Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak vybrat tepelné čerpadlo a neutopit se v datech

Všechno co jste chtěli vědět o výběru tepelného čerpadla a báli jste se zeptat

Rozhodli jste se koupit tepelné čerpadlo. Protože je na trhu v tomto oboru nabídka velmi bohatá, může být problém se v množství informací správně zorientovat. Pro každého výrobce tepelných čerpadel je „nejdůležitější“ jiný parametr. A chyba ve výběru se pak může velmi prodražit. V následujících řádcích tedy rozebereme to, na co by si měl zájemce o tepelné čerpadlo dát pozor a jak správně při výběru postupovat.

Stručný průvodce po galaxii úsporného topení. Jak začít?

Každý, kdo se rozhodne vytápět svůj dům tepelným čerpadlem, by si měl nejdříve uvědomit, proč volí právě tento způsob vytápění. A také co vlastně od tepelného čerpadla očekává. Motivací pro nákup může být mnoho. Většina lidí očekává v první řadě úsporu finančních prostředků. A to umí tepelné čerpadlo velmi dobře.

Jiní zase nechtějí připravovat palivo pro svůj kotel na tuhá paliva. Jistě existuje příjemnější způsob trávení víkendu než skládání uhlí nebo štípání dřeva. Pro tyto zákazníky je tedy důležitý zejména bezobslužný provoz.

V neposlední řadě je pro mnohé důležitá úspora místa. Každý metr čtvereční je pro domácnost důležitý a vyhradit celou jednu místnost jako sklad uhlí, nebo si zastavět zahradu soustavou dřevníků, je zbytečné. Čerstvě vybílený bývalý sklad uhlí, který byl přebudován na tělocvičnu, spíž, sušárnu nebo vinný sklípek je pro většinu lidí velká odměna.

Tepelné čerpadlo může nejen hřát, ale i chladit, ovládat žaluzie, zalévat zahradu…

Důležitá informace pro správné zadání poptávky je, jaké další požadavky na tepelné čerpadlo mám. Můžeme od něj chtít ohřev teplé užitkové vody. V horkém létě mnozí přivítají funkci chlazení. A pokud má výrobce tepelného čerpadla k dispozici regulaci na té nejvyšší úrovni, může vám čerpadlo nabídnout i mnohem více. Řízení provozu cirkulačního čerpadla, pokud je koupelna příliš daleko od technické místnosti a vy nechcete čekat, až teplá voda přiteče do kohoutku. Řízení provozu žaluzií nebo rolet. Ohřev bazénové vody a řízení její filtrace. Součinnost s krbovou vložkou, fotovoltaickou elektrárnou nebo solárními panely. V době dovolených je praktická simulace běžného domácího režimu ovládáním světel. Řízení závlahy zahrady. Je toho velmi mnoho, co vám tepelné čerpadlo AC Heating Convert AW umí splnit.

V první řadě VÝKON

Teď už víme, proč tepelné čerpadlo chceme a víme také, co od něj chceme. Můžeme tedy přistoupit k samotnému výběru. V první řadě musíme znát tepelnou ztrátu vytápěného objektu. Tu vám většina výrobců ráda zdarma spočítá, ale jsou to hodnoty přibližné. U většího domu je lepší dát přednost zadání výpočtu tepelné ztráty energetickému specialistovi. Pak máme jistotu, že byla tepelná ztráta určena přesně a při určení výkonu čerpadla neuděláme chybu. Nyní však nastává zásadní moment. Můžeme koupit tepelné čerpadlo, které má vzhledem k tepelné ztrátě našeho domu nízký výkonu. Okamžitá investice bude nižší. Tato chyba se nám však vrátí jako bumerang v podobě vysokých nákladů na provoz čerpadla v následujících letech. Také životnosti kompresoru častější provoz na vyšší výkon neprospívá. Mnoho výrobců jde cestou „za každou cenu zaujmout zákazníka“ a kvůli nižší cenové nabídce navrhuje výkon nižší než optimální.


Druhou chybou je navržení čerpadla o příliš vysokém výkonu. Je sice lákavá představa, že nám tepelné čerpadlo vytopí dům i při -20°C, ale cena čerpadla bude natolik vysoká, že návratnost takové investice navíc je v nedohlednu. Výkon se prostě musí určit správně. Z našich zkušeností je ideální stanovit výkon čerpadla tak, aby záložní (bivalentní) zdroj tepla nepomáhal čerpadlu při teplotách vyšších než -8° C až -10° C. Tato zkušenost vychází především z počtu dnů, kdy panuje v topné sezóně taková teplota. Záložní zdroj prostě nesmí pomáhat tepelnému čerpadlu půlku zimy.

