Odborné recenzované články

Vytápění / od 30.10.2017 do 14.5.2018


zpět na aktuální články       1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  ...   

Provozní účinnost automatických kotlů na biomasu

14.5.2018 | Ing. Jakub Maščuch, Ph.D., Ing. Petr Mydlil, Univerzitní centrum energeticky efektivních budov ČVUT v Praze
Při rozhodování o energetických investicích zpracovatelé často vycházejí ze jmenovitých údajů výrobců uvedených v technických listech zařízení, což vede po realizaci k velmi nepříjemným překvapením provozovatelů – spotřeba paliva je mnohdy významně vyšší, než předpokládalo posouzení. Zejména z pohledu menších tepelných zdrojů vede tento přístup k chybám a následným významným ekonomickým ztrátám.

Emisie pri prevádzke mikrokogeneračnej jednotky so stirlingovým motorom a s palivovými článkami

7.5.2018 | Ing. Marek Patsch, PhD., Ing. Peter Ďurčanský, PhD., Žilinská univerzita, Strojnícka fakulta, Katedra energetickej techniky
Použitie Stirlingovho motora a palivových článkov v mikrokogeneračných jednotkách zatiaľ nie je veľmi rozšírené, preto na pôde Žilinskej univerzity boli takéto zariadenia v dlhodobej skúšobnej prevádzke. Článok je zameraný na porovnanie produkovaných plynných emisií pri prevádzke daných mikrokogeneračných jednotiek v porovnaní s konvenčnými mikrokogeneračnými jednotkami a zdrojmi tepla a najmä na popularizáciu zariadení takýchto typov medzi širokou odbornou verejnosťou.
diskuse: 1 příspěvek, 07.05.2018 07:52

Produkcia emisií pri spaľovaní dreva v závislosti na jeho vlhkosti

16.4.2018 | Ing. Michal Holubčík, PhD., Strojnícka fakulta ŽU v Žiline, Katedra energetickej techniky, prof. Ing. Jozef Jandačka, PhD., Žilinská univerzita v Žilině, KET
Článok pojednáva o vplyve relatívnej vlhkosti bukového dreva, ktoré bolo uskladnené v rôznych podmienkach, na energetické a emisné parametre malého lokálneho zdroja tepla – krbovej vložky. Výsledky taktiež poukázali na fakt, že pre ideálny priebeh spaľovania drevného paliva v lokálnom kúrenisku je príliš nízka vlhkosť paliva nevyhovujúca.
diskuse: 1 příspěvek, 17.04.2018 16:19

Je možné stanoviť ideálny pomer základnej a spotrebnej zložky tepla na vykurovanie?

9.4.2018 | Jozef Buzaši, Stavebné bytové družstvo Banská Bystrica
V príspevku je analyzovaný vplyv pomeru základnej (ZZ) a spotrebnej zložky (SN) nákladov na teplo na vykurovanie na platby konečných spotrebiteľov. Sledovaných bolo 23 bytových domov identickej stavebnej sústavy (MBD U65), v ktorých si vlastníci odsúhlasili rôzne pomery medzi základnou a spotrebnou zložkou nákladov, čo zapríčinilo výrazné rozdiely medzi platbami za jednotlivé byty.
diskuse: 2 příspěvky, poslední 15.04.2018 08:47

Komfort kotlů na tuhá/pevná paliva – část II.

2.4.2018 | Ing. Jiří Ryšavý, Ing. Jiří Horák, Ph.D., Ing. František Hopan, Ph.D., Ing. Kamil Krpec, Ph.D., Ing. Petr Kubesa, Jiří Kremer, VŠB-TU Ostrava, Výzkumné energetické centrum
Cílem tohoto článku je shrnutí základních parametrů kotlů na tuhá paliva, a prvků k nim zařazených v otopné soustavě, které mohou ovlivňovat chod celého zařízení, pro co možná nejvyšší komfort provozu. Jako přiřazený prvek je myšlena například akumulační nádoba, která zajišťuje prodloužení času vytápění od poslední přikládky paliva do kotle, čímž zvyšuje komfort užívání. Dále se zabývá porovnáním jednotlivých paliv a to jak s ohledem na prašnost paliv, tak s ohledem na činnosti, které je nutné s palivem před spálením provést.

