Nejnavštěvovanější odborný portál pro stavebnictví a technická zařízení budov

Odborné recenzované články

Vytápění / od 27.5.2019 do 21.1.2020


zpět na aktuální články

21.1.2020
Ing. Ondřej Hojer, Ph.D., KOTRBATÝ V.M.Z. spol. s r.o.

Základem výběru je tabulka zahrnující používané druhy sálavého a teplovzdušného vytápění velkých objektů. Jednotlivé možnosti jsou stručně komentovány, přičemž jsou uváděny jejich přednosti a nevýhody tak, aby investora vedly k volbě pro něho optimálního řešení.

20.1.2020
Mgr. Petr Nakládal, Mgr. Viktor Goliáš, Ph.D., PřF UK, Ústav geochemie, mineralogie a nerostných zdrojů, RNDr. Martin Procházka, Aquatest a.s.

V České republice byly vyvinuty metody a přístrojové vybavení k měření kvality injektáže ve vrtech na tepelná čerpadla, a to včetně měření proudění podzemní vody vrtem vně instalovaných částečně zainjektovaných trubek zemního tepelného výměníku. Pro opravu horninového masivu je vyvinuta nálož semtexu, která v malém prostoru spolehlivě rozpojí trubky zemního výměníku bez vážnějších důsledků pro okolní horninové prostředí a stavební objekty. Vzniklým otvorem je následně možné horninový masiv injektovat a tím zamezit nežádoucímu vertikálnímu proudění podzemní vody vrtem.

4.12.2019
Ing. Waltr Sodomka

Princip komínového tahu a jeho význam pro funkčnost spalinové cesty. Změření komínového tahu nemůže nahradit povinnou kontrolu spalinové cesty, je jen jedním z mnoha okamžitých provozních parametrů.

25.11.2019
Ing. Jan Široký, Ph.D., ENERGOCENTRUM PLUS, Praha

V posledních letech můžeme sledovat setrvalý nárůst množství dat, která jsou měřena a zaznamenávána systémy měření a regulace. Typicky se jedná o stovky až desetitisíce měřených hodnot na jednu budovu. Vyvstává otázka, zda jsou tato data náležitě zužitkována, vytěžena. Cílem příspěvku je představit možnosti, které poskytují současné technologie a analytické softwarové nástroje pro vyhodnocení měření dat týkajících se provozu systémů vytápění.

4.11.2019
doc. Ing. Tomáš Matuška, Ph.D., Univerzitní centrum energeticky efektivních budov, ČVUT v Praze

Zatímco tepelná čerpadla v rekonstrukcích bytových domů mohou být výhodná až při relativně vysokých cenách energie nad 700 Kč/GJ, u novostaveb mohou být ekonomickým zdrojem tepla.

28.10.2019
Ing. Jiří Horák, Ph.D., Ing. František Hopan, Ph.D., Jiří Kremer, Ing. Kamil Krpec, Ph.D., Ing. Milan Dej, Ph.D., Ing. Petr Kubesa, Ing. Lenka Kuboňová, Ph.D., Ing. Jiří Ryšavý, Ing. Oleksandr Molchanov, VŠB-TU Ostrava, Výzkumné energetické centrum

Byla provedena měření na osmi moderních kotlích na pevná paliva, které splňovaly požadavky na ekodesign v reálném provozu. V této práci jsou uvedeny jejich dosažené emisní a provozní parametry.

14.10.2019
Ing. Jiří Novotný, ČVUT v Praze, Fakulta strojní, Ústav techniky prostředí, doc. Ing. Tomáš Matuška, Ph.D., Univerzitní centrum energeticky efektivních budov, ČVUT v Praze

Výsledek analýzy ukazuje na důležitost použití dostatečně krátkého časového kroku u odběrových profilů elektrické energie pro správné hodnocení solárního pokrytí spotřeby fotovoltaickým systémem.

30.9.2019
Ing. Ondřej Horák, prof. Ing. Karel Kabele, CSc., ČVUT v Praze, Fakulta stavební, katedra TZB

Příspěvek se věnuje srovnáním reálných spotřeb energie s hodnotami vypočtenými v průkazu energetické náročnosti (PENB), a to u dvou budov: Novostavby nízkoenergetického rodinného domu a staršího bytového domu. V obou případech se jedná o dřevostavby. Následně jsou formou koeficientů užití domu definovány základní rozdíly mezi průkazem a realitou z hlediska spotřeby energie.

