Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak se šetří s tepelným čerpadlem

Snaha snížit náklady na vytápění a přání topit pohodlně a s minimem práce – to jsou většinou důvody lidí pro pořízení tepelného čerpadla. Stejné měli i manželé Supovi, kterým se tento krok nakonec vyplatil – po první zimě s tepelným čerpadlem mají už teď jistotu, že úspora spotřeby elektrické energie bude minimálně 55 %. Investice by se jim tak měla vrátit za 4,5 roku.

Ačkoliv rodinný dům prošel před třinácti lety kompletní rekonstrukcí včetně topného systému, minulý rok se majitelé rozhodli pro opětovnou výměnu zdroje tepla a zvolili tepelné čerpadlo.
Ačkoliv rodinný dům prošel před třinácti lety kompletní rekonstrukcí včetně topného systému, minulý rok se majitelé rozhodli pro opětovnou výměnu zdroje tepla a zvolili tepelné čerpadlo.

Domy, které už pamatují nějaký ten rok, sice nabízí osobitou atmosféru, ale kvůli nevyhovujícímu technickému stavu často také drahé účty za energie. I takový dům se dá vytápět úsporně, ovšem většinou se to neobejde bez rekonstrukce a výměny zdroje tepla. Pro stejný krok se rozhodli majitelé domu z Rokycanska, manželé Supovi, kteří popisují své zkušenosti: „Před třinácti lety jsme koupili starší domek, ale protože byl postavený již v roce 1964, bylo potřeba jej zrekonstruovat. Opravili jsme střechu, vyměnili stará okna, zateplili fasádu a strop a také jsme udělali nové rozvody vody, topení a elektroinstalace.“ Pro vytápění v dané době zvolili elektrokotel a kotel na dřevo. Vzhledem k tehdejším nízkým cenám elektřiny to byla ideální volba. Ty ale v minulém roce 2022 výrazně rostly, proto se majitelé začali poohlížet po jiném zdroji tepla. „Dnes jsem již v důchodu, ale v minulosti jsem 40 let pracoval v oblasti energetiky, takže v tomto mám určité zkušenosti. Proto jsme se s manželkou kvůli zvyšujícím se nákladům za cenu elektřiny a i vlastnímu pohodlí rozhodli oba kotle zrušit,“ říká majitel.

Na pozemku navíc není plynová přípojka, proto majitelé zůstali u elektřiny a zvolili tepelné čerpadlo. Oslovil je úsporný provoz v kombinaci s velmi snadnou obsluhou. Obrátili se tedy na několik firem a nechali si vypracovat cenovou nabídku. Nakonec se rozhodli pro českého výrobce ACOND. „Měli jsme vytipovaných několik výrobců, jejichž čerpadla mají sice hodně podobné technické parametry, ale většinou šlo o zařízení z dovozu. Důležité samozřejmě bylo, i pro definitivní rozhodnutí, cenové rozpětí jednotlivých výrobků a také servis a záruky. Mnoho firem na českém trhu totiž čerpadla jen přeprodává, proto jsem se obával rychlého řešení případné poruchy. Firma ACOND mi vyšla z nabídek se svými parametry tepelného čerpadla, podmínkami záruk a servisními službami jako nejvhodnější. V nemalé míře k rozhodnutí i přispěl velmi vstřícný a profesionální přístup všech zástupců firmy pro realizaci,“ vysvětluje pan Sup.

Majitelé se rozhodli pro tepelné čerpadlo od českého výrobce ACOND, u něhož je oslovily dobré technické parametry, podmínky záruky a servisní služby.
Majitelé se rozhodli pro tepelné čerpadlo od českého výrobce ACOND, u něhož je oslovily dobré technické parametry, podmínky záruky a servisní služby.

Na doporučení výrobce zvolili tepelné čerpadlo ACOND PRO N, které splňovalo jejich podmínky v podobě dobrých technických parametrů a českého výrobku. „Čerpadlo ACOND PRO N umisťujeme většinou do novostaveb, které mívají velmi nízké ztráty tepla a lze je pohodlně vytopit i s čerpadlem o nižším výkonu. Kompletním zateplením domu a výměnou oken se v tomto případě ale podařilo tepelné ztráty podstatně snížit. Tím pádem zde stačí čerpadlo s nižším výkonem, což pro majitele znamená také větší úsporu,“ uvádí Vojtěch Janoušek, marketingový ředitel společnosti ACOND, předního českého výrobce tepelných čerpadel. Majitel k tomu doplňuje: „Hledal jsem zařízení, které bude mít dobrý topný faktor COP. Ten totiž udává účinnost tepelného čerpadla. Z pohledu úspor je to podle mě ten nejdůležitější parametr,“ doplňuje jej majitel.