Komfort kotlů na tuhá/pevná paliva – část I.

26.3.2018 | Ing. Jiří Ryšavý, Ing. Jiří Horák, Ph.D., Ing. František Hopan, Ph.D., Ing. Kamil Krpec, Ph.D., Ing. Petr Kubesa, Jiří Kremer, VŠB-TU Ostrava, Výzkumné energetické centrum
Cílem tohoto článku je shrnutí základních parametrů kotlů na tuhá paliva, a prvků k nim zařazených v otopné soustavě, které mohou ovlivňovat chod celého zařízení, pro co možná nejvyšší komfort provozu. Jako přiřazený prvek je myšlena například akumulační nádoba, která zajišťuje prodloužení času vytápění od poslední přikládky paliva do kotle, čímž zvyšuje komfort užívání. Dále se zabývá porovnáním jednotlivých paliv a to jak s ohledem na prašnost paliv, tak s ohledem na činnosti, které je nutné s palivem před spálením provést.

Emise CO2 a jejich dopad na hodnocení zdrojů v budovách

19.3.2018 | Ing. Jiří Novotný, Fakulta strojní, ČVUT v Praze, doc. Ing. Tomáš Matuška, Ph.D., Univerzitní centrum energeticky efektivních budov, ČVUT v Praze
Jedním z nejznámějších a nejvýznamnějších skleníkových plynů je oxid uhličitý (CO2), který vzniká jednak přírodními procesy, nicméně v posledním století k jeho vzniku významně přispívá spalování uhlíkatých paliv, zejména pak fosilních paliv. Tento text je zaměřen na emise CO2 související s energetickými přeměnami pro dodávku energie do budov.
diskuse: 3 příspěvky, poslední 21.03.2018 08:45

Porovnání emisí benzo[a]pyrenu z jednotlivých kategorií zdrojů

12.3.2018 | Ing. František Hopan, Ph.D., Ing. Jiří Horák, Ph.D., Ing. Kamil Krpec, Ph.D., Ing. Petr Kubesa, Ing. Milan Dej, Ph.D., Ing. Jiří Ryšavý, Ing. Vendula Laciok, Ph.D., Jiří Kremer, VŠB-TU Ostrava, Výzkumné energetické centrum
Cílem tohoto příspěvku je porovnat emise BaP z vytápění domácností, průmyslové emise BaP a emise BaP z dopravy v rozsahu České republiky a jednotlivých krajů ČR za použití aktuálních bilančních přístupů, jež jsou používány pro vykazování emisí BaP za ČR v rámci Úmluvy o dálkovém znečišťování ovzduší přesahujícím hranice států (CLRTAP).
diskuse: 8 příspěvků, poslední 18.03.2018 12:35

Zdroje tepla pre budovy s takmer nulovou potrebou energie

5.3.2018 | prof. Ing. Dušan Petráš, PhD.
Autor analyzuje podmínky, které pro zdroje tepla vytváří kritéria nuná ke splnění požadavků kladených na budovy s téměř nulovou spotřebou energie (NZEB).
diskuse: 2 příspěvky, poslední 05.03.2018 12:14

Detail priestupu komínového systému cez horľavú strešnú a stropnú konštrukciu

26.2.2018 | Ing. Zuzana Lacová, doc. Ing. Juraj Olbřímek, PhD., STU Stavebná fakulta, Bratislava, Slovenská republika
Detail priestupu komínového systému je jedným z možných požiarnych priestupov, ktoré vznikli pri zabudovávaní nových komínových systémov do konštrukcie budovy. Priestup komína horľavou konštrukciou je z hľadiska požiarnej bezpečnosti jeden z najzložitejších a zároveň nebezpečných požiarnych detailov v budove a ako prax ukazuje, býva často aj veľmi podceňovaným detailom. Vhodné riešenie priestupu komína konštrukciou si vyžaduje skúšky, znalosti a správny návrh, ako aj realizáciu a následne správne užívanie tepelného spotrebiča a komínového systému. Článok rieši priestupy podľa požiadaviek noriem STN EN na požiarne úseky a návrhových STN EN na komíny.