16.9.2019
Ing. Martin Kny, Ph.D., Ing. Ondřej Nehasil, Ing. Jana Horvátová, Ph.D., Ing. Alžběta Dederová-Kohoutková, ČVUT v Praze, Univerzitní centrum energeticky efektivních budov

Funkce virtuální teploty vzduchu umožňuje regulovat vytápění nikoliv jen podle teploty vzduchu, ale podle více měřítek tepelné pohody. Vyhodnoceny jsou přínosy a slabé stránky principu funkce regulátoru s virtuální teplotou.

2.9.2019
doc. Ing. Petr Horák, Ph.D., VUT v Brně, Fakulta stavební, Ústav technických zařízení budov, Ing. Jakub Horák, CEVRE Consultants s.r.o.

Autoři podávají odpověď na otázku, jaký zvolit tepelný zdroj pro rodinný dům stavěný při dodržení aktuálních tepelně technických parametrů. Příkladem je novostavba dvojpodlažního rodinného domu přibližně 20 km jižně od Brna s obytnou částí domu se čtvercovým půdorysem 11 × 11 metrů. Výsledky hodnocení jsou srovnány podle pěti různých kritérií.

19.8.2019
Ing. Jiří Kyncl, Ing. Tomáš Kellner, České vysoké učení technické v Praze, Fakulta strojní, Praha, Česká republika, Ing. Pavel Kovář, Ph.D., Ing. Miroslav Kotouček, P-D Refractories CZ a.s., Velké Opatovice, Česká republika

Keramické komínové vložky pro stavbu komínových systémů jsou tradičním a žádaným materiálem, a to hlavně díky vysoké odolnosti proti žáru a korozi. Z důvodů snížení emisí CO2, tj. dosažení vyššího zužitkování paliv a snížení nákladů na vytápění, ale také pro snížení emisí CO a prachových podílů (zvýšení čistoty spalin) jsou zaváděny na trh nové kotle pro spalování pevných, kapalných a plynných paliv s vyšší účinností. Tyto kotle využívají i latentní teplo spalin a v komínovém systému tak vzniká kondenzát. Proto jsou na komínové systémy kladeny vyšší požadavky na odolnost vůči vlhkosti, kondenzátu, ale také i na sníženou plynopropustnost, která je vyžadována u energeticky pasivních domů.

12.8.2019
Ing. Kateřina Kubrichtová, prof. Ing. Karel Kabele, CSc., ČVUT v Praze, Fakulta stavební, katedra TZB

Článek se zabývá technologií BIM v součinnosti s projektováním TZB. Téma je rozděleno do dvou částí. V první části je popsána komplexní problematika týkající se technologie BIM a její zavedení v TZB praxi. V druhé části je znázorněno porovnání výpočtu tepelných ztrát dle ČSN EN a pomocí BIM nástroje.

1.7.2019
Ing. Lenka Prokšová Zuská, ČVUT v Praze, Fakulta stavební, Katedra technických zařízení budov, doc. Ing. Michal Kabrhel, Ph.D., ČVUT v Praze, Fakulta stavební, Časopis Vytápění, větrání, instalace

Práce ukazuje problémy spojené s hodnocením tepelně-vlhkostního mikroklimatu dle subjektivních pocitů přítomných osob.

3.6.2019
Ing. Ondřej Pavelka, ČVUT v Praze, Fakulta strojní, Ústav techniky prostředí, prof. Ing. Jiří Bašta, Ph.D., Časopis Vytápění, větrání, instalace

Příspěvek posuzuje varianty umístění otopného tělesa v rohové vytápěné místnosti se dvěma okny. V minulosti byla v takové místnosti doporučována instalace otopného tělesa pod každé okno.

29.5.2019
Ing. Jaroslav Dufka

Podlahové vytápění patří do skupiny velkoplošných otopných soustav. Teplo pro vytápění místnosti je dodáváno sáláním a konvekcí. V podlaze je zabudovaná značná část vytápěcí soustavy. Pro řadu výhod se podlahové vytápění buduje jak v obytných místnostech, v rodinných i bytových domech, tak místnostech užitkových, v obchodech, průmyslu atd., a v současnosti mnohem častěji, než tomu bylo dříve. Běžná je dnes také kombinace několika různých způsobů vytápění, při čemž podlahové vytváří základní část.
V případě, že je podlahové vytápění řešeno teplovodní formou, lze jeho funkci distribuce tepla do místností otočit na odvádění tepla z místností a pak slouží k chlazení.

27.5.2019
Ing. Zdeněk Lyčka

Přesné určení typu teplovodního kotle na pevná paliva má významnou roli z pohledu povinností, které ukládá provozovatelům kotlů česká legislativa, z pohledu dotací atp. Nejzávažnější povinností bude ukončení provozu některých kotlů k září roku 2022.


zpět na aktuální články
 
 
Reklama