Správné určení výkonu je tedy klíčové. Velmi zjednodušeně lze říci, že výkon tepelného čerpadla by měl být cca o 30 – 40 % větší, než tepelná ztráta domu. Výkon by měl výrobce udávat včetně údaje, při jakých hodnotách venkovní teploty (A – air) a teploty topné vody (W – water) příslušné tepelné čerpadlo tohoto výkonu dosahuje. Nejčastěji A2/W35. Tedy při venkovní teplotě +2° C a teplotě topné vody 35° C. Tato teplota je však vhodná pro podlahové teplovodní vytápění. Pro topnou vodu kolující v radiátorech je to hodnota nedostatečná.

COP, SCOP – neboli česky a nepřesně „účinnost“ a ostatní čísla

Je určitě dobré, se při výběru tepelného čerpadla věnovat i jiným parametrům, než jen výkonu. Topný faktor, sezónní topný faktor (tady opravdu nelze hovořit o účinnosti…) hlučnost a další parametry jsou velmi důležité pro základní obrázek o tepelném čerpadle.

Neméně důležité je však i to, jakým způsobem byly tyto hodnoty změřeny. Pokud by nám výrobce nebyl schopen okamžitě vysvětlit kde a jak jím uvedené parametry změřil, nemáme důvod věřit jakékoli informaci od takového výrobce.

Naprosto nedůležitá je informace o „účinnosti“ tepelného čerpadla, pokud byla tato „účinnost“ naměřena na naprosto odlišném domě, než je ten náš. Ze všech těchto parametrů si někteří výrobci vyberou ten svůj, který je na oko lepší nežli u jiných výrobců. Avšak hodnota takových informací se rovná nule.

„Švédské tepelné čerpadlo“


Je zarážející, kolik firem je jedničkou na trhu. Většina z nich také disponuje „nejlepšími tepelnými čerpadly na trhu“. Pokud od někoho obdržíme informaci, že prodává Mercedes mezi tepelnými čerpadly, je třeba zpozornit. A nekoupit. Nepochopitelné je také to, jak nápis „MADE IN SWEDEN“ zvýší kvalitu jakékoli technologie oproti německé, japonské nebo korejské. Nebo české. Protože jsou ve Švédsku dlouhé a tuhé zimy, vyrábí se tam lepší tepelná čerpadla? Některá švédská čerpadla jsou jednoduše dobrá a některá jsou špatná.

Kvalitní komponenty = ekonomický provoz a delší životnost

Samozřejmě, že cena je při výběru tepelného čerpadla velmi důležitá. Byla by ale chyba se rozhodovat pouze podle ní. Pokud chceme ušetřit peníze za vytápění domu, musíme zohlednit několik věcí. Náklady na topnou sezónu jsou jistě velmi důležité. A nějaké peníze ušetří i čínská technologie.

Avšak teprve kvalitní tepelné čerpadlo bude mít životnost 15 až 20 let. Pouze dobře nainstalované čerpadlo bude pracovat tiše, bez vibrací a dlouho. Pouze správně zvolené a kvalitní komponenty mohou zkracovat dobu, za jakou se mi taková investice vrátí.

Například nerezový bojler je jistě lákavá nabídka, ale jeho tepelný výměník zaroste vodním kamenem úplně stejně jako u levnějšího smaltovaného. Pokud vidíme nabídku na levné tepelné čerpadlo, měli bychom se ptát, jestli je oproti ostatním opravdu výhodnější. Vyrobit tepelné čerpadlo, které bude dlouho topit s ohledem na celkovou ekonomiku provozu, prostě levné není.

Závěrem si tedy shrňme to nejdůležitější

Při výběru tepelného čerpadla si napřed musíte ujasnit, co a proč chcete. Vaše poptávka je v době internetu velmi rychle zveřejněna. Firma, která udělá rozpočet na instalaci tepelného čerpadla „od boku“, není důvěryhodná. Chtějte informaci, proč je v nabídce zrovna tohle zařízení.

Klidně si vyžádejte návštěvu technika. Z jeho znalostí problematiky a z jeho vystupování si uděláte obrázek o celé firmě.

Velmi důležitá je možnost navštívit osobně firmu, od které chcete takto sofistikovanou technologii koupit. Měli byste také vědět, že se o vaše potřeby tato společnost postará i za 20 let. A měli byste mít jistotu, že pokud do firmy zavoláte, někdo zvedne telefon.

Ať vám tepelné čerpadlo dlouho a levně topí!

Za tým AC Heating zdraví
Tomáš Kosa


AC Heating - tepelná čerpadla s invertorem
logo AC Heating - tepelná čerpadla s invertorem

Společnost KUFI INT je česká firma, která vyrábí a instaluje tepelná čerpadla AC Heating Convert AW. Naše tepelná čerpadla vytápí rodinné domy, bytové domy, školy, školky, administrativní budovy a průmyslové haly. Máme za sebou stovky instalací tepelných ...