Nejnavštěvovanější odborný portál pro stavebnictví a technická zařízení budov

Odborné recenzované články

Vytápění / od 19.11.2018 do 24.7.2019


zpět na aktuální články

16.7.2019
Ing. Petr Polívka, Uponor s.r.o.

Článek popisuje teoretické a praktické informace o použití tepelné aktivace betonového jádra stropů v České republice. Čtenář získá komplexní informace pro základ řešení problematiky instalace, navrhování a řízení takové soustavy.

10.7.2019
Ing. Jaroslav Dufka

Za podlahové vytápění v obecném výkladu lze považovat i vytápění řešené konvektory, které jsou v podlaze zabudovány. Tepelná energie do místností v tomto případě nevstupuje, nebo z ní nevystupuje celou plochou podlahy, ale jen její částí, plochou, kterou zabírá konvektor.

1.7.2019
Ing. Lenka Prokšová Zuská, ČVUT v Praze, Fakulta stavební, Katedra technických zařízení budov, doc. Ing. Michal Kabrhel, Ph.D., ČVUT v Praze, Fakulta stavební, Časopis Vytápění, větrání, instalace

Práce ukazuje problémy spojené s hodnocením tepelně-vlhkostního mikroklimatu dle subjektivních pocitů přítomných osob.

3.6.2019
Časopis Vytápění, větrání, instalace, Ing. Ondřej Pavelka, ČVUT v Praze, Fakulta strojní, Ústav techniky prostředí, prof. Ing. Jiří Bašta, Ph.D.

Příspěvek posuzuje varianty umístění otopného tělesa v rohové vytápěné místnosti se dvěma okny. V minulosti byla v takové místnosti doporučována instalace otopného tělesa pod každé okno.

29.5.2019
Ing. Jaroslav Dufka

Podlahové vytápění patří do skupiny velkoplošných otopných soustav. Teplo pro vytápění místnosti je dodáváno sáláním a konvekcí. V podlaze je zabudovaná značná část vytápěcí soustavy. Pro řadu výhod se podlahové vytápění buduje jak v obytných místnostech, v rodinných i bytových domech, tak místnostech užitkových, v obchodech, průmyslu atd., a v současnosti mnohem častěji, než tomu bylo dříve. Běžná je dnes také kombinace několika různých způsobů vytápění, při čemž podlahové vytváří základní část.
V případě, že je podlahové vytápění řešeno teplovodní formou, lze jeho funkci distribuce tepla do místností otočit na odvádění tepla z místností a pak slouží k chlazení.

© Fotolia.com
27.5.2019
Ing. Zdeněk Lyčka

Přesné určení typu teplovodního kotle na pevná paliva má významnou roli z pohledu povinností, které ukládá provozovatelům kotlů česká legislativa, z pohledu dotací atp. Nejzávažnější povinností bude ukončení provozu některých kotlů k září roku 2022.

10.5.2019
Ing. Zdeněk Lyčka

Autor v článku odpovídá na klíčovou otázkou, která se týká povinné výměny malých teplovodních kotlů na pevná paliva, a to do jaké třídy je kotel zařazen.

6.5.2019
doc. Ing. Richard Nový, CSc., Ing. Miroslav Kučera, Ph.D., ČVUT v Praze, Fakulta strojní, Ústav techniky prostředí, Časopis Vytápění, větrání, instalace

Článek pojednává o vyzařování hluku z komínů a vzduchotechnických výfuků vzduchu do volného prostoru. Komíny se obvykle rozumí svislé kouřovody určené k odvodu spalin od spalovacích zařízení. Příspěvek se nezabývá pouze tímto případem, ale rozšiřuje se na obecná zakončení svislých potrubních systémů směrem do atmosféry, je tedy řešen i případ odvodu znehodnoceného vzduchu do venkovního prostředí potrubím určité dimenze.

15.4.2019
Ing. Vladimír Galád

Autor analyzuje sliby spojené s nabídkou chemického čistění otopných soustav. Rozebírá fyzikální podmínky v reálném provozu a z nich odvozuje, zda může mít chemické čištění, odstraňování nánosů, pozitivní následky.

11.2.2019
doc. Ing. Vladimír Zmrhal, Ph.D., ČVUT v Praze, Fakulta strojní, Ústav techniky prostředí, Časopis Vytápění, větrání, instalace

Důležitým údajem pro energetické simulační výpočty budov je znalost vnitřních tepelných zisků od osob vykonávajících určitou činnost. Nejčastěji používaným podkladem u nás je česká norma pro výpočet tepelné zátěže klimatizovaných prostorů, která vychází z hodnot uvedených v ASHRAE a značně zjednodušuje např. výpočet produkce tepla od dětí. Výpočet na základě tepelné bilance prezentuje produkci citelného a vázaného tepla od osob v závislosti na věku, fyzických proporcích, druhu činnosti a tepelně-vlhkostních podmínkách v prostoru. Výsledky výpočtů jsou porovnány s údaji prezentovanými v dostupné literatuře včetně uvedení poměru mezi konvektivní a sálavou složkou tepelného toku. Konečným cílem analýz je stanovit tepelný tok od dětí jako vstupní údaj pro energetické simulační výpočty školských budov.

17.12.2018
doc. Ing. Petr Horák, Ph.D., Ing. Karolína Vyhlídalová, VUT v Brně, Fakulta stavební, Ústav technických zařízení budov

Článek se zabývá analýzou tepelné ztráty trubních rozvodů v modelu malé solární soustavy vytvořené v energetickém simulačním nástroji TRNSYS. Pozornost je věnována dopadu ztráty tepla potrubím na celkovou energetickou bilanci. Bylo zvoleno několik variant délky potrubí pro jeden typ soustavy. Výsledky uvedené v články názorně prezentují vliv různých délek potrubí na tepelné ztráty a následný dopad na energetickou bilanci sledované soustavy.

10.12.2018
Ing. Jiří Horák, Ph.D., Ing. Stanislav Bajer, Ing. Milan Dej, Ph.D., Ing. Kamil Krpec, Ph.D., Jiří Kremer, Ing. Martin Garba, Ing. Petr Kubesa, Ing. František Hopan, Ph.D., Ing. Jiří Ryšavý, Miroslav Jaroch, VŠB-TU Ostrava, Výzkumné energetické centrum

Článek popisuje aktuální přístup legislativy ČR ke spalování odpadů v domácnostech, dále popisuje vznik a princip metody pro odhalování spalování nebo spoluspalování odpadů. V závěru článku je uvedeno, jaký je následný postup při prokázání spalování odpadu a jaké sankce hrozí majiteli dotčeného spalovacího zařízení.

20.11.2018
Ing. Zdeněk Lyčka

Změna pravidel připravované třetí vlny Kotlíkových dotací uvažuje s vyloučením kombinovaných kotlů na pelety a uhlí z podporovaných zdrojů tepla. Analýzou provozu posilujícího podílu kotlů na zemní plyn a tepelných čerpadel vzduch-voda lze dospět k poznání, že výsledkem nebude zvýšení podílu OZE, ale naopak jeho snížení.


zpět na aktuální články