Nejnavštěvovanější odborný portál pro stavebnictví a technická zařízení budov

Odborné recenzované články

Všechny recenzované články   Stavba   Vytápění   Větrání a klimatizace   Voda, kanalizace   Obnovitelná energie   Elektrotechnika   Energetika   Facility management   Bezpečnost budov  

zpět na aktuální články       1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  ...   

Třídy teplovodních kotlů

10.5.2019 | Ing. Zdeněk Lyčka
Autor v článku odpovídá na klíčovou otázkou, která se týká povinné výměny malých teplovodních kotlů na pevná paliva, a to do jaké třídy je kotel zařazen.
diskuse: 6 příspěvků, poslední 20.05.2019 05:57

Hluk vyzařovaný komíny

6.5.2019 | doc. Ing. Richard Nový, CSc., Ing. Miroslav Kučera, Ph.D., ČVUT v Praze, Fakulta strojní, Ústav techniky prostředí, Časopis Vytápění, větrání, instalace
Článek pojednává o vyzařování hluku z komínů a vzduchotechnických výfuků vzduchu do volného prostoru. Komíny se obvykle rozumí svislé kouřovody určené k odvodu spalin od spalovacích zařízení. Příspěvek se nezabývá pouze tímto případem, ale rozšiřuje se na obecná zakončení svislých potrubních systémů směrem do atmosféry, je tedy řešen i případ odvodu znehodnoceného vzduchu do venkovního prostředí potrubím určité dimenze.

Podlahové vytápění v servisu pro kamiony

29.4.2019 | Ing. Jiří Dan
Při rekonstrukci a přístavbě servisu pro kamiony bylo uplatněno podlahové vytápění. Jak návrh probíhal a jaké jsou zkušenosti provozovatele?

Čištění otopných soustav nebo klamání zákazníků?

15.4.2019 | Ing. Vladimír Galád
Autor analyzuje sliby spojené s nabídkou chemického čistění otopných soustav. Rozebírá fyzikální podmínky v reálném provozu a z nich odvozuje, zda může mít chemické čištění, odstraňování nánosů, pozitivní následky.
diskuse: 7 příspěvků, poslední 22.04.2019 07:35

Produkce tepla osob jako podklad pro energetické simulační výpočty

11.2.2019 | doc. Ing. Vladimír Zmrhal, Ph.D., ČVUT v Praze, Fakulta strojní, Ústav techniky prostředí, Časopis Vytápění, větrání, instalace
Důležitým údajem pro energetické simulační výpočty budov je znalost vnitřních tepelných zisků od osob vykonávajících určitou činnost. Nejčastěji používaným podkladem u nás je česká norma pro výpočet tepelné zátěže klimatizovaných prostorů, která vychází z hodnot uvedených v ASHRAE a značně zjednodušuje např. výpočet produkce tepla od dětí. Výpočet na základě tepelné bilance prezentuje produkci citelného a vázaného tepla od osob v závislosti na věku, fyzických proporcích, druhu činnosti a tepelně-vlhkostních podmínkách v prostoru. Výsledky výpočtů jsou porovnány s údaji prezentovanými v dostupné literatuře včetně uvedení poměru mezi konvektivní a sálavou složkou tepelného toku. Konečným cílem analýz je stanovit tepelný tok od dětí jako vstupní údaj pro energetické simulační výpočty školských budov.

Vliv tepelné ztráty potrubí na energetickou bilanci solární soustavy

17.12.2018 | doc. Ing. Petr Horák, Ph.D., Ing. Karolína Vyhlídalová, VUT v Brně, Fakulta stavební, Ústav technických zařízení budov
Článek se zabývá analýzou tepelné ztráty trubních rozvodů v modelu malé solární soustavy vytvořené v energetickém simulačním nástroji TRNSYS. Pozornost je věnována dopadu ztráty tepla potrubím na celkovou energetickou bilanci. Bylo zvoleno několik variant délky potrubí pro jeden typ soustavy. Výsledky uvedené v články názorně prezentují vliv různých délek potrubí na tepelné ztráty a následný dopad na energetickou bilanci sledované soustavy.
diskuse: 2 příspěvky, poslední 19.12.2018 18:28

Měření tepla v soustavách s teplonosnou látkou tvořenou směsí vody a dalších kapalin

11.12.2018 | Ing. Peter Holyszewski, Enbra, a.s.
Směsi vody a různých látek mají odlišné termodynamické vlastnosti než voda a pokud měřič tepla není možné na jiné podmínky měření nastavit, může chyba měření dosáhnout extrémně až 100 %.

Pokud někdo doma spaluje odpad, existuje metoda, jak mu to prokázat?

