Odborné recenzované články

Vytápění / od 9.10.2017 do 9.4.2018


zpět na aktuální články       1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  ...   

Je možné stanoviť ideálny pomer základnej a spotrebnej zložky tepla na vykurovanie?

9.4.2018 | Jozef Buzaši, Stavebné bytové družstvo Banská Bystrica
V príspevku je analyzovaný vplyv pomeru základnej (ZZ) a spotrebnej zložky (SN) nákladov na teplo na vykurovanie na platby konečných spotrebiteľov. Sledovaných bolo 23 bytových domov identickej stavebnej sústavy (MBD U65), v ktorých si vlastníci odsúhlasili rôzne pomery medzi základnou a spotrebnou zložkou nákladov, čo zapríčinilo výrazné rozdiely medzi platbami za jednotlivé byty.
diskuse: 2 příspěvky, poslední 15.04.2018 08:47

Komfort kotlů na tuhá/pevná paliva – část II.

2.4.2018 | Ing. Jiří Ryšavý, Ing. Jiří Horák, Ph.D., Ing. František Hopan, Ph.D., Ing. Kamil Krpec, Ph.D., Ing. Petr Kubesa, Jiří Kremer, VŠB-TU Ostrava, Výzkumné energetické centrum
Cílem tohoto článku je shrnutí základních parametrů kotlů na tuhá paliva, a prvků k nim zařazených v otopné soustavě, které mohou ovlivňovat chod celého zařízení, pro co možná nejvyšší komfort provozu. Jako přiřazený prvek je myšlena například akumulační nádoba, která zajišťuje prodloužení času vytápění od poslední přikládky paliva do kotle, čímž zvyšuje komfort užívání. Dále se zabývá porovnáním jednotlivých paliv a to jak s ohledem na prašnost paliv, tak s ohledem na činnosti, které je nutné s palivem před spálením provést.

Komfort kotlů na tuhá/pevná paliva – část I.

26.3.2018 | Ing. Jiří Ryšavý, Ing. Jiří Horák, Ph.D., Ing. František Hopan, Ph.D., Ing. Kamil Krpec, Ph.D., Ing. Petr Kubesa, Jiří Kremer, VŠB-TU Ostrava, Výzkumné energetické centrum
Cílem tohoto článku je shrnutí základních parametrů kotlů na tuhá paliva, a prvků k nim zařazených v otopné soustavě, které mohou ovlivňovat chod celého zařízení, pro co možná nejvyšší komfort provozu. Jako přiřazený prvek je myšlena například akumulační nádoba, která zajišťuje prodloužení času vytápění od poslední přikládky paliva do kotle, čímž zvyšuje komfort užívání. Dále se zabývá porovnáním jednotlivých paliv a to jak s ohledem na prašnost paliv, tak s ohledem na činnosti, které je nutné s palivem před spálením provést.

Emise CO2 a jejich dopad na hodnocení zdrojů v budovách

19.3.2018 | Ing. Jiří Novotný, Fakulta strojní, ČVUT v Praze, doc. Ing. Tomáš Matuška, Ph.D., Univerzitní centrum energeticky efektivních budov, ČVUT v Praze
Jedním z nejznámějších a nejvýznamnějších skleníkových plynů je oxid uhličitý (CO2), který vzniká jednak přírodními procesy, nicméně v posledním století k jeho vzniku významně přispívá spalování uhlíkatých paliv, zejména pak fosilních paliv. Tento text je zaměřen na emise CO2 související s energetickými přeměnami pro dodávku energie do budov.
diskuse: 3 příspěvky, poslední 21.03.2018 08:45

Porovnání emisí benzo[a]pyrenu z jednotlivých kategorií zdrojů

12.3.2018 | Ing. František Hopan, Ph.D., Ing. Jiří Horák, Ph.D., Ing. Kamil Krpec, Ph.D., Ing. Petr Kubesa, Ing. Milan Dej, Ph.D., Ing. Jiří Ryšavý, Ing. Vendula Laciok, Ph.D., Jiří Kremer, VŠB-TU Ostrava, Výzkumné energetické centrum
Cílem tohoto příspěvku je porovnat emise BaP z vytápění domácností, průmyslové emise BaP a emise BaP z dopravy v rozsahu České republiky a jednotlivých krajů ČR za použití aktuálních bilančních přístupů, jež jsou používány pro vykazování emisí BaP za ČR v rámci Úmluvy o dálkovém znečišťování ovzduší přesahujícím hranice států (CLRTAP).
diskuse: 8 příspěvků, poslední 18.03.2018 12:35