Požadavky na nepřímo ohřívané tlakové zásobníkové ohřívače vody

19.2.2018 | Ing. Jakub Vrána, Ph.D., Ústav TZB, Fakulta stavební VUT v Brně
Revidovaná ČSN EN 12897 „Zásobování vodou – Nepřímo ohřívané tlakové (uzavřené) zásobníkové ohřívače vody“ platí pro nepřímo ohřívané tlakové zásobníkové ohřívače do objemu 2 000 l použitelné ve vnitřních vodovodech při přetlaku od 0,05 MPa do 1,0 MPa. Autor upozorňuje na důležitá ustanovení normy, která by měla znát širší odborná veřejnost.

Co musí splnit rodinný dům vytápěný elektřinou a jaký vliv by měla změna konverzního faktoru primární energie?

29.1.2018 | prof. Ing. Karel Kabele, CSc., ČVUT v Praze, Univerzitní centrum energeticky efektivních budovtavební, katedra TZB, Ing. Miroslav Urban, Ph.D., ČVUT v Praze, Univerzitní centrum energeticky efektivních budovVUT v Praze, Fakulta stavební, katedra TZB
Rodinné domy s koncepcí elektrického vytápění pomocí elektrokotle, nebo elektrického přímotopného systému a přípravou teplé vody v elektřinou ohřívaném zásobníku nesplňují požadavek na energetickou náročnost budov. Autoři analyzují velikost konverzního faktoru elektrické energie a dalších parametrů, které by splnění požadavku na ENB zajistily.

Ekologický efekt instalace kondenzačních plynových kotlů

22.1.2018 | Ing. Pavel Kvasnička, Ph.D., Bosch Termotechnika s.r.o. - obchodní divize JUNKERS, doc. Ing. Michal Kabrhel, Ph.D., ČVUT v Praze, Fakulta stavební
Autoři analyzují ekologické parametry plynových kondenzačních kotlů, zastoupení těchto kotlů v provozu a odhadují budoucí vývoj. Na základě analýzy pak odvozují, jak příznivě se přechod na kondenzační techniku projeví v produkci nežádoucích emisí oxidů dusíku.
diskuse: 10 příspěvků, poslední 22.01.2018 19:38

Rozhovor o inteligentních regionech

15.1.2018 | Ing. Josef Hodboď, TZB-info, obor Vytápění
Ve volně zpracovaném rozhovoru s doc. Hiršem z katedry TZB VUT v Brně během konference Inteligentní regiony lze nalézt řadu zkušeností a postřehů, které vyplývají z jeho praktických zkušeností. Budování inteligentních regionů je moderní. Není však zadarmo a aby byly finance vynaloženy smysluplně, je nutné splnit řadu předpokladů. Teprve pak může inteligentní region přinést skutečný užitek a nestane se jen prázdným symbolem.
diskuse: 2 příspěvky, poslední 20.01.2018 00:29

Ekodesign a energetické štítkování lokálních topidel

18.12.2017 | Ing. Zdeněk Lyčka
Lokální topidla jsou dalšími výrobky, pro které od ledna 2018 začínají platit pravidla o ekodesignu a energetickém štítkování. Povinnosti se nezavádějí pro všechny typy topidel najednou, ale budou aplikovány postupně až do roku 2022, kdy začnou platit požadavky na ekodesign pro poslední kategorii z velké rodiny těchto malých zdrojů tepla, lokální topidla na tuhá paliva. Nové předpisy významně ovlivní nabízený sortiment výrobků na trhu a některé druhy výrobků z trhu vymizí.

Důsledky nevhodné kombinace trubních materiálů a neupravené oběhové otopné vody

4.12.2017 | Ing. Miroslav Machalec
Je obecně známé, že kombinace nevhodných materiálů a chemického složení otopné vody může způsobit vážné poruchy otopné soustavy. Přesto se stále častěji, vzhledem k absentujícímu dozoru projektanta na stavbě (investor ho neobjedná, protože si myslí, že je drahý a podle dodavatelů i zbytečný) a neodbornému stavebnímu dozoru, objevují případy, které dokumentují porušení dosud platných topenářských zásad, které bylo možné najít. Vznik havárie a finanční škody, je pak zcela zákonitý.
diskuse: 8 příspěvků, poslední 18.12.2017 16:20