10.12.2018 | Ing. Jiří Horák, Ph.D., Ing. Stanislav Bajer, Ing. Milan Dej, Ph.D., Ing. Kamil Krpec, Ph.D., Jiří Kremer, Ing. Martin Garba, Ing. Petr Kubesa, Ing. František Hopan, Ph.D., Ing. Jiří Ryšavý, Miroslav Jaroch, VŠB-TU Ostrava, Výzkumné energetické centrum
Článek popisuje aktuální přístup legislativy ČR ke spalování odpadů v domácnostech, dále popisuje vznik a princip metody pro odhalování spalování nebo spoluspalování odpadů. V závěru článku je uvedeno, jaký je následný postup při prokázání spalování odpadu a jaké sankce hrozí majiteli dotčeného spalovacího zařízení.
diskuse: 4 příspěvky, poslední 14.01.2019 07:33

Pohledem znalce: Kombinované kotle na pevná paliva v kotlíkových dotacích

20.11.2018 | Ing. Zdeněk Lyčka
Změna pravidel připravované třetí vlny Kotlíkových dotací uvažuje s vyloučením kombinovaných kotlů na pelety a uhlí z podporovaných zdrojů tepla. Analýzou provozu posilujícího podílu kotlů na zemní plyn a tepelných čerpadel vzduch-voda lze dospět k poznání, že výsledkem nebude zvýšení podílu OZE, ale naopak jeho snížení.

Optimální návrh měřidla tepla v soustavách vytápění a chlazení

19.11.2018 | Ing. Peter Holyszewski, Enbra, a.s.
Základní okrajové podmínky návrhu jsou minimální rozdíl teplot a minimální průtok. Problém je, že tyto podmínky se velmi často mění např. po zateplení budov, po modernizaci otopných soustav jednotlivých bytů, apod.
diskuse: 1 příspěvek, 20.11.2018 11:00

Porovnání otopných soustav z hlediska některých parametrů

29.10.2018 | prof. Ing. Jiří Bašta, Ph.D., Časopis Vytápění, větrání, instalace
Článek se snaží na základě matematické simulace porovnat chování dvoutrubkové protiproudé, souproudé a jednotrubkové otopné soustavy s jezdeckým napojením otopných těles. Zaměřuje se na změnu parametrů, jako je teplota vratné vody, výkon otopných těles či teplota ve vytápěném prostoru, při uzavírání regulačních ventilů u otopných těles.

Hodnocení hluku tepelných soustav a současné právní předpisy

24.10.2018 | Ing. Miroslav Kučera, Ph.D., ČVUT v Praze, Fakulta strojní, Ústav techniky prostředí, Časopis Vytápění, větrání, instalace
Příspěvek seznamuje se změnami v zákoně o ochraně veřejného zdraví a s novelou nařízení vlády o ochraně zdraví před nepříznivými účinky hluku a vibrací ve vztahu ke stacionárním zdrojům hluku. Dále přibližuje způsob měření a hodnocení hluku v komunální sféře. Za pozornost stojí m.j. i problematika hluku souvisejícího s provozem tepelných čerpadel.

OC Fenix – přehled spotřeby energie prvního roku provozu budovy

15.10.2018 | Ing. Miroslav Urban, Ph.D., Ing. Michal Bejček, Ing. Marek Maška, Ing. Petr Wolf, Univerzitní centrum energeticky efektivních budov, ČVUT v Praze
Článek obsahuje shrnutí spotřeb energie a porovnání s výpočtovými předpoklady v konkrétním administrativním objektu. Objekt je řešen s ohledem na minimální spotřebu energie a cílem je dosáhnout co nejvyššího stupně energetické nezávislosti s využitím fotovoltaiky a bateriového úložiště. Je uveden reálný průběh měřených spotřeb energie, celkové hodnocení za uplynulé období, měsíční souhrny pro budovu jako celek a jednotlivé dílčí měřené spotřeby energie.
diskuse: 3 příspěvky, poslední 18.10.2018 10:31

Lze odvádět kondenzát z kondenzačního kotle přes splachovací nádržku klozetu?

