Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Junkers – dodavatel moderních plynových kondenzačních kotlů – příznivá volba v roce 2013

Trh plynových kotlů pro vytápění již delší dobu stagnuje či dokonce klesá – v důsledku vysokých cen plynu se koneční zákazníci vracejí k vytápění pevnými palivy.

Odborníci i část veřejnosti již zaznamenali, že na základě zákona č. 201/2012 se mění podmínky provozování kotlů na tuhá paliva. Od 1. 1. 2014 budou moci být uváděny do provozu jen kotle na tuhá paliva splňující emisní třídu 3.

O čem se však zatím příliš nemluví je skutečnost, že výše zmíněný zákon o ochraně ovzduší zpřísňuje také hodnoty spalin produkovaných plynovými kotli, a to ve dvou etapách – první od 1. 1. 2014 a druhá od 1. 1. 2018. Právě druhá etapa bude znamenat, že přísnější limity splní prakticky pouze kondenzační kotle.

Bosch Termotechnika a její značka plynových závěsných kotlů Junkers byla vždy na čele technického pokroku při zachování ekologie výroby i provozu produktů za dostupnou cenu.

Snížením cen vybraných kondenzačních kotlů od 1. 4. 2013 chce značka Junkers a firma Bosch nabídnout zákazníkovi ekologicky přátelského řešení topného zařízení s výhodným poměrem cena/výkon.

Junkers nabízí širokou škálu závěsných kondenzačních kotlů s automaticky regulovatelným výkonem od 3 do 42 kW ve dvou technických úrovních označovaných jako CerapurSmart a CerapurComfort.

Řada kotlů CerapurSmart nabízí vysoký komfort vytápění s normovaným stupněm využití až 107 %. Právě u této řady došlo od 1. 4. 2013 ke snížení ceníkových cen o 5000,– až 7000,– Kč dle typu a provedení, a to nejen u samotných kotlů, nýbrž i u sestav s nepřímo ohřívanými zásobníky TV.

Pro náročnější topné systémy jsou vhodné kondenzační kotle CerapurComfort. Jejich elektronicky řízené úsporné čerpadlo umožňuje přizpůsobení se v provozu měnícím hydraulickým odporům topných okruhů a specifické nastavení chodu čerpadla v režimu ekvitermní regulace. Výkon čerpadla se přizpůsobí skutečné potřebě a tím dodatečně šetří elektrickou energii.

Obr.1 Kondenzační kotel CerapurAcu
Obr.1 Kondenzační kotel CerapurAcu

V oblasti kompaktních řešení kondenzačních kotlů s vestavěným zásobníkem Junkers doposud sázel na řešení s tzv. stratifikačním čili vrstveným zásobníkem, který umožňuje i při přípravě teplé vody chod kotle v kondenzačním režimu. Závěsný kondenzační kotel CerapurAcu obsahuje integrovaný nerezový vrstvený zásobník ve tvaru 3 tepelně izolovaných válců o celkovém objemu 42 litrů umístěných za kotlem, přičemž si zachovává kompaktní rozměry – zejména „hloubku“ 480 mm. Pokud zásobník obsahuje pouze studenou vodu, kotel změní provozní režim a připravuje vodu na principu průtokového ohřívače. Během cca 10 minut můžete ze skromného objemu 42 litrů získat až 130 litrů TV, a to při garantované teplotě cca 55 °C.

Novinkou je závěsný kondenzační kotel CerapurAcu Smart, jehož obliba mezi topenáři, montážními firmami i uživateli stále roste.

Častým požadavkem zákazníků při modernizaci vytápění je kondenzační kotel s důrazem na využití prostoru, hospodárnost a komfortní dodávku TV s možností zásobování více odběrných míst současně bez snížení či kolísání teploty vody.

Dosud bylo řešením použití kondenzačních kotlů Junkers CerapurComfort a CerapurSmart s nepřímo ohřívanými zásobníky TV. To vyžadovalo nejen větší prostor, ale i nutnost propojení kotle a zásobníku propojovací sadou. Druhou možností bylo použití výše uvedeného kondenzačního kotle CerapurAcu s vestavěným stratifikačním nerezovým zásobníkem o objemu 42 litrů, což představovalo špičkové technické i kompaktní řešení, ovšem vzhledem k použité technologii a jí odpovídající ceně se jevilo mnohým zákazníkům jako nedostupné.

CerapurAcu Smart přináší ve stejných rozměrech jako CerapurAcu kombinaci špičkové kondenzační techniky a komfortního ohřevu TV s příznivější cenou.

Pro konečného uživatele i pro montážní firmu jsou důležité zejména tyto výhody:

  1. Kotel včetně zásobníku je smontován jako jeden kus včetně všech propojení, takže jej stačí jen připojit a to buď horizontálně vzad nebo klasickým způsobem „na lištu“ pomocí vhodného příslušenství.
  2. Součástí dodávky je expanzní nádoba o objemu 2 litry pro vyrovnávání objemových změn při ohřevu vody v zásobníku.
  3. Kotel má možnost dopouštění topného systému pomocí zabudovaného ventilu se zpětnou klapkou a současně má zabudován i vypouštěcí ventil.
  4. Pod krytem kotle má komora ještě samostatné víko, což omezuje hlučnost při startování kotle a chodu ventilátoru.
  5. V dodávce jsou obsaženy připojovací ventily včetně ventilu na plyn.

Kotel CerapurAcu Smart je vybaven elektronickou řídící jednotkou Bosch Heatronic IV, která umožňuje v základní verzi připojení venkovního čidla a vytápění v trvalém ekvitermním režimu, po doplnění hodin pak i možnost střídat ekvitermní režim s režimem odepnutí vytápění respektive „protizámraz“.

Obr. 2 Kaskáda kondenzačních kotlů CerapurMaxx
Obr. 2 Kaskáda kondenzačních kotlů CerapurMaxx

Vestavěný smaltovaný zásobník o objemu 48 litrů s výměníkem ve tvaru do spirály stočené smaltované trubky je ohříván automaticky topnou vodou z kotle a nabízí dodávku teplé vody až 14 l/min. Při ohřevu TV dosahuje kotel výkonu až 30 kW.

Pro nejnáročnější zákazníky je určena řada kotlů CerapurModul – stacionární provedení kondenzačních kotlů a vrstvených zásobníků v jednom přístroji. Moderní vrstvený způsob přípravy teplé vody umožňuje dosahovat až o 17 % vyšší účinnosti než u běžných zásobníků. U typu CerapurModul Solar je kromě solárního zásobníku zabudována i solární stanice, takže pro napojení k solárnímu systému stačí přivést 2 trubky s teplonosnou kapalinou a kabel teplotního čidla od solárních kolektorů.

Pro větší objekty nabízí značka Junkers řešení kaskádových kotelen a to až do výkonu 400 kW. Pro tyto kotelny jsou určeny jednak kotle CerapurComfort, pro větší výkony pak kondenzační kotle CerapurMaxx s plynule regulovaným výkonem 16–65 kW resp. 20–98 kW.

Bosch Termotechnika a její značka Junkers tak nabízí široké portfolio kondenzačních kotlů a již v předstihu reaguje na plánované změny v legislativě. Více informací o všech výrobcích najdete na www.junkers.cz.


Bosch Termotechnika s.r.o. - obchodní divize Bosch Junkers
logo Bosch Termotechnika s.r.o. - obchodní divize Bosch Junkers

Tepelná čerpadla, klimatizace, plynové kondenzační kotle, atmosférické kotle, elektrokotle, plynové průtokové ohřívače, zásobníky TUV, regulace, solární systémy.