Vztah potřeby tepla a chladu a velikosti transparentních konstrukcí rodinného domu

27.11.2017 | Ing. Peter Buday, PhD., Ing. Rastislav Ingeli, PhD., katedra KPS, SvF STU Bratislava
Pri navrhovaní budov je potrebná elementárna analýza všetky faktorov, ktoré majú výrazný vplyv na energetickú hospodárnosť. V danom príspevku sa venujeme analýze pomeru transparentných konštrukcií k netransparentným konštrukciám na potrebu tepla na vykurovanie a na potrebu tepla na chladenie.
diskuse: 1 příspěvek, 02.12.2017 21:45

Změkčování a odsolování otopné vody, koroze, samoalkalizace

20.11.2017 | Ing. Josef Hodboď, redakce
Požadavky na kvalitu otopné vody rostou s rostoucí technickou úrovní zařízení, ze kterých jsou sestavovány otopné soustavy. Parametry běžné vody jsou proto různými způsoby upravovány, měněny tak, aby se co nejvíce přiblížily požadovanému ideálnímu stavu. Pokud tyto procesy neprobíhají s ohledem na materiálové složení prvků otopných soustav, vznikají škody. A to i v relativně krátké době od uvedení do provozu. Nejčastějšími způsoby změn parametrů vody je přidávání inhibitorů, změkčování vody a odsolování vody.
diskuse: 1 příspěvek, 24.11.2017 13:39

Vliv obestavby krbové vložky na časový průběh tepelného výkonu

6.11.2017 | Ing. Petr Kubesa, Ing. Jiří Horák, Ph.D., Ing. Kamil Krpec, Ph.D., Ing. František Hopan, Ph.D., VŠB-TU Ostrava, Výzkumné energetické centrum, Břetislav Holešínský, Cech kamnářů ČR, Časopis Vytápění, větrání, instalace
Cílem článku je rozšířit poznatky o chování různých typů lokálních topidel spalujících dřevo z pohledu časového průběhu předávání tepelného výkonu do místnosti. Článek přináší porovnání průběhu výkonu vybraného topeniště – krbové vložky, která byla postupně přestavěna a testována ve formě krbových kamen s/bez akumulačního spalinového výměníku a akumulačního uzavřeného krbu při různém režimu přikládání. V závěru článku jsou naměřené výsledky srovnány s dříve získaným průběhem tepelného výkonu individuálně stavěných kamen.

Neobnovitelná primární energie

30.10.2017 | Ing. Jiří Novotný, Ústav techniky prostředí, Fakulta strojní, ČVUT v Praze, doc. Ing. Tomáš Matuška, Ph.D., Univerzitní centrum energeticky efektivních budov, ČVUT v Praze
Hodnocení energetické náročnosti budovy se provádí také z pohledu potřeby neobnovitelné primární energie. Běžný laik pravděpodobně vůbec netuší, co tento údaj znamená. Přitom potřeba neobnovitelné primární energie zásadně ovlivňuje projekční návrh zdrojů energie pro vytápění, chlazení, přípravu teplé vody apod. pro danou konkrétní budovu. Potřeba neobnovitelné primární energie je jedním ze tří hlavních ukazatelů energetické náročnosti budovy, a pokud je vyhodnocena jako příliš velká, tak budova nemůže být zkolaudována.
diskuse: 9 příspěvků, poslední 08.11.2017 14:31
zpět na aktuální články       1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  ...   

Témata 2018

Slunce v domě on-line

Stav nabití BAT:--- %
Roční soběstačnost:--- %

Partneři - Vytápění

logo ENBRA
logo FV PLAST
logo DANFOSS
logo GEMINOX
logo THERMONA

Spolupracujeme

logo Asociace odborných velkoobchodů

Doporučujeme

 
 

Aktuální články na ESTAV.czSTRONGER TOGETHER: Fermacell a James Hardie se stávají jednou společnostíVítězný pasivní rodinný dům je promyšlená dřevostavba se skromným vzhledemŘízené větrání: Přísun čerstvého vzduchu jako nezbytnostPět věcí, které byste měli vědět o plastových oknech