Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Viessmann Vitotronic: jednotná obsluha všech topných zařízení do výkonu 2 000 kW

Fotografie 1
V ovládání různých topných zařízení neexistují rozdíly: regulace Vitotronic od firmy Viessmann poskytuje jednotnou obslužnou plochu pro všechny plynové a olejové kotle od 1,9 do 2 000 kW a pro tepelná čerpadla do 302 kW.

Ať už se jedná o nový nástěnný kotel Vitodens 300-W, kotel Vitocrossal 300 nebo tepelné čerpadlo Vitocal 350-G: s regulací Vitotronic poskytuje Viessmann jednotnou obslužnou plochu pro všechny plynové a olejové kotle do 2 000 kW a pro tepelná čerpadla do 302 kW. Topenářským firmám to velmi zjednodušuje práci. Při obsluze a nastavení různých topných zařízení už totiž prakticky neexistují rozdíly. Všechny podstatné postupy při obsluze jsou stejné – od nástěnného kotle až po střední kotle do 2 000 kW.

 

Přímé nastavení teploty místnosti a provozního programu

Pro uživatele je nyní obsluha regulace Vitotronic pohodlnější. Nová přehledná obslužná plocha informuje na první pohled o venkovní teplotě, nastavené teplotě v místnosti a aktuální kotlové teplotě. Teplotu místnosti a provozní program lze nyní nastavit přímo na první straně pomocí ovládacího kříže.

Obsluha s naváděním v menu je intuitivní. K tomu přispívá kromě ovládacího kříže velký podsvícený displej s několikařádkovým nekódovaným textem, konstrastním černo-bílým zobrazením a kontextovou nápovědou přes tlačítko „?“. Topné charakteristiky, provozní doby a výtěžek zapojeného solárního zařízení se představují jako názorné obrázky.

Obslužná plocha pro kotel a solární zařízení

Všechny stacionární plynové a olejové kotle do 2 000 kW a všechny nástěnné kotle s regulací Vitotronic se nyní dají rozšířit o solární regulační modul SM1. Pomocná solární regulace tak není nutná. Přes regulaci Vitotronic na topném zařízení tak lze obsluhovat celé topné zařízení až s třemi topnými okruhy (z toho až dva okruhy se směšovačem), solárním ohřevem pitné vody a podporou vytápění.

U topných zařízení se solárním ohřevem pitné vody a podporou vytápění zajišťuje modul solární regulace SM1 inteligentní potlačení dobíjení zásobníkového ohřívače vody s velmi vysokou efektivitou. Regulace navíc zohledňuje ohřev objemu zásobníku solárním zařízením během posledních 24 hodin a potlačuje při očekávaných podobných podmínkách nepotřebný dohřev kotlem. Teprve když teplota v zásobníkovém ohřívači vody popř. akumulačním zásobníku topné vody spadne pod nastavenou minimální teplotu, kotel se zapne.

Vitotrol App: obsluha topení na cestách pomocí zařízení Smartphone

Fotografie 2
Již na první straně aplikace v zařízení Smartphone se zobrazuje aktuální požadovaná venkovní teplota a teplota místnosti. Změny na nastavení se provádí jednoduše dotykem na displeji.

Apps, inovační aplikační programy pro Smartphone a tablety, se těší stále větší oblibě. Se zařízením Vitotrol App od firmy Viessmann ve spojení s iPhone, iPad nebo iPod-Touch lze kdykoliv zcela jednoduše a z domu nebo z cest obsluhovat vlastní topení – z auta, vlaku nebo kanceláře.

Obsluha je hračka

Obsluha je hračka. Už na první straně se zobrazuje požadovaná venkovní teplota a teplota místnosti, navíc nastavený provozní program i datum a čas. Má se například na dnešní večerní párty místnost předem vyhřát, nebo má topení kvůli delší cestě najet do úsporného režimu? Není problém – změny nastavení se jednoduše přepnou dotykem na displeji. Barevný jasně členěný displej a jednotné symboly umožňují intuitivní obsluhu až tří topných okruhů. Hlášení z kotle se formou e-mailu posílá na koncové zařízení. Tak je zákazník vždy informován o aktuálním stavu topení.

Komunikace přes DSL-Router

Aby se dalo topení obsluhovat pomocí Vitotrol App, musí topenář rozšířit regulaci topného zařízení Vitotronic 200 o komunikační modul Vitocom 100 LAN1 a spojit s domácím DSL-routerem.

Zapojení topného zařízení k internetu přes Vitocom 100 LAN1 navíc odborné topenářské firmě umožňuje, aby svému zákazníkovi nabídla další sevisní služby, například pravidelnou dálkovou údržbu.

