Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Suš dřevo minimálně jeden, lépe dva roky! SMOKEMANovo desatero správného topiče, díl 02/10

Voda nehoří. Pokud topíme mokrým dřevem, tak se přiložené palivo nejdříve v ohništi suší, což spotřebovává energii, chladí ohniště a zhoršuje kvalitu spalování. Sušením dřeva snadno přispějeme ke zmenšení kouře vycházejícího z našich komínů.

Více zajímavých videí na estav.tvOn-line televize pro architekturu, stavbu a bydlení

01/10 Top tak, jak chceš, aby topil tvůj soused

Dřevo je vlastně taková „baterka“ (zásobník tepelné energie), ve které je uložena energie slunce pomocí zázraku fotosyntézy. Mimochodem ukládání energie (tepelné, elektrické…) je to, co jako lidé umíme jen velmi omezeně. V současné době největší „baterka“ elektrické energie, kterou jako lidé umíme používat, je vodní přečerpávací elektrárna (v ČR je největší na Dlouhých Stráních). Z pohledu kapacity jsou všechny ostatní dnes používané „baterky“ nesrovnatelně menší. Proto dnešní výzkumné aktivity intenzivně hledají nové kapacitně pozoruhodné „baterky“ – tedy zásobníky energie (tepelné, elektrické…).

V případě, že domácnost vytápíme dřevem, tedy energií slunce uloženou do biomasy, tak při jejím spalování ji přeměňujeme na teplo, které nám zajistí tepelnou pohodu v domácnosti v čase, kdy je venku zima. Samostatnou oblastí je zajištění přípravy teplé vody, kterou potřebujeme po celý rok.

Podstatná část hmoty čerstvého dřeva je tvořena vodou, která jak známo nehoří. Pokud přiložíme mokré dřevo do kamen či kotle, tak se dřevo nejdříve zahřívá, pak suší a až potom začíná hořet. Ohřátí a vypaření vody (vysušení dřeva) spotřebovává energii, a pokud se takto děje v ohništi, dochází k jeho významnému ochlazování. Proto mokré dřevo špatně hoří (saze, dehet, kouř…) a také se méně ohřejeme. Výhodnější je energii potřebnou na vysušení dřeva „vzít“ z přírody a nechat dřevo vysušit v dřevníku min. rok, lépe dva. Z čeho je dřevo složeno, co získáme tím, když jej vysušíme a kdy považujeme dřevo za dostatečně vysušené pro spalování, se dozvíte ve druhém díle SMOKEMANova desatera správného topiče: „02/10 – SUŠ DŘEVO MINIMÁLNĚ JEDEN, LÉPE DVA ROKY“

Více o tom, jak si jednoduše stanovit vlhkost dřeva doma v mikrovlnce najdete zde, anebo jak si ji změřit pomocí hrotových vlhkoměrů, najdete zde.

 
 
Reklama