Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Výkon tepelného čerpadla se mění podle provozních podmínek

Enormně velký zájem o instalaci tepelných čerpadel především vzduch-voda opírající se v některých případech až o panický strach způsobuje, že mnozí zákazníci přehlíží skutečné provozní parametry tepelného čerpadla a preferují jeho instalaci v co nejkratším čase. To v praxi může vést k podcenění vztahu mezi jeho skutečným výkonem v konkrétních podmínkách otopné soustavy a následnému zklamání z nepříznivé ekonomiky jeho provozu, a to po celou dobu jeho životnosti.

Více zajímavých videí na estav.tvOn-line televize pro architekturu, stavbu a bydlení

Marek Bezouška v rozhovoru uvádí několik doporučení, jak by měl zákazník k výběru tepelného čerpadla přistupovat. Kde hledat potřebné technické parametry, jak si je vysvětlovat, jak je chápat s ohledem na budoucí energetickou efektivitu provozu tepelného čerpadla.

Není pravda, že se tepelné čerpadlo nehodí do stávajícího rodinného domu s otopnou soustavou navrženou na vyšší teplotní spád. Pravdou je to, že se musí výběr tepelného čerpadla pro takový dům provést odborně jak s ohledem na skutečné provozní podmínky vycházející z vlastností stávající otopné soustavy a požadovaných teplot, tak i výkon v daných podmínkách, že s nasazením tepelného čerpadla se musí počítat i s poněkud jiným režimem regulace teplot v domě.


Vstříc zákazníkům, kteří chtějí přejít ve stávající otopné soustavě na tepelné čerpadlo, vychází Viessmann výrobou tepelných čerpadel Vitocal řady 250 a 252.

A co je neméně zajímavé pro tuto dobu a budoucnost, to je sladění regulace tepelného čerpadla s vlastní fotovoltaickou elektrárnou doplněnou baterií. A i zde Viessmann nabízí řešení. Ale nejen pro tuto kombinaci, ale obecně pro v podstatě jakýkoliv hybridní zdroj tepla složený z tepelné techniky značky Viessmann včetně předpokládaného uplatnění vodíku ve směsi se zemním plynem.

 
 
Reklama