Termín dodání

K novému nástěnnému plynovému kondenzačnímu kotli Vitodens 300-W s jmenovitým tepelným výkonem 11 kW se dá již dnes připojit tento komunikační modul a používat Vitotrol App. A nově také existuje tato možnost pro všechny kotle Vitodens 2xx a 3xx-W, olejové kondenzační kotle Vitoladens 300-C i tepelná čerpadla Vitocal s regulací Vitotronic 200.

Vitotrol 300 RF a 200 RF: bezdrátová dálková ovládání pro novostavby a rekonstrukce

Kontrolovat topení a přitom zůstat zcela pohodlně sedět doma v křesle a dívat se na televizi? Nová bezdrátová dálková ovládání Vitotrol 300 RF a 200 RF mohou kontrolovat všechny důležité funkce topení a přizpůsobit je vlastním potřebám – a to z místnosti bytu, ve které se zrovna zdržujeme.

Protože se signály mezi dálkovým ovládáním a kotlem přenášejí bezdrátově, není nutné pokládat kabely. Vitotrol 300 RF a 200 RF se proto hodí jak pro novostavbu tak pro rekonstrukci stávajících budov. K tomu je pouze nutné vybavit regulaci kotle bezdrátovým modulem. Na přání lze navíc použít i bezdrátové čidlo k měření venkovní teploty, kterému dodá potřebný elektrický proud integrovaný solární článek.

Vitotrol 300 RF s barevným dotykovým displejem

Fotografie 3
Dálkovému ovládání Vitotrol 300 RF byla udělena mezinárodní cena za design Baden-Württemberg „Focus Open Silber 2011“.

S velkým barevným dotykovým displejem podporuje Vitotrol 300 RF uživatele při obsluze topení. Vitotrol 300 RF vezmeme jednoduše do ruky, dotykem zadáme požadovanou funkci a změníme například požadovanou teplotu místnosti nebo provozní časy, případně zvolíme program párty, úsporný nebo prázdninový program. Přehledné zobrazení na displeji s piktogramy a nekódovaným textem i logické navádění v menu umožňuje, že je každé nastavení velice snadné. Všechny změny se okamžitě vzduchem přenášejí z dálkového ovládání k regulaci Vitotronic na kotli. Dají se nastavit až tři topné okruhy.

Kontrola výnosů solárního zařízení

Vitotrol 300 RF však umí ještě víc. Je-li k dispozici solární zařízení a regulace kotle je vybavena modulem solární regulace SM1, zobrazují se solární tepelné zisky posledních sedmi dnů v přehledném grafu. Pokud chcete zjistit přesné údaje konkrétního dne, jednoduše se dotknete příslušného místa v grafu. Tak jste vždy informováni o množství bezplatně dodané energie ze slunce.

Obsah dodávky

K obsahu dodávky dálkového ovládání s provozem na dvě baterie, které se dají dobíjet, patří volitelně i stojan na stůl nebo držák na stěnu s integrovanou nabíječkou.

Termín dodání

Vitotrol 300 RF je od dubna 2012 k dispozici pro nástěnné a stacionární plynové a olejové kotle jako například Vitodens 200-W a Vitoladens 300-C.

Vitotrol 200 RF pro obsluhu jednoho topného okruhu

Fotografie 4
Displej, funkční tlačítka a postup obsluhy zařízení Vitotrol 200 RF jsou úplně stejné jako u regulace Vitotronic 200 na kotli.

Vitotrol 200 RF je určen pro dálkové ovládání jednoho topného okruhu. Jeho velký podsvícený displej, funkční tlačítka a postup obsuhy jsou stejné jako u regulace Vitotronic 200 na kotli.

Displej ukazuje v základním zobrazení vždy aktuální venkovní teplotu, nastavenou požadovanou teplotu místnosti i zvolený provozní program. Provozovatel tak hned vidí nejdůležitější údaje. Změny na nastavení se dají provést jednoduše pomocí ovládacího kříže a tlačítkem „ok“. Logické navádění uživatele pomocí menu vede rychle k požadovanému cíli. Funkce párty a úsporné funkce se dají aktivovat přes zvláštní tlačítka.

Obsah dodávky

Vitotrol 200 RF s provozem na baterie se montuje na stěnu s montážním soklem, který je součástí dodávky.

Termín dodání

Vitotrol 200 RF je již k dispozici pro plynové a olejové kotle Viessmann. Od dubna 2012 se s ním dají navíc vybavit i tepelná čerpadla Vitocal.


VIESSMANN, spol. s r.o.
logo VIESSMANN, spol. s r.o.

Kompletní program Viessmann nabízí individuální řešení s efektivními systémy v nejvyšší kvalitě pro všechny oblasti použití a energetické zdroje - vytápění, průmyslové energetické systémy, chladicí systémy.