Nejnavštěvovanější odborný portál pro stavebnictví a technická zařízení budov

Odborné recenzované články

Všechny recenzované články   Stavba   Vytápění   Větrání a klimatizace   Voda, kanalizace   Obnovitelná energie   Elektrotechnika   Energetika   Facility management   Bezpečnost budov  

zpět na aktuální články       1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  ...   

Porovnání otopných soustav z hlediska některých parametrů

29.10.2018 | prof. Ing. Jiří Bašta, Ph.D., Časopis Vytápění, větrání, instalace
Článek se snaží na základě matematické simulace porovnat chování dvoutrubkové protiproudé, souproudé a jednotrubkové otopné soustavy s jezdeckým napojením otopných těles. Zaměřuje se na změnu parametrů, jako je teplota vratné vody, výkon otopných těles či teplota ve vytápěném prostoru, při uzavírání regulačních ventilů u otopných těles.

Hodnocení hluku tepelných soustav a současné právní předpisy

24.10.2018 | Ing. Miroslav Kučera, Ph.D., ČVUT v Praze, Fakulta strojní, Ústav techniky prostředí, Časopis Vytápění, větrání, instalace
Příspěvek seznamuje se změnami v zákoně o ochraně veřejného zdraví a s novelou nařízení vlády o ochraně zdraví před nepříznivými účinky hluku a vibrací ve vztahu ke stacionárním zdrojům hluku. Dále přibližuje způsob měření a hodnocení hluku v komunální sféře. Za pozornost stojí m.j. i problematika hluku souvisejícího s provozem tepelných čerpadel.

OC Fenix – přehled spotřeby energie prvního roku provozu budovy

15.10.2018 | Ing. Miroslav Urban, Ph.D., Ing. Michal Bejček, Ing. Marek Maška, Ing. Petr Wolf, Univerzitní centrum energeticky efektivních budov, ČVUT v Praze
Článek obsahuje shrnutí spotřeb energie a porovnání s výpočtovými předpoklady v konkrétním administrativním objektu. Objekt je řešen s ohledem na minimální spotřebu energie a cílem je dosáhnout co nejvyššího stupně energetické nezávislosti s využitím fotovoltaiky a bateriového úložiště. Je uveden reálný průběh měřených spotřeb energie, celkové hodnocení za uplynulé období, měsíční souhrny pro budovu jako celek a jednotlivé dílčí měřené spotřeby energie.
diskuse: 3 příspěvky, poslední 18.10.2018 10:31

Lze odvádět kondenzát z kondenzačního kotle přes splachovací nádržku klozetu?

1.10.2018 | Ing. Josef Hodboď, TZB-info, obor Vytápění, Ing. Jakub Vrána, Ph.D., Ústav TZB, Fakulta stavební VUT v Brně
Se záměnou nekondenzačního plynového kotle za kondenzační je spojena nutnost řešit odvod kondenzátu z kotle do kanalizace. U kotlů zejména v domácnostech je jako jednoduché může jevit zavedení kondenzátu do splachovací nádržky klozetu. V článku jsou rozebrány provozní a hygienické souvislosti. Závěr je, že bez dodatečné instalace speciální armatury – potrubního oddělovače do přívodu pitné vody ke splachovací nádržce – jde o řešení odporující současným předpisům a nelze je doporučit.
diskuse: 3 příspěvky, poslední 04.10.2018 07:32

Nejčastější chyby při návrhu zásobníku teplé vody

24.9.2018 | Ing. Roman Vavřička, Ph.D., ČVUT v Praze, Fakulta strojní, Ústav techniky prostředí, Časopis Vytápění, větrání, instalace
Limitujícím faktorem je množství tepla, které je v daném čase k dispozici, a jeho cena v tomto čase. Disproporce se dají vyrovnat správnou velikostí zásobníku tak, aby nebyl zbytečně velký, tedy drahý a se zvětšenými ztrátami tepla, a ani nedostatečně malý.

Příspěvek k diskusi o reálné provozní účinnosti teplovodních kotlů na biomasu

17.9.2018 | Ing. Zdeněk Lyčka
U teplovodních kotlů je stále více zřejmé, že pro podobné studie nelze brát v potaz účinnosti deklarované výrobci v průvodní technické dokumentaci, protože ta se často může významně lišit od reálné sezónní energetické účinnosti. Jako příklad uvádíme malý peletový kotel.
diskuse: 4 příspěvky, poslední 22.09.2018 22:42

Zjišťování účinnosti teplovodních kotlů na pevná paliva podle vyhlášky č. 194/2013 Sb.

3.9.2018 | Ing. Zdeněk Lyčka, Časopis Vytápění, větrání, instalace
Stanovení účinnosti teplovodních kotlů na tuhá paliva podle stávající legislativy může být problematické. Na praktickém příkladu autor dokládá, že i velmi moderní a podle tabulkových hodnot velmi úsporný kotel může mít během provozu nižší než očekávanou účinnost. Vysvětlení je uvedeno v článku.

