Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vytápění rodinných a bytových domů systémy REGULUS

Roman Bláha, REGULUS, spol. s r.o., vysvětluje princip vytápění pomocí invertorových tepelných čerpadel, tedy čerpadel s proměnlivým výkonem, v kombinaci s fotovoltaickou elektrárnou. Systém maximálně využívá vyrobenou energii na místě.

Co bylo největší novinkou vaší firmy na veletrhu Aquatherm?
Na letošní rok jsme pro naše zákazníky připravili systém kombinace tepelných čerpadel REGULUS s fotovoltaickými elektrárnami. Cílíme na systémy, kde je snahou veškerou výrobu elektrické energie z fotovoltaické elektrárny spotřebovat tak říkajíc doma. Jedná se tedy o systém vytápění a přípravy teplé vody tepelným čerpadlem – může se jednat o tepelné čerpadlo vzduch/voda nebo i země/voda. Regulační systém neustále monitoruje velikost přebytků fotovoltaické elektrárny a dokud žádné přebytky nejsou, tzn. že veškerou vyrobenou energii spotřebovávají ostatní spotřebiče domu, tak se systém chová stejně jako v jakémkoliv jiném domě. V okamžiku, kdy elektrárna začne produkovat přebytečnou energii, přichází na řadu unikátnost řešení. Přebytečná energie se začne spotřebovávat elektrickým tělesem a ukládat v podobě tepelné energie do akumulační nádrže. Jakmile velikost přebytku elektrické energie je dostatečná, tak regulační systém spustí tepelné čerpadlo. S výhodou zde využíváme tepelná čerpadla s proměnným příkonem, kdy regulátor zjednodušeně řečeno tepelnému čerpadlu říká, jakým příkonem má běžet, podle aktuální velikosti přebytečné energie. Máme připraveno řešení jak s třífázovým tepelným čerpadlem EcoAir 520M, tak i s jednofázovým modelem EcoAir 510M jehož využití předpokládáme na menších domech s menšími jednofázovými fotovoltaickými elektrárnami.

Vaše firma se zaměřuje ale i na termické solární systémy. Máte v této oblasti pro zákazníky něco nového?
Ano, samozřejmě i v této oblasti pro zákazníky máme novinky. Je pravda že v poslední době došlo k určitému zastínění solárních termických systémů především tepelnými čerpadly, což bylo způsobeno boomem kolem Kotlíkové dotace. Je důležité si ale uvědomit, že nejen na tepelná čerpadla a nové kotle lze čerpat dotační peníze z kotlíkových dotací, ale že stále probíhá a ještě bude probíhat program Nová zelená úsporám, který podporuje mimo jiné i zmíněné solární termické systémy. V této oblasti bychom chtěli poukázat na možnost kombinace tepelného čerpadla a solárního termického systému. Připravili jsme pro zákazníky zvýhodněné sestavy v podobě tepelných čerpadel vzduch/voda a tepelných centrál Ecozenith. Jedná se vlastně o kompaktní zařízení, které řeší zároveň vytápění objektu a přípravu teplé vody. Vyznačuje se především malými rozměry, jednoduchou montáží, slušným designem a velmi jednoduchým ovládáním pomocí dotykového displeje. A právě tato – ale i jiná zařízení kombinujeme s termickými solárními systémy. Možná se může někomu zdát, že se jedná o nesmyslnou kombinaci, když tepelné čerpadlo samo o sobě je schopné vyrobit teplou vodu poměrně levně a solární systém se pak jeví jako zbytečná investice. Opak je ale pravdou. Pokud spojíte tepelné čerpadlo se solárním termickým systémem, tak k v podstatě hotovému systému vytápění a přípravy teplé vody přidáváte pouze solární kolektory, potrubí a náplň. Investiční náklad do takového systému není nijak závratně velký. Zpravidla se jedná o částky kolem 60 tisíc korun. Při vhodném zapojení do systému s tepelným čerpadlem a vhodném vyúčtování je možné na takový termický systém získat dotaci až 50 000 korun a tím získat solární systém v podstatě zdarma. Je potřeba si uvědomit, že toto platí i pro novostavby! Naopak pokud by na stávajícím objektu bylo financováno tepelné čerpadlo z kotlíkové dotace, tak je možné jednoduše využít ještě dotační bonus ve výši 10 000 korun a celková výše dotace na solární termický systém je až 60 000 korun! Není zanedbatelná i ta skutečnost, že solární systém šetří provozní hodiny tepelnému čerpadlu a prodlužuje tak jeho životnost.

Ve vaší expozici jsou vidět i systémy s rekuperací. Představujete i zde něco nového?
Ano, rozšiřujeme řadu oblíbených rekuperačních jednotek Sentinel Kinetic o variantu Advance, která se vyznačuje sníženou hlučností díky použití nejmodernějších ventilátorů. Jednotka Advance nabízí díky nové ovládací jednotce široké možnosti nastavení jednotlivých režimů a programů větrání. Díky tomu je možné přesně nastavit jednotku dle potřeb uživatele. Nastavení jednotky je možné i přes chytrý telefon či tablet. Jednotka Advance dále umožňuje dvoustupňovou filtraci. Což znamená, že za běžné prachové filtry je možné přidat do série ještě jemné pylové filtry. Tím dochází ke dvoustupňové filtraci a pylovým filtrům se výrazně prodlouží interval jejich výměny.
Další variantou je Sentinel Kinetic Horizontal, což je rekuperační jednotka určená pro podstropní instalaci, tedy přímo do podhledu stropu. Její využití předpokládáme především v bytových domech. Díky své dokonale izolované konstrukci je možné jednotku umístit i do náročnějších prostor jako jsou koupelny bez toho, abychom se obávali kondenzace na povrchu jednotky.
Dále zde představujeme rekuperační jednotky TOTUS určené pro větrání větších prostor jako jsou školní třídy, kanceláře a podobně. K dispozici jsou ve třech výkonových variantách se jmenovitým průtokem vzduchu od cca 600 do 1900 m3/h.


REGULUS spol. s r.o.
logo REGULUS spol. s r.o.

Regulus byl založen roku 1992 v Praze a od té doby se podařilo vybudovat stabilní ryze českou firmu, která dnes celkem zaměstnává, i ve svých dceřiných společnostech, téměř 180 kvalifikovaných pracovníků. Jedná se o dynamicky se rozvíjející firmu ...