla, kterou energetické závody zavádějí pro tento rok ještě výhodněji. Celkové roční provozní náklady potom vycházejí na 20 942 korun.

U tepelných čerpadel je velký cenový rozdíl mezi jednotlivými výkonovými stupni. Proto se někteří dodavatelé snaží opticky zvýšit výkon prodávaných tepelných čerpadel například uváděním technických parametrů tepelných čerpadel při výhodnějších podmínkách. Vyplatí se dávat pozor při prezentaci výkonu nabízených tepelných čerpadel – výrobce například udává výkon tepelného čerpadla vzduch-voda 15 kW při 10 °C venkovní teploty. Avšak pro vytápění je důležité, jaké parametry má zařízení při teplotách okolo 2 až 4 °C, což jsou průměrné teploty v našem podnebném pásmu v topném období.

Invertor nebo klasické čerpadlo ON/OFF je další velké téma, kterému se budeme věnovat v některém z dalších příspěvků. Každé provedení má svá PRO a celkem přirozeně i svá PROTI, a tak do značné míry záleží na osobních preferencích budoucího majitele. Velkou výhodou pro zájemce o tepelné čerpadlo PZP je, že vyrábíme (opravdu vyrábíme – přijeďte se podívat) tepelná čerpadla obou koncepcí, a tak naši specialisté Vám nezávisle doporučí to nejlepší řešení pro Váš dům a ne pro jejich osobní prospěch.

Denně vyřizujeme několik desítek dotazů a nabídek, a tak to má být. Každý ví o své profesi víc než ostatní, kteří se zaměřují na svoje obory. My v PZP se od roku 1994 zabýváme vývojem a výrobou tepelných čerpadel.


PZP HEATING a. s.
logo PZP HEATING a. s.

Největší výrobce tepelných čerpadel v České republice již 30 let. Nabízí kompletní sortiment tepelných čerpadel, tzn. systémy vzduch-voda, země-voda a voda-voda. Zařízení jsou postavena na bázi nejvyšší kvality a z tohoto důvodu je na ně poskytována plná ...