Podstatným faktorem je také hlučnost, která se uvádí pomocí akustického výkonu. „U čerpadla ACOND PRO N výrobce uvádí akustický výkon 48,4 dB, což je hodně tiché. I tak jsme ale měli z hlučnosti obavu. Určitě to byl jeden z faktorů, podle kterého jsme se rozhodovali. Po namontování tepelného čerpadla jsme ovšem byli příjemně překvapeni, protože není skoro slyšet,“ dodává majitel. Tichost chodu čerpadla byla i dominantním argumentem pro sousedy. Zpočátku museli manželé Supovi na svoji stranu získat i obyvatele vedlejšího domu, kteří měli z nadměrné hlučnosti přístroje obavy. Čerpadlo mělo být umístěno blízko společného plotu. „Nakonec jsme se ale dohodli. Když se pak na hotové čerpadlo byli podívat, byli i oni překvapeni, že si jen tak tiše ševelí,“ popisuje paní Supová.

U tepelného čerpadla ACOND PRO N majitele překvapil také jeho tichý chod.
U tepelného čerpadla ACOND PRO N majitele překvapil také jeho tichý chod.

Čerpadlo se majitelé rozhodli připojit také k bojleru a využít jej nejen k vytápění, ale i k ohřevu vody. To ovšem znamenalo další výdaj v podobě pořízení nového bojleru, protože ten starý nebyl pro napojení na čerpadlo uzpůsobený. Podle majitele se ale podobná investice vyplatí. „Topit tepelným čerpadlem a vedle toho mít zvlášť bojler, který stejně potřebuje elektřinu, je podle mě nákladově nesmysl. Takto díky čerpadlu šetřím jak za topení, tak i za ohřev vody,“ vysvětluje pan Sup. Navíc majitelé, kteří chtějí požádat o dotaci na tepelné čerpadlo, mají nárok na vyšší částku, pokud se rozhodnou využít jej i pro přípravu teplé vody. Samotná instalace pak trvala jen dva dny a proběhla dokonce o více než měsíc dříve, než bylo původně plánováno.

O finanční úspoře má pan Sup už teď poměrně dobrou představu, ačkoliv s tepelným čerpadlem vytápěl teprve první zimu. „Přesná částka se samozřejmě ukáže po letošním ročním vyúčtování. Pravidelně ale sleduji běh čerpadla a spotřebu elektřiny, takže už teď vím, že náklady na elektřinu klesnou minimálně o 55 %. S původním elektrokotlem jsme dosahovali roční spotřeby průměrně 17 000 až 18 000 kW. S tepelným čerpadlem bychom se podle mých odhadů měli vejít do 8 000 kW. Když odečtu dotaci ve výši 100 000 Kč, kterou jsme od státu dostali, tak se mi při dnešních zastropovaných cenách elektřiny vynaložená částka vrátí zhruba za 4,5 roku,“ říká. Konkrétní úspora a návratnost závisí vždy na parametrech a stavu konkrétního domu. Vliv mají ovšem také aktuální ceny energií a počasí v topné sezóně.

Důraz na dobré zázemí firmy a zajištěný servis se nakonec majiteli vyplatil, když u čerpadla musel řešit drobnou systémovou poruchu. O vše se naštěstí postaral online dispečink. Ačkoliv bylo pořízení tepelného čerpadla nemalou položkou v rodinném rozpočtu, ani dnes by majitel svoje rozhodnutí neměnil. Tepelné čerpadlo je dnes jednoduše plnohodnotný způsob, jak dům vytopit pohodlně a úsporně. Určující je ovšem kvalita přístroje a přístup jeho výrobce.

Technické údaje:

Stavba domu: přibližně 1964
Rekonstrukce: oprava střechy, zateplení fasády, výměna oken, rozvody vody, elektroinstalace
Datum rekonstrukce: 2010
Plocha domu: 120 m2
Původní způsob vytápění: elektrokotel 15 kW, kotel na dřevo, radiátory, krbová vložka
Aktuální způsob vytápění: tepelné čerpadlo ACOND PRO N 1,5–9 kW, radiátory, krbová vložka
Původní celková spotřeba rodinného domu: 17 000 až 18 000 kW
Aktuální odhadovaná celková spotřeba domu: do 8 000 kW
Předpokládaná úspora nákladů: 55 %
Návratnost investice do tepelného čerpadla ACOND PRO N – 4,5 roku.

Připraveno ve spolupráci se společností ACOND (www.acond.cz).


ACOND a.s.
logo ACOND a.s.

Pro každé použití máme vhodné řešení. Nejširší nabídka klimatizací, tepelných čerpadel a podlahového topení. Více než 18 600 instalací klimatizačních a topných systémů. Ceněné know how, 40 let zkušeností v oboru vytápění a vzduchotechniky. Výsledky ...