1.10.2018 | Ing. Josef Hodboď, TZB-info, obor Vytápění, Ing. Jakub Vrána, Ph.D., Ústav TZB, Fakulta stavební VUT v Brně
Se záměnou nekondenzačního plynového kotle za kondenzační je spojena nutnost řešit odvod kondenzátu z kotle do kanalizace. U kotlů zejména v domácnostech je jako jednoduché může jevit zavedení kondenzátu do splachovací nádržky klozetu. V článku jsou rozebrány provozní a hygienické souvislosti. Závěr je, že bez dodatečné instalace speciální armatury – potrubního oddělovače do přívodu pitné vody ke splachovací nádržce – jde o řešení odporující současným předpisům a nelze je doporučit.
diskuse: 3 příspěvky, poslední 04.10.2018 07:32

Nejčastější chyby při návrhu zásobníku teplé vody

24.9.2018 | Ing. Roman Vavřička, Ph.D., ČVUT v Praze, Fakulta strojní, Ústav techniky prostředí, Časopis Vytápění, větrání, instalace
Limitujícím faktorem je množství tepla, které je v daném čase k dispozici, a jeho cena v tomto čase. Disproporce se dají vyrovnat správnou velikostí zásobníku tak, aby nebyl zbytečně velký, tedy drahý a se zvětšenými ztrátami tepla, a ani nedostatečně malý.

Příspěvek k diskusi o reálné provozní účinnosti teplovodních kotlů na biomasu

17.9.2018 | Ing. Zdeněk Lyčka
U teplovodních kotlů je stále více zřejmé, že pro podobné studie nelze brát v potaz účinnosti deklarované výrobci v průvodní technické dokumentaci, protože ta se často může významně lišit od reálné sezónní energetické účinnosti. Jako příklad uvádíme malý peletový kotel.
diskuse: 4 příspěvky, poslední 22.09.2018 22:42

Zjišťování účinnosti teplovodních kotlů na pevná paliva podle vyhlášky č. 194/2013 Sb.

3.9.2018 | Ing. Zdeněk Lyčka, Časopis Vytápění, větrání, instalace
Stanovení účinnosti teplovodních kotlů na tuhá paliva podle stávající legislativy může být problematické. Na praktickém příkladu autor dokládá, že i velmi moderní a podle tabulkových hodnot velmi úsporný kotel může mít během provozu nižší než očekávanou účinnost. Vysvětlení je uvedeno v článku.

Modelování a ovládání vnitřních teplot aplikací Matlab / Simulink pomocí modelu prostoru a přenosových funkcí

27.8.2018 | Ing. Mohamad Kheir Mohamad, Ph.D.
Tepelná bilance v libovolné zóně je základním principem pro modelování a simulaci vnitřní teploty. Cílem bylo navrhnout stavově prostorový model pro simulaci vnitřní teploty v budově, zatímco vnitřní teplota a teploty ve vrstvách jsou stavovými proměnnými.
diskuse: 2 příspěvky, poslední 29.08.2018 10:54

Kapalinové výměníky a teplo s nízkou teplotou

20.8.2018 | Ing. Jiří Matějček, CSc., Ing. Josef Hodboď, TZB-info, obor Vytápění
Článek předkládá základy návrhu výměníku tepla v soustavách s nízkoteplotními zdroji tepla. Především jde o základní fyzikální vlastnosti různých konstrukcí výměníků tepla, od kterých se odvíjí volba pro konkrétní případ. Zahrnut je i vliv vlastností různých nízkotuhnoucích teplonosných kapalin na účinnost přenosu tepla výměníkem, protože vlastnosti těchto kapalin se od vlastností vody významně liší.

Uplatnění simulační analýzy při ověření efektivity vytápění metodou „conservation heating“ v historické budově

30.7.2018 | Časopis Vytápění, větrání, instalace, Ing. Lenka Maurerová, Ph.D., Ing. Alena Selucká, Technické muzeum v Brně, Metodické centrum konzervace, Ing. Petr Jakubec, TR instruments spol. s r. o., prof. Ing. Jiří Hirš, CSc., VUT v Brně, Fakulta stavební, Ústav technických zařízení budov
Důležitým posláním paměťových institucí je zajistit odpovídající péči předmětům kulturního dědictví během jejich dlouhodobého uchovávání. Mnohé z těchto institucí jsou však umístěny v historických budovách, v nichž nebývá snadné udržovat vhodné vnitřní prostředí a požadované mikroklimatické podmínky, dané zejména relativní vlhkostí a teplotou. Příspěvek prezentuje výsledky experimentu vytápění metodou „conservation heating“ pro dvě vybrané místnosti v Dolním zámku Kunštát. V tomto objektu probíhal uvedený experiment kontinuálně od poloviny roku 2013 do května 2017. Předložená případová studie byla zpracována v roce 2015 a zaměřuje se na rok 2014. Experimentální měření bylo doplněno numerickými simulacemi s cílem zhodnotit efektivitu výše uvedené metody vytápění při extrémních venkovních klimatických podmínkách a predikovat spotřebu elektrické energie. V České republice není doposud známo, že by byl tento systém odzkoušen.
zpět na aktuální články       1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  ...   

Témata 2019

technická podpora výrobců

Partneři - Vytápění

Spolupracujeme

logo Asociace odborných velkoobchodů