Nejnavštěvovanější odborný portál pro stavebnictví a technická zařízení budov

Odborné recenzované články

Vytápění / od 15.4.2019 do 16.9.2019


zpět na aktuální články

16.9.2019
Ing. Martin Kny, Ph.D., Ing. Ondřej Nehasil, Ing. Jana Horvátová, Ph.D., Ing. Alžběta Dederová-Kohoutková, ČVUT v Praze, Univerzitní centrum energeticky efektivních budov

Regulátory pro řízení vytápění vnitřního prostředí v současnosti pracují jen s teplotou vzduchu, která je regulovanou veličinou. Přitom hlavním smyslem regulace je dosažení a udržení tepelné pohody, která je závislá na více parametrech, než jen na teplotě vzduchu. Článek představuje nově vyvinutou funkci virtuální teploty vzduchu pro regulátory vytápění, která umožňuje regulovat vytápění nikoliv jen podle teploty vzduchu, ale podle více měřítek tepelné pohody. Příspěvek se věnuje popisu principu funkce regulátoru s virtuální teplotou a přináší vyhodnocení jeho přínosů i slabých stránek.

2.9.2019
doc. Ing. Petr Horák, Ph.D., VUT v Brně, Fakulta stavební, Ústav technických zařízení budov, Ing. Jakub Horák, CEVRE Consultants s.r.o.

Autoři podávají odpověď na otázku, jaký zvolit tepelný zdroj pro rodinný dům stavěný při dodržení aktuálních tepelně technických parametrů. Příkladem je novostavba dvojpodlažního rodinného domu přibližně 20 km jižně od Brna s obytnou částí domu se čtvercovým půdorysem 11 × 11 metrů. Výsledky hodnocení jsou srovnány podle pěti různých kritérií.

19.8.2019
Ing. Jiří Kyncl, Ing. Tomáš Kellner, České vysoké učení technické v Praze, Fakulta strojní, Praha, Česká republika, Ing. Pavel Kovář, Ph.D., Ing. Miroslav Kotouček, P-D Refractories CZ a.s., Velké Opatovice, Česká republika

Keramické komínové vložky pro stavbu komínových systémů jsou tradičním a žádaným materiálem, a to hlavně díky vysoké odolnosti proti žáru a korozi. Z důvodů snížení emisí CO2, tj. dosažení vyššího zužitkování paliv a snížení nákladů na vytápění, ale také pro snížení emisí CO a prachových podílů (zvýšení čistoty spalin) jsou zaváděny na trh nové kotle pro spalování pevných, kapalných a plynných paliv s vyšší účinností. Tyto kotle využívají i latentní teplo spalin a v komínovém systému tak vzniká kondenzát. Proto jsou na komínové systémy kladeny vyšší požadavky na odolnost vůči vlhkosti, kondenzátu, ale také i na sníženou plynopropustnost, která je vyžadována u energeticky pasivních domů.

12.8.2019
Ing. Kateřina Kubrichtová, prof. Ing. Karel Kabele, CSc., ČVUT v Praze, Fakulta stavební, katedra TZB

Článek se zabývá technologií BIM v součinnosti s projektováním TZB. Téma je rozděleno do dvou částí. V první části je popsána komplexní problematika týkající se technologie BIM a její zavedení v TZB praxi. V druhé části je znázorněno porovnání výpočtu tepelných ztrát dle ČSN EN a pomocí BIM nástroje.

1.7.2019
Ing. Lenka Prokšová Zuská, ČVUT v Praze, Fakulta stavební, Katedra technických zařízení budov, doc. Ing. Michal Kabrhel, Ph.D., ČVUT v Praze, Fakulta stavební, Časopis Vytápění, větrání, instalace

Práce ukazuje problémy spojené s hodnocením tepelně-vlhkostního mikroklimatu dle subjektivních pocitů přítomných osob.

3.6.2019
Časopis Vytápění, větrání, instalace, Ing. Ondřej Pavelka, ČVUT v Praze, Fakulta strojní, Ústav techniky prostředí, prof. Ing. Jiří Bašta, Ph.D.

Příspěvek posuzuje varianty umístění otopného tělesa v rohové vytápěné místnosti se dvěma okny. V minulosti byla v takové místnosti doporučována instalace otopného tělesa pod každé okno.

29.5.2019
Ing. Jaroslav Dufka

Podlahové vytápění patří do skupiny velkoplošných otopných soustav. Teplo pro vytápění místnosti je dodáváno sáláním a konvekcí. V podlaze je zabudovaná značná část vytápěcí soustavy. Pro řadu výhod se podlahové vytápění buduje jak v obytných místnostech, v rodinných i bytových domech, tak místnostech užitkových, v obchodech, průmyslu atd., a v současnosti mnohem častěji, než tomu bylo dříve. Běžná je dnes také kombinace několika různých způsobů vytápění, při čemž podlahové vytváří základní část.
V případě, že je podlahové vytápění řešeno teplovodní formou, lze jeho funkci distribuce tepla do místností otočit na odvádění tepla z místností a pak slouží k chlazení.

© Fotolia.com
27.5.2019
Ing. Zdeněk Lyčka

Přesné určení typu teplovodního kotle na pevná paliva má významnou roli z pohledu povinností, které ukládá provozovatelům kotlů česká legislativa, z pohledu dotací atp. Nejzávažnější povinností bude ukončení provozu některých kotlů k září roku 2022.

10.5.2019
Ing. Zdeněk Lyčka

Autor v článku odpovídá na klíčovou otázkou, která se týká povinné výměny malých teplovodních kotlů na pevná paliva, a to do jaké třídy je kotel zařazen.

6.5.2019
doc. Ing. Richard Nový, CSc., Ing. Miroslav Kučera, Ph.D., ČVUT v Praze, Fakulta strojní, Ústav techniky prostředí, Časopis Vytápění, větrání, instalace

Článek pojednává o vyzařování hluku z komínů a vzduchotechnických výfuků vzduchu do volného prostoru. Komíny se obvykle rozumí svislé kouřovody určené k odvodu spalin od spalovacích zařízení. Příspěvek se nezabývá pouze tímto případem, ale rozšiřuje se na obecná zakončení svislých potrubních systémů směrem do atmosféry, je tedy řešen i případ odvodu znehodnoceného vzduchu do venkovního prostředí potrubím určité dimenze.

15.4.2019
Ing. Vladimír Galád

Autor analyzuje sliby spojené s nabídkou chemického čistění otopných soustav. Rozebírá fyzikální podmínky v reálném provozu a z nich odvozuje, zda může mít chemické čištění, odstraňování nánosů, pozitivní následky.


zpět na aktuální články
 
 
Reklama