Zdroje tepla pre budovy s takmer nulovou potrebou energie

5.3.2018 | prof. Ing. Dušan Petráš, PhD.
Autor analyzuje podmínky, které pro zdroje tepla vytváří kritéria nuná ke splnění požadavků kladených na budovy s téměř nulovou spotřebou energie (NZEB).
diskuse: 2 příspěvky, poslední 05.03.2018 12:14

Detail priestupu komínového systému cez horľavú strešnú a stropnú konštrukciu

26.2.2018 | Ing. Zuzana Lacová, doc. Ing. Juraj Olbřímek, PhD., STU Stavebná fakulta, Bratislava, Slovenská republika
Detail priestupu komínového systému je jedným z možných požiarnych priestupov, ktoré vznikli pri zabudovávaní nových komínových systémov do konštrukcie budovy. Priestup komína horľavou konštrukciou je z hľadiska požiarnej bezpečnosti jeden z najzložitejších a zároveň nebezpečných požiarnych detailov v budove a ako prax ukazuje, býva často aj veľmi podceňovaným detailom. Vhodné riešenie priestupu komína konštrukciou si vyžaduje skúšky, znalosti a správny návrh, ako aj realizáciu a následne správne užívanie tepelného spotrebiča a komínového systému. Článok rieši priestupy podľa požiadaviek noriem STN EN na požiarne úseky a návrhových STN EN na komíny.

Požadavky na nepřímo ohřívané tlakové zásobníkové ohřívače vody

19.2.2018 | Ing. Jakub Vrána, Ph.D., Ústav TZB, Fakulta stavební VUT v Brně
Revidovaná ČSN EN 12897 „Zásobování vodou – Nepřímo ohřívané tlakové (uzavřené) zásobníkové ohřívače vody“ platí pro nepřímo ohřívané tlakové zásobníkové ohřívače do objemu 2 000 l použitelné ve vnitřních vodovodech při přetlaku od 0,05 MPa do 1,0 MPa. Autor upozorňuje na důležitá ustanovení normy, která by měla znát širší odborná veřejnost.

Co musí splnit rodinný dům vytápěný elektřinou a jaký vliv by měla změna konverzního faktoru primární energie?

29.1.2018 | prof. Ing. Karel Kabele, CSc., ČVUT v Praze, Univerzitní centrum energeticky efektivních budovtavební, katedra TZB, Ing. Miroslav Urban, Ph.D., ČVUT v Praze, Univerzitní centrum energeticky efektivních budovVUT v Praze, Fakulta stavební, katedra TZB
Rodinné domy s koncepcí elektrického vytápění pomocí elektrokotle, nebo elektrického přímotopného systému a přípravou teplé vody v elektřinou ohřívaném zásobníku nesplňují požadavek na energetickou náročnost budov. Autoři analyzují velikost konverzního faktoru elektrické energie a dalších parametrů, které by splnění požadavku na ENB zajistily.

Ekologický efekt instalace kondenzačních plynových kotlů

22.1.2018 | Ing. Pavel Kvasnička, Ph.D., Bosch Termotechnika s.r.o. - obchodní divize JUNKERS, doc. Ing. Michal Kabrhel, Ph.D., ČVUT v Praze, Fakulta stavební
Autoři analyzují ekologické parametry plynových kondenzačních kotlů, zastoupení těchto kotlů v provozu a odhadují budoucí vývoj. Na základě analýzy pak odvozují, jak příznivě se přechod na kondenzační techniku projeví v produkci nežádoucích emisí oxidů dusíku.
diskuse: 10 příspěvků, poslední 22.01.2018 19:38

