Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Tepelná čerpadla Waterkotte: Design, výkon i vzdálený přístup

Německá tepelná čerpadla Waterkotte, která jsou na trhu již 45 let, prošla v posledním období významnou obměnou. Ta se dotkla nejen samotného technického řešení, ale významně také designu a přizpůsobení se moderním mobilním technologiím.

Již před několika lety přistoupila firma Waterkotte k přechodu chladivového okruhu na chladivo R410A, čímž dosáhla nárůstu topného faktoru o přibližně 10%. To však byl v modernizaci teprve první krok.

Ovládání na dálku

Pro snadné ovládání tepelných čerpadel je klíčový jednoduchý, přehledný a srozumitelný regulátor. Ten je u tepelných čerpadel Waterkotte vybaven dotykovým displejem o velikosti 4,5 až 7 palců (pro průmyslové aplikace). Dnes si však doba žádá další vymoženosti, především možnost vzdáleného ovládání. To před časem vyslyšela i společnost Waterkotte. Ovládání nových jednotek je tak možné přes internet, a to zcela jednoduše připojením LAN kabelu na router a stažení aplikace z AppStore nebo Google Play. Pro průmyslové aplikace lze využít vzdálený přístup přes internet, kterým je možné plnohodnotně ovládat všechny funkce tepelného čerpadla.




Design až na prvním místě

Špičková technologie je u tepelných čerpadel Waterkotte samozřejmostí. Stejně tak se to týká i jejich designu. „Tepelná čerpadla jsou skutečně „šik“ a sbírají jedno designové ocenění za druhým,“ doplňuje Petr Hoftych z divize G-TERM společnosti HENNLICH, která německého výrobce na českém trhu zastupuje již 14 let. Jen v letošním roce získala tepelná čerpadla značky Waterkotte dvě designové ceny, speciální cenu na German Design Award a Reddot Award. Před dvěma lety to pak byly ceny A´Design Award a Universal Design Award.

Není se čemu divit (viz obrázky). Tepelná čerpadla mají jednoduchý a přitom elegantní tvar doplněný o dotykový displej. Jednotky s výkonem do 50 kW se dodávají v elegantní bílé barvě či v nerezovém provedení. „Průmyslová“ tepelná čerpadla s výkonem do 500 kW mají moderní antracitově šedou barvu s velkým displejem na čelním panelu.




G-TERM s Waterkotte v zádech ví jak na to

Německá společnost Waterkotte GmbH vyrábí tepelná čerpadla již 45 let a patří tak mezi nejstarší výrobce tepelných čerpadel v Evropě. Divize G-TERM litoměřické společnosti HENNLICH německou firmu zastupuje již od roku 2002. G-TERM se však dodávkám systémů vytápění a chlazení věnuje již od roku 1992. Za tu dobu G-TERM samostatně instaloval několik stovek tepelných čerpadel.

V posledních deseti letech se orientuje převážně na instalace zdrojů tepla a chladu s tepelnými čerpadly o výkonu nad 50 kW. Z posledních zajímavých aplikací G-TERMu lze vybrat zámek ve Veltrusech, kde je instalováno sedm tepelných čerpadel o celkovém výkonu 250 kW nebo skladovou halu v Náchodě s 12 zemními vrty a tepelným čerpadlem s výkonem 80 kW. Před několika týdny firma dokončila dispečerské centrum společnosti ČEZ s 13 zemními vrty a tepelným čerpadlem o výkonu 80 kW. Do konce roku G-TERM plánuje dodávku dvou tepelných čerpadel nejvyšší výkonové řady DS 6300 s celkovým výkonem cca 500 kW pro bytový dům v Praze na Pankráci.


HENNLICH s.r.o.
logo HENNLICH s.r.o.

Systémy vytápění a chlazení s tepelnými čerpadly Waterkotte - tepelná čerpadla voda/voda, země/voda a vzduch/voda. Aplikace od rodinných domů až po profesionální řešení velkých výkonů v průmyslových objektech, administrativních budovách, hotelích, školách, ...