Modelování a ovládání vnitřních teplot aplikací Matlab / Simulink pomocí modelu prostoru a přenosových funkcí

27.8.2018 | Ing. Mohamad Kheir Mohamad, Ph.D.
Tepelná bilance v libovolné zóně je základním principem pro modelování a simulaci vnitřní teploty. Cílem bylo navrhnout stavově prostorový model pro simulaci vnitřní teploty v budově, zatímco vnitřní teplota a teploty ve vrstvách jsou stavovými proměnnými.
diskuse: 2 příspěvky, poslední 29.08.2018 10:54

Kapalinové výměníky a teplo s nízkou teplotou

20.8.2018 | Ing. Jiří Matějček, CSc., Ing. Josef Hodboď, TZB-info, obor Vytápění
Článek předkládá základy návrhu výměníku tepla v soustavách s nízkoteplotními zdroji tepla. Především jde o základní fyzikální vlastnosti různých konstrukcí výměníků tepla, od kterých se odvíjí volba pro konkrétní případ. Zahrnut je i vliv vlastností různých nízkotuhnoucích teplonosných kapalin na účinnost přenosu tepla výměníkem, protože vlastnosti těchto kapalin se od vlastností vody významně liší.

Uplatnění simulační analýzy při ověření efektivity vytápění metodou „conservation heating“ v historické budově

30.7.2018 | Časopis Vytápění, větrání, instalace, Ing. Lenka Maurerová, Ph.D., Ing. Alena Selucká, Technické muzeum v Brně, Metodické centrum konzervace, Ing. Petr Jakubec, TR instruments spol. s r. o., prof. Ing. Jiří Hirš, CSc., VUT v Brně, Fakulta stavební, Ústav technických zařízení budov
Důležitým posláním paměťových institucí je zajistit odpovídající péči předmětům kulturního dědictví během jejich dlouhodobého uchovávání. Mnohé z těchto institucí jsou však umístěny v historických budovách, v nichž nebývá snadné udržovat vhodné vnitřní prostředí a požadované mikroklimatické podmínky, dané zejména relativní vlhkostí a teplotou. Příspěvek prezentuje výsledky experimentu vytápění metodou „conservation heating“ pro dvě vybrané místnosti v Dolním zámku Kunštát. V tomto objektu probíhal uvedený experiment kontinuálně od poloviny roku 2013 do května 2017. Předložená případová studie byla zpracována v roce 2015 a zaměřuje se na rok 2014. Experimentální měření bylo doplněno numerickými simulacemi s cílem zhodnotit efektivitu výše uvedené metody vytápění při extrémních venkovních klimatických podmínkách a predikovat spotřebu elektrické energie. V České republice není doposud známo, že by byl tento systém odzkoušen.

Simulace změn spotřeby energie v obytných budovách

23.7.2018 | doc. Ing. Dalibor Vytlačil, Ph.D., ČVUT v Praze, Fakulta stavební, Katedra inženýrské informatiky, Časopis Vytápění, větrání, instalace
Spotřeba energie v obytných budovách závisí na aktuálním stavu fondu budov. Kromě vnějších podmínek ovlivňují budoucí spotřebu energie dva základní faktory – technické požadavky na nově stavěné budovy a intenzita rekonstrukcí stávajících staveb. Příspěvek prezentuje metodu, která integruje obě strategie do jednoho dynamického modelu.

Analýza využití solárních vzduchových kolektorů pro vytápění rodinného domu

16.7.2018 | Ing. Viacheslav Shemelin, Energetické systémy budov, UCEEB, ČVUT, Buštěhrad, doc. Ing. Tomáš Matuška, Ph.D., Univerzitní centrum energeticky efektivních budov, ČVUT v Praze
Solární vzduchové kolektory mohou zajistit částečné pokrytí potřeby tepla pro vytápění budovy. Na energetickém modelu konkrétního rodinného domu byla zkoumána roční dodávka tepla pro vytápění pro různé varianty použití vzduchových kolektorových systémů. Z analýzy vyplývá, že oproti použití větrací jednotky s rekuperací vzduchové solární kolektory nepřestavují úsporu z důvodu nízkých solárních zisků a krátké provozní doby v zimním období. Kombinace vzduchových kolektorů s rekuperační jednotkou nepřináší výrazný pokles v potřebě energie oproti samotné rekuperační jednotce, neboť při jejich společném využití dochází ke snížení účinnosti obou zařízení.

Provozní charakteristiky otopných těles – zaměřeno na jednotrubkovou otopnou soustavu

9.7.2018 | Dr. Ing. Petr Fischer, projektant se zaměřením na jednotrubkové soustavy, Ing. Roman Vavřička, Ph.D., ČVUT v Praze, Fakulta strojní, Ústav techniky prostředí, Univerzitní Centru energeticky Efektivních Budov ČVUT v Praze
Skutečný tepelný výkon otopného tělesa a dynamika jeho změny ovlivňuje cenu otopných soustav a jejich energetickou náročnost. V článku je popsáno experimentální ověřování tepelného výkonu otopných těles v různých typech zapojení a také jejich dynamiky. Výsledky jsou komentovány i s ohledem na variantu jednotrubkové otopné soustavy.