Rozhovor o inteligentních regionech

15.1.2018 | Ing. Josef Hodboď, TZB-info, obor Vytápění
Ve volně zpracovaném rozhovoru s doc. Hiršem z katedry TZB VUT v Brně během konference Inteligentní regiony lze nalézt řadu zkušeností a postřehů, které vyplývají z jeho praktických zkušeností. Budování inteligentních regionů je moderní. Není však zadarmo a aby byly finance vynaloženy smysluplně, je nutné splnit řadu předpokladů. Teprve pak může inteligentní region přinést skutečný užitek a nestane se jen prázdným symbolem.
diskuse: 2 příspěvky, poslední 20.01.2018 00:29

Ekodesign a energetické štítkování lokálních topidel

18.12.2017 | Ing. Zdeněk Lyčka
Lokální topidla jsou dalšími výrobky, pro které od ledna 2018 začínají platit pravidla o ekodesignu a energetickém štítkování. Povinnosti se nezavádějí pro všechny typy topidel najednou, ale budou aplikovány postupně až do roku 2022, kdy začnou platit požadavky na ekodesign pro poslední kategorii z velké rodiny těchto malých zdrojů tepla, lokální topidla na tuhá paliva. Nové předpisy významně ovlivní nabízený sortiment výrobků na trhu a některé druhy výrobků z trhu vymizí.

Důsledky nevhodné kombinace trubních materiálů a neupravené oběhové otopné vody

4.12.2017 | Ing. Miroslav Machalec
Je obecně známé, že kombinace nevhodných materiálů a chemického složení otopné vody může způsobit vážné poruchy otopné soustavy. Přesto se stále častěji, vzhledem k absentujícímu dozoru projektanta na stavbě (investor ho neobjedná, protože si myslí, že je drahý a podle dodavatelů i zbytečný) a neodbornému stavebnímu dozoru, objevují případy, které dokumentují porušení dosud platných topenářských zásad, které bylo možné najít. Vznik havárie a finanční škody, je pak zcela zákonitý.
diskuse: 8 příspěvků, poslední 18.12.2017 16:20

Vztah potřeby tepla a chladu a velikosti transparentních konstrukcí rodinného domu

27.11.2017 | Ing. Peter Buday, PhD., Ing. Rastislav Ingeli, PhD., katedra KPS, SvF STU Bratislava
Pri navrhovaní budov je potrebná elementárna analýza všetky faktorov, ktoré majú výrazný vplyv na energetickú hospodárnosť. V danom príspevku sa venujeme analýze pomeru transparentných konštrukcií k netransparentným konštrukciám na potrebu tepla na vykurovanie a na potrebu tepla na chladenie.
diskuse: 1 příspěvek, 02.12.2017 21:45

Změkčování a odsolování otopné vody, koroze, samoalkalizace

20.11.2017 | Ing. Josef Hodboď, redakce
Požadavky na kvalitu otopné vody rostou s rostoucí technickou úrovní zařízení, ze kterých jsou sestavovány otopné soustavy. Parametry běžné vody jsou proto různými způsoby upravovány, měněny tak, aby se co nejvíce přiblížily požadovanému ideálnímu stavu. Pokud tyto procesy neprobíhají s ohledem na materiálové složení prvků otopných soustav, vznikají škody. A to i v relativně krátké době od uvedení do provozu. Nejčastějšími způsoby změn parametrů vody je přidávání inhibitorů, změkčování vody a odsolování vody.
diskuse: 1 příspěvek, 24.11.2017 13:39

Vliv obestavby krbové vložky na časový průběh tepelného výkonu

6.11.2017 | Ing. Petr Kubesa, Ing. Jiří Horák, Ph.D., Ing. Kamil Krpec, Ph.D., Ing. František Hopan, Ph.D., VŠB-TU Ostrava, Výzkumné energetické centrum, Břetislav Holešínský, Cech kamnářů ČR, Časopis Vytápění, větrání, instalace
Cílem článku je rozšířit poznatky o chování různých typů lokálních topidel spalujících dřevo z pohledu časového průběhu předávání tepelného výkonu do místnosti. Článek přináší porovnání průběhu výkonu vybraného topeniště – krbové vložky, která byla postupně přestavěna a testována ve formě krbových kamen s/bez akumulačního spalinového výměníku a akumulačního uzavřeného krbu při různém režimu přikládání. V závěru článku jsou naměřené výsledky srovnány s dříve získaným průběhem tepelného výkonu individuálně stavěných kamen.

