Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Servis a životnost tepelných čerpadel

Pro většinu zájemců o tepelné čerpadlo je při výběru rozhodující cena, výkon a topný faktor. Je to logické a pochopitelné, ovšem je třeba si uvědomit, že výběrem tepelného čerpadla zároveň vybíráte partnera, který vám bude po dobu životnosti zajišťovat údržbu a pravidelný servis.

Životnost tepelných čerpadel se může u jednotlivých výrobců významně lišit, v závislosti na výběru použitých komponentů, materiálů a kvalitě zpracování.

My v PZP jsme se od počátku vždy snažili používat jen ty nejlepší komponenty, a proto i tepelná čerpadla vyrobená v roce 1994 stále spolehlivě slouží svým majitelům.



Srdcem každého tepelného čerpadla je kompresor. Výrobci námi používaných kompresorů předpokládají dle zatížení životnost 80 až 100 tisíc motohodin. Při správném návrhu tepelného čerpadla je kompresor ročně provozován přibližně 3000 hodin.

Po dobu pěti leté záruky na tepelné čerpadlo bude kompresor v provozu 15000 hodin a tím pádem je dostatečně prověřena jeho kvalita, přičemž je na začátku své životnosti.


Dalším namáhaným pohyblivým prvkem tepelného čerpadlo je ventilátor, který má velký podíl na hlučnosti tepelného čerpadla. Proto se nesnažíme za každou cenu vyrobit co nejmenší tepelné čerpadlo, ale plochu výparníku dimenzujeme tak, aby mohly být použity pomaloběžné ventilátory. Tím dosahujeme velmi nízké hlučnosti a menšího opotřebení.

Vhodný výběr jednotlivých komponentů a kvalita výroby nás opravňuje nevyžadovat pravidelný roční servis po dobu záruky. Tepelná čerpadla jsou z výroby připravena na dálkový dohled. Díky tomu můžete mít Vy i dodavatel tepelné čerpadlo stále pod kontrolou. Tímto jsou výrazně sníženy náklady na servis, protože optimalizace provozu tepelného čerpadla je možné provést online.






V případě potřeby můžete kontaktovat naši servisní linku. Je Vám k dispozici nejen v pracovní dny ale i o svátcích a víkendech.


PZP HEATING a. s.
logo PZP HEATING a. s.

Největší výrobce tepelných čerpadel v České republice již 30 let. Nabízí kompletní sortiment tepelných čerpadel, tzn. systémy vzduch-voda, země-voda a voda-voda. Zařízení jsou postavena na bázi nejvyšší kvality a z tohoto důvodu je na ně poskytována plná ...