Zkušenosti s řízením výkonu tepelného čerpadla podle dynamické ceny energie

2.7.2018 | Časopis Vytápění, větrání, instalace, Ing. Jiří Cigler, Ph.D., Feramat Cybernetics s.r.o., Praha
Na reálném případě je ukázáno, že metoda přímého řízení výkonu tepelného čerpadla podle dynamické ceny dokáže přinést finanční úsporu, nicméně pro plné využití potenciálu je nutné zajistit dostatečnou akumulaci u všech typů odběrů energie – u TABS systému z podstaty nalezneme velkou kumulační schopnost, problém s akumulací ale vyvstává u systémů VZT a TV.

Dvousložková cena tepla a možnosti její optimalizace

25.6.2018 | Ing. Vladimír Galád
V článku autor ukazuje, jak velmi odlišná může být cena tepla pro jeden a tentýž objekt v různé cenové struktuře. Současně ukazuje, že zvolit nejvhodnější cenovou strukturu není jednoduchým úkolem, který může provést jen ekonom. Do řešení je nutné zapojit i podrobnou znalost dané otopné soustavy a jejích provozních parametrů a možností.
diskuse: 1 příspěvek, 04.07.2018 08:56

Jednotrubková otopná soustava na zámku Kamenice nad Lipou po 15 letech

18.6.2018 | Dr. Ing. Petr Fischer
Pojednání o stavu jednotrubkové otopné soustavy, která začala být projektována v roce 1999 a je nepřetržitě v provozu již přes 15 let.

Zkušenosti z vytápění rodinného domu krbovými kamny s teplovodním výměníkem tepla

11.6.2018 | Ing. Jaroslav Dufka
Snaha minimalizovat náklady na vytápění vede některé majitele rodinných domů k používání krbových vložek nebo krbových kamen s teplovodním výměníkem. Provozní náklady se tím omezí jen na nákup paliva. S použitím teplovodního výměníku jsou však spojeny stejné bezpečnostní požadavky jako s teplovodním kotlem.
diskuse: 1 příspěvek, 14.06.2018 14:14

Porovnání emisí benzo[a]pyrenu z jednotlivých kategorií zdrojů – doplnění informací

21.5.2018 | Ing. František Hopan, Ph.D., Ing. Jiří Horák, Ph.D., Ing. Kamil Krpec, Ph.D., Ing. Petr Kubesa, Ing. Milan Dej, Ph.D., Ing. Jiří Ryšavý, Ing. Vendula Laciok, Ph.D., Jiří Kremer, VŠB-TU Ostrava, Výzkumné energetické centrum
V příspěvku jsou uvedeny další informace týkající se emisí benzo[a]pyrenu a doplňuje se tak předchozí článek „Porovnání emisí benzo[a]pyrenu z jednotlivých kategorií zdrojů“.

Provozní účinnost automatických kotlů na biomasu

14.5.2018 | Ing. Jakub Maščuch, Ph.D., Ing. Petr Mydlil, Univerzitní centrum energeticky efektivních budov ČVUT v Praze
Při rozhodování o energetických investicích zpracovatelé často vycházejí ze jmenovitých údajů výrobců uvedených v technických listech zařízení, což vede po realizaci k velmi nepříjemným překvapením provozovatelů – spotřeba paliva je mnohdy významně vyšší, než předpokládalo posouzení. Zejména z pohledu menších tepelných zdrojů vede tento přístup k chybám a následným významným ekonomickým ztrátám.

Emisie pri prevádzke mikrokogeneračnej jednotky so stirlingovým motorom a s palivovými článkami

7.5.2018 | Ing. Marek Patsch, PhD., Ing. Peter Ďurčanský, PhD., Žilinská univerzita, Strojnícka fakulta, Katedra energetickej techniky
Použitie Stirlingovho motora a palivových článkov v mikrokogeneračných jednotkách zatiaľ nie je veľmi rozšírené, preto na pôde Žilinskej univerzity boli takéto zariadenia v dlhodobej skúšobnej prevádzke. Článok je zameraný na porovnanie produkovaných plynných emisií pri prevádzke daných mikrokogeneračných jednotiek v porovnaní s konvenčnými mikrokogeneračnými jednotkami a zdrojmi tepla a najmä na popularizáciu zariadení takýchto typov medzi širokou odbornou verejnosťou.
diskuse: 1 příspěvek, 07.05.2018 07:52
zpět na aktuální články       1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  ...   

Témata 2018

Tipy pro topenáře

Slunce v domě on-line

Stav nabití BAT:--- %
Roční soběstačnost:--- %

In-počasí v ČR
Tabulky a výpočty

Partneři - Vytápění

Spolupracujeme

logo Asociace odborných velkoobchodů

Doporučujeme

 
 

14.11.2018 konference TZB-info o bytových domech

Připravujete rekonstrukci bytového domu, děláte PENB nebo audit? Jak na úspory za energie a zhodnocení domu? Unikátní publikace pro účastníky. Těšíme se na vás v Praze.

Program a přihláška