Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Viessmann Vitocal 300-G Pro a 300-W Pro Série – efektivní vytápění velkých budov teplem z okolního prostředí

Tepelná čerpadla využívají pro vytápění budov a přípravu teplé vody energii, která je k dispozici v zemi, spodní vodě a venkovním vzduchu. Podle typu zdroje tepla z ní vyrobí až šest kilowatthodin tepla na vytápění s využitím kilowatthodiny elektrické energie, kterou potřebují pro svůj pohon. Výroba tepla pomocí ekologické elektřiny z obnovitelných energií je dokonce zcela CO2 neutrální a trvale udržitelná. Nezávislost na fosilních palivech, zamezení emisí CO2, a tím aktivní přispění k ochraně ovzduší i nízké provozní náklady jsou přesvědčivými argumenty pro použití tepelného čerpadla.

Tepelná čerpadla pro všechna použití

Obrázek 3
Jednotlivá tepelná čerpadla Vitocal 300-G poskytují výkon až 58,9 kW při využití spodní vody jako zdroje tepla. Vyšších výkonů se dosahuje zapojením až deseti těchto tepelných čerpadel do kaskády.

Tepelná čerpadla Vitocal 300 řady G se dají použít mnoha způsoby. Dosud byly k dispozici s výkony od 5,9 do 58,9 kW. Zapojení několika zařízení do kaskády umožňuje topný výkon až 589 kW. Tepelná čerpadla jsou tak vhodná jak pro použití v rodinných a bytových domech, tak v průmyslových provozech a sítích centrálního vytápění.

 
Obrázek 2
Nové tepelné čerpadlo Vitocal 300-W Pro od firmy Viessmann je sériové tepelné čerpadlo s výkony do 290 kW, při zapojení do kaskády až 1,45 MW.

Obrázek 1
Nové tepelné čerpadlo Vitocal 300-W Pro využívá jako zdroje tepla spodní a povrchovou vodu a poskytuje výkon až 290 kW. Zapojením několika kotlů do kaskády lze dosáhnout výkonu až 1 450 kW.

Obrázek 4
Regulace Vitotronic se snadnou obsluhou s nekódovaným textem a grafickým displejem.

Standardizovaná tepelná čerpadla s velkými výkony

Aby bylo možné použít standardizovanou techniku tepelných čerpadel v budovách s ještě vyšší potřebou tepla, například v rozsáhlých obytných objektech, zvětšila společnost Viessmann výkonový rozsah této řady čerpadel. Tepelné čerpadlo Vitocal 300-G Pro, které využívá zemního tepla, poskytuje výkon až 290 kW. Energii ze spodní vody využívá Vitocal 300-W Pro. Poskytuje výkon až 290 kW. Pokud se pět těchto zařízení zapojí do kaskády, dosáhne se celkového výkonu až 1 450 kW. I tento výkon ale není konečný, podle požadavku se dá kaskádovat i více jednotek.

Vysoce efektivní díky inovační technice

Tak jako menší tepelná čerpadla Vitocal 300-G, mají i tepelná čerpadla Vitocal 300-G Pro inovační kontrolu chladicího okruhu (systém RCD) a elektronický expanzní ventil. Ty zajišťují, aby proces tepelného čerpadla probíhal za všech provozních podmínek vždy s nejvyšší účinností. Tepelné čerpadlo země/voda Vitocal 300-G tak dosahuje vysokých výkonových čísel až 4,9 a tepelné čerpadlo voda/voda Vitocal 300-W Pro až 6,0 (oba údaje podle ČSN EN 14511). Díky vysoké efektivitě se velmi snižují provozní náklady.

Nízká hlučnost provozu

Nízké emise hluku jsou důležité především v obytných budovách a hotelích, protože hluk a jeho intenzita výrazně ovlivňují kvalitu života. V tepelných čerpadlech Vitocal 300-G Pro a 300-W Pro jsou proto moduly chladicího okruhu uloženy na pružinách a kryt je opatřen izolací absorbující hluk, což zajišťuje tichý provoz. Akustický výkon těchto zařízení má hodnoty mezi 61 a 65 dB(A), což je pro tuto výkonovou třídu tepelných čerpadel velmi nízká úroveň hluku.

Regulace Vitotronic pro jednoduchou obsluhu

Ekvitermně řízená regulace Vitotronic 200, známá již z jiných tepelných čerpadel Vitocal, patří rovněž k vybavení tepelných čerpadel Vitocal 300-G Pro a 300-W Pro. Má velmi jednoduchou obsluhu, a to díky velkému podsvícenému displeji s logickým uspořádáním menu a jasným naváděním obsluhy.

Jednoduchá montáž a rychlé uvedení do provozu

Vitocal 300-G Pro a 300-W Pro se dodávají připravené k montáži. Elektrické vybavení je již integrováno do pláště zařízení. Elektrické součásti pro připojení a řízení jsou připravené již z výroby s bezpečnostními prvky pro primární a sekundární čerpadla a elektrické jištění kompresorů umožňuje rychlé připojení k rozvodné síti.


VIESSMANN, spol. s r.o.
logo VIESSMANN, spol. s r.o.

Kompletní program Viessmann nabízí individuální řešení s efektivními systémy v nejvyšší kvalitě pro všechny oblasti použití a energetické zdroje - vytápění, průmyslové energetické systémy, chladicí systémy.