Neobnovitelná primární energie

30.10.2017 | Ing. Jiří Novotný, Ústav techniky prostředí, Fakulta strojní, ČVUT v Praze, doc. Ing. Tomáš Matuška, Ph.D., Univerzitní centrum energeticky efektivních budov, ČVUT v Praze
Hodnocení energetické náročnosti budovy se provádí také z pohledu potřeby neobnovitelné primární energie. Běžný laik pravděpodobně vůbec netuší, co tento údaj znamená. Přitom potřeba neobnovitelné primární energie zásadně ovlivňuje projekční návrh zdrojů energie pro vytápění, chlazení, přípravu teplé vody apod. pro danou konkrétní budovu. Potřeba neobnovitelné primární energie je jedním ze tří hlavních ukazatelů energetické náročnosti budovy, a pokud je vyhodnocena jako příliš velká, tak budova nemůže být zkolaudována.
diskuse: 9 příspěvků, poslední 08.11.2017 14:31

Nízkotuhnoucí kapaliny pro otopné soustavy

23.10.2017 | Ing. Jiří Matějček, CSc.
Otopné soustavy, soustavy solární, primární okruhy tepelných čerpadel aj. mohou být instalovány v prostředí, nebo případně mohou být vystaveny provozním podmínkám, kdy musí být zaručena jejich funkce i při teplotně podnulových podmínkách. V takovém případě nelze k přenosu tepelné energie použít čistou vodu. Používají se tzv. nízkotuhnoucí (nemrznoucí) kapaliny tvořené směsí vody a další látky, které snižují výsledný bod tuhnutí do záporných teplot.
diskuse: 1 příspěvek, 23.10.2017 21:25

Jaké parametry musí splnit kamna, krbové vložky a sporáky na tuhá paliva? Legislativa v ČR a Evropě – stav v roce 2017

16.10.2017 | Ing. Jiří Horák, Ph.D., Ing. Lubomír Martiník, Ing. Kamil Krpec, Ph.D., Ing. Petr Kubesa, VŠB-TU Ostrava, Výzkumné energetické centrum, Ing. Jiří Dvořák, Milan Holomek, Ing. Stanislav Buchta, Strojírenský zkušební ústav, s.p., BRNO, www.szutest.cz
Protože při spalování tuhých paliv v lokálních topidlech pro vytápění domácností dochází k emitování znečišťujících látek, jsou v zemích EU přijímány zpřísňující požadavky na emise a účinnost. Tyto požadavky jsou cíleny hlavně na výrobce či dovozce spalovacího zařízení, kteří musí prokázat jejich splnění při uvedení na trh. Článek přináší přehled platných a plánovaných požadavků a porovnává je.

Experimentálne meranie toxických látok vo vnútornom vzduchu pred a po obnove bytového domu a vykurovanie

9.10.2017 | Ing. Imrich Sánka, Stavebná fakulta STU Bratislava, Katedra Technických zariadení budov
Táto práca skúma vplyv energetickej rekonštrukcie na kvalitu vnútorného prostredia v bytovom dome. Koncentrácia oxidu uhličitého bola monitorovaná v spálňach dvadsiatich bytov. Priemerná koncentrácia oxidu uhličitého bola vyššia po obnove bytového domu.
zpět na aktuální články       1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  ...   

Témata 2018

Slunce v domě on-line

Stav nabití BAT:--- %
Roční soběstačnost:--- %

Partneři - Vytápění

logo ENBRA
logo DANFOSS
logo GEMINOX
logo THERMONA
logo FV PLAST

Spolupracujeme

logo Asociace odborných velkoobchodů

Doporučujeme

 
 

Aktuální články na ESTAV.czNové administrativní centrum AFI Karlín bude příkladem možností vertikálních zahradNa brněnském výstavišti dnes začínají stavební veletrhyČeský ostrovní dům: Domy budoucnosti budou jednodušší, než si myslíteFOR ARCH 2018: Digitalizace ve stavebnictví se blíží