Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Kotlíkové dotace budou nově rozděleny do dvou skupin

Kotlíkové dotace, byť v poněkud jiné podobě, mají podle ministra životního prostředí pokračovat i v příštích letech. Od roku 2015 bylo už vyměněno 58 000 kotlů. S probíhajícími výměnami by to mělo být 100 000 nejvíce znečisťujících kotlů v domácnostech.

Na kotlíkové dotace půjde nových 600 milionů korun

V článku Pokračování kotlíkových dotací v rámci programu OPŽP 2021–2027 jsme na TZB-info informovali o předpokládaném pokračování kotlíkových dotací. Tento předpoklad upřesnila aktuální zpráva z MŽP.

Na kotlíkové dotace jsme převedli část peněz z jiných částí dobíhajícího programu Životní prostředí. Z těchto peněz uspokojíme všechny žádosti, které byly na úrovni krajů do konce loňského roku schváleny k proplacení. Původně jsme předpokládali, že na kotlíkové dotace půjde 9–10 miliard korun, dnes jsme na 12 miliardách. Čistě jen z evropských fondů se to týkalo deseti miliard,“ řekl ministr životního prostředí Richard Brabec.

Od roku 2015 bylo už vyměněno 58 tisíc kotlů

S probíhajícími výměnami by to mělo být sto tisíc nejvíce znečisťujících kotlů v domácnostech, hlavně kotlů na uhlí.
"Jakkoliv se proces výměn rozběhl, k výměně je ještě minimálně 330 tisíc kotlů," upozorňuje Ing. Zdeněk Lyčka, člen představenstva APTT, soudní znalec a spolupracovník redakce.

Pokud máte starý kotel první a druhé emisní třídy, tak se dotace stoprocentně vyplatí. Nový kotel je daleko úspornější. Zvýší se i komfort topení, protože nové kotle fungují automaticky. A pak je tu samozřejmě i ekologie.
Z dotace se zaplatí od 75 do 80 % ceny. V asi stovce obcí se zhoršenou kvalitou ovzduší je to ještě víc. Jsou však kraje a obce, třeba Ostrava, kde bylo možné výměnu kotle pořídit zadarmo. Protože to, co nepokryla samotná dotace, se doplácelo z těchto zdrojů.
Vím o jediném důvodu, proč někdo nechce nový kotel, a to je, že v moderním kotli nejde pálit odpad. V některých oblastech se skutečně dělo, že lidé topili plasty. Nebo i plastovými lahvemi naplněnými směsí oleje a pilin, kterým se říkalo ‚ostravská raketa‘
,“ říká mimo jiné Richard Brabec v rozhovoru.

O dotacích a celé téma zákazu provozu kotlů na pevná paliva emisních tříd 1 a 2 a bez stanovené třídy v rubrice Výměny kotlů na TZB-info.
Ke kotlíkovým dotacím také v článku Pokračování kotlíkových dotací v rámci programu OPŽP 2021 – 2027

Kotlíkové dotace v novém unijním rozpočtu v letech 2021–2027

Kotlíkové dotace budou nově rozděleny do dvou skupin:

  1. První skupina, která bude pravděpodobně opět financována z fondů EU, kde by mělo být 5 miliard korun, bude cílena na nízkopříjmové domácnosti, seniory. Tam by dotace mohla být i více než oněch 80 % nákladů. Mohlo by se to týkat několika desítek tisíc domácností. Chceme jim nabídnout tuto možnost, než dávat pokuty, které jim od roku 2022 skutečně hrozí.
  2. V druhé skupině by měla být dotace poskytnuta nejen na výměnu kotle, ale i zateplení domu, a rádi bychom to propojili i s využitím dešťové vody. Chtěli bychom využít prostředky z unijního Fondu obnovy, přibližně 9 miliard korun. To ale čeká ještě na schválení Evropskou komisí.